Minden Ami Külföld | Házifeladat Új-Zélandra költözőknek - 3. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A házifeladat elég sok részből áll. Cikkünkben négy fontos lépést is áttekintünk. Nagylevegő. KÉSZEN ÁLLSZ?

Házifeladat Új-Zélandra költözőknek – 3. rész

Autó megvan, jogosítványodról is van (elfogadott) angol fordítás vagy megfelelő nemzetközi vezetői engedély. Még messze a vége!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Mai házifeladat: az elintézendők rangsorolása. Itt most lesz bőven mit.


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépéseiben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.

Telefon

Éljük életünket mobilon!

Lexikális tananyag következik 😊

Új-Zélandon három nagy mobil szolgáltató van, akik saját mobil(torony)hálózattal rendelkeznek: Spark, 2Degrees és One (leánykori nevén Vodafone).

Ezen felül akad több kisebb szolgáltató, akik a három nagy hálózatát használva kínálnak mobilszolgáltatást. Warehouse Mobile (2Degree Network) – ez egyébként az egyik nagy üzletlánc, irodszer, sport és „minden egyéb” boltokkal, bár élelmiszerből csak minimális kínálata van.  Ezen felül a Spark hálózatát használja a Skinny Mobile, Compass, Slingshot. Sim kártyát lehet kapni a boltban (pl The Warehouse) is. Nem muszáj az adott szolgáltató ügyfélszolgálatára menni.

Válogass. Vagyis inkább válassz. Válassz jól. Miért? Mert ez itt Új-Zéland.

Házifeladat: keresd meg és nézz meg a lefedettségi térképeket. Előfordulhat, hogy az otthonodban és/vagy a munkahelyeden nincs az adott hálózatnak térereje. Ez itt Új-Zéland. Itt így működnek a dolgok. Házifeladat: olvasgass.

Vezetékes telefon

A régi rézvezetékeket folyamatosan cserélik le új, modern, IP-telefonra, üvegszálas és vezetéknélküli szolgáltatásra. Ami azzal együtt jár azért, hogy áramszünet esetén nem megy a modem, azaz nem használható a vezetékes telefon. Szóval megfontolandó az a mobil.

Ügyélkapu új-zélandi módra: RealMe

Itt is létezik „ügyfélkapu”, és nem csak állampolgároknak. RealMe-nek hívják, be kell hozzá fáradni személyesen egy ezzel (is) foglalkozó (mily meglepő, jellemzően AA) kirendeltségbe, ahol elkérik a személyi dokumentumokat és még fényképet is csinálnak rólad. Célszerű a személyes látogatás előtt online elindítani a folyamatot.

Ugyanúgy, mint Magyarországon, egy csomó hivatal és állami szolgáltatás elérhető a RealMe-n keresztül történő azonosítással. A teljesség igénye nélkül: adóhivatal (IRD), Immigration, de én nyitottam már bankszámlát (azért személyesen is be kellett mennem az útlevelemmel, de az már tényleg csak pár perces vizit volt) és (megfelelő vízum esetén) akár céget is lehet alapítani a segítségével. Online.

Adószám – IRD number

Ahogy a „Meet Joe Black” című filmben is hallhattuk, az életben két dolog biztos: a halál és az adó. Szóval ha bármilyen jövedelemre számítasz – mert ugyebár a vízumod megengedi a munkavállalást vagy vállalkozást – akkor kell néked adószám. Tetszik avagy sem. Kötelező házifeladat.

Az adószám (ami magánszemélyek esetében a magyar terminológiában „adóazonosító jel” névre hallgat) itten mifelénk IRD number névre hallgat. Az adóhivatal pedig – láss csodát – IRD. Azaz Inland Revenue. Az adószám igénylésének meneteiről ezen az oldalon tudsz bővebben olvasni. Alapvetően mérhetetlenül egyszerű. Akár a vízumod segítségével online is megigényelheted bizonyos határidőn belül.

Kicsúsztál a határidőből vagy valamiért így nem tudod elintézni? Relax, ez Új-Zéland. Azaz van megoldás. Elindítod online, összeszeded a dokumentumokat ami kell – működő itteni bankszámlával együtt – és besétálsz… na hova? Az AA kirendeltségbe. Gyakori vendég leszel… legalább ismerősként fognak üdvözölni 😊

Ez itt kiwiföld, szóval külföldről is lehet IRD számot igényelni, de csak teljes funkcionalitásával működő új-zélandi bankszámla esetén. Szóval hacsak nincs már valamiért itteni bankszámlád akkor felejtős. (A bankszámlanyitásra mint ígértem még visszatérünk.)

Háziorvos – alias GP

A házifeladat elég sok részből áll. Cikkünkben négy fontos lépést is áttekintünk. Nagylevegő. KÉSZEN ÁLLSZ?

Az egyik és legnagyobb különbség a magyarországi és az itteni rendszer között szerintem az az, hogy itt csak háziorvos van. Nincs külön gyerek háziorvosi hálózat. Ráadásul ugyanaz a doktor lát el téged és a gyereket is. Pontosabban valamelyik a praxison belül dolgozó orvosok közül.

A másik nagy különbség, hogy a háziorvos meglátogatása fizetős. A díj az több tényezőtől függ. Például a vízumod fajtájától. Aztán függ az életkortól is, mert most éppen 13 éves korig a háziorvosi ellátásért nem kell fizetni. Mint mondottam, függhet a vízumtól.

A harmadik – és ez már inkább tágabb egészségügy – hogy “szakrendelő” nincs. Szakrendelés van, az út a háziorvoson keresztül vezet.

Ezen felül ott van még a gyógyszerek térítési díja. Van, ami támogatott, van, ami nem. Ami nem támogatott azért fizetni kell teljes árat. A „támogatott” alatt azt értem, hogy kvázi „dobozdíj” van. Jelenleg 5 dollár. Az, hogy dobozdíjas vagy rendesen fizetős a gyógyszer az a vízumodtól is függ. Gyereknek a gyógyszer gyakran ingyenes, pontosabban nincs doboz díj nekik. Azaz függ attól, hogy támogatott vagy sem. Meg a vízumtól.

Privát szektor és magán egészségbiztosítás itt is létezik. Keress rá. Ezen az oldalon például több biztosító ajánlatát is össze tudod hasonlítani.

Házifeladat: járj utána, hogy a vízum, amit igényeltél egészségügyi ellátás tekintetében milyen jogosultságokat ad. Neked és – ha van – a párodnak, és a gyerek(ek)nek.

Iskola – gyerekkel kötelező házifeladat

A házifeladat elég sok részből áll. Cikkünkben négy fontos lépést is áttekintünk. Nagylevegő. KÉSZEN ÁLLSZ?

Az iskolai beiratást is sikerült eléggé leegyszerűsíteni. Olybá’ tűnik mind a saját tapasztalatom, mind másoktól hallott információk alapján, hogy jellemzően online lehet jelentkezni. Aztán bevinni a gyereket. A legtöbb iskolában van egyenruha, azt meg kell venni. Az újak elég drágák szoktak lenni, érdemes a Facebook-on körbenézni hogy a városban / városrészben van-e használt egyenruha adok-veszek csoport. „Second hand uniform buy&sell” vagy valami hasonlóra hallgathat.

Meg persze ott vannak a tanszerek. Tankönyvvel még csak középiskolában találkoztam. Addig füzetek, ceruza, radír, hegyező, toll, filctoll, vonalzó kb az elvárás. Az iskolától el tudod kérni a tanszerlistát, boltban megvásárolod vagy online megrendeled. Amennyiben úgy érzed a lista alapján, hogy az angoltudásod elvesztetted útközben a boltba menete, ne aggódj, nem vagy egyedül. Én is kóvályogtam a boltban és minden 3-4. tételt meg kellett kérdezzek az eladótól, hogy azt mégis eszik vagy isszák. A szögmérőt és a körzőt azóta se tudom, hogy hívják.

Az iskola kérhet bizonyos díjakat, akár adományt is, de iskola válogatja. Amiért valószínűleg kérnek, az az iskolai tábor (alias camp). Megint csak iskolától függ, de 5-6. osztálytól szokták vinni őket.

Ezen felül, vízumfüggő, hogy kell-e international student fee-t fizetni vagy sem. Mármint, hogy a gyermek „helyinek” (domestic) vagy „külföldi” (international) diáknak minősül-e.

És mára be is fejeztük. Ne felejtsd a házifeladatod: utánajárni a vízumod részleteinek – mi jár és mi nem vele.


Mobilszolgáltatók

2Degrees

Compass

One

Skinny

Slingshot

Spark

WarehouseMobileForrások:

Mobilhálózat áttekintés

The Warehouse

Búcsút intenek a rézvezetékeknek (itt, itt, itt és itt)

RealMe

IRD – adószám

Egészségbiztosítás – összehasonlító oldal


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá