Minden Ami Külföld | Házifeladat Új-Zélandra költözőknek - 4. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Házifeladat: új-zélandi bankszámla megnyitása, még indulás előtt. Akár Magyarországról. HIHETETLEN? PEDIG VALÓSÁG!

Házifeladat Új-Zélandra költözőknek – 4. rész

Hurrá, megérkeztetek! Magyar bankkártyával itt fizetni hosszútávon nem túl gazdaságos. Mit lehet tenni?

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A házifeladat utolsó előtti pontja következik. Ahogy ígértem: bankszámla. Az ingatlabérlés mélymerülés lesz.


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépéseiben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.
Házifeladat: új-zélandi bankszámla megnyitása, még indulás előtt. Akár Magyarországról. HIHETETLEN? PEDIG VALÓSÁG!

Bankszámla nyitás – már érkezés előtt 

A jó hír, hogy új-zélandi bankszámlát már indulás előtt, külföldről (azaz akár Magyarországról is) meg lehet nyitni. Feltétele a megfelelő vízum megléte. Előnye, hogy már előre ki lehet utalni pénzt az itteni bankszámlára. Hozzáférni viszont csak az itt, személyesen történő azonosítás után lehet.

A főbb új-zélandi bankoknál elérhető ez a szolgáltatás. Egyébként nem is baj, ha van egy listád a nagyobb bankokról – abc sorrendben: ANZ, ASB, BNZ, Kiwibank, Westpac. Érdemes átbogarászni a számlavezetési feltételeket, díjakat, költségeket. Hohohó, meg is van a mai házifeladat 😊

Azzal számolj, hogy a külföldről érkező banki utalásokra van extra költség. Azaz a beérkező pénzből – miután átkonvertálják NZD-re – vonnak le még díjat.

Forintból Új-Zélandi Dollár – banki átutalással

Kalkulálj azzal is, hogy a bankok a forintot nem váltják át közvetlenül új-zélandi dollárra. Azaz a bankban nem tudsz olyan átutalási megbízást adni, hogy a forint számládon lévő pénzt váltsák át NZD-re és azt utalják ki. Meg az itteni bankok sem tudnak forintot fogadni.

Ami azzal jár, hogy a forintból úgy lesz új-zélandi dollár (HUF->NZD), hogy lesz egy köztes valuta. Ez jellemzően EUR vagy USD. Ami azt jelenti, hogy a forintból először EUR lesz (EUR vételi árfolyamon) aztán mikor a levelező bankon keresztül (ami a magyarországi banki utalási díjon felüli extra költséget is jelent) megérkezik az itteni bankhoz, akkor az EUR-t váltják át NZD-re – eladási árfolyamon. Azaz az EUR vételi/eladási árfolyamkülönbséget (marzs) az ember fia/lánya bukja. Arról nem beszélve, hogy közben eltelik pár nap, változnak az árfolyamok.

Nagyjából ki lehet kalkulálni, hogy mennyi Új-Zélandi dollár landolni a számlán. Megsaccolni.

Egyéb utalási lehetőségek

Valószínűleg sokan hallottátok már a Revolut, Wise és Currency Fair neveket. Ezek igénybevételével meg lehet spórolni a köztes devizát és annak a marzsán elszenvedett veszteséget. Sőt, eddigi tapasztalok alapján belföldi utalásnak minősül, azaz a külföldről érkező banki utalásokra felszámított díj is jó eséllyel megspórolható.

A fent felsorolt pénzügyi szolgáltatók használatának esetleges kockázatait mindenki mérje fel (következő házifeladat). Meg annak is járjon utána, hogy az itteni (leendő) bankja gond nélkül fogadja-e majd az azon keresztül pénzt. És ugye ha még nem jártál itt kint akkor nem lettél beazonosítva.

Amennyiben már kint vagy és megvan a hozzáférésed a bankszámládhoz akkor ez már más tészta. Olvass utánuk! (Tudom, csak öntöm rád a házifeladatokat.)

Betétbiztosítás

Emlékszem még a régi időkre, mikor ugyan volt Magyarországon a bankbetétekre betétbiztosítás (OBA), de az összeg messze nem érte el a mostani, Európai Unió által meghatározott szintet. Akkor is, legalább volt. Itt viszont nincs. Már gondolkodnak róla, hogy kéne, hogy legyen. Egy ideje. És ki tudja mikor lesz bevezetve.

Csak tudj róla.

Hitelkeret

Kérdezz rá, hogy van-e automatikus hitelkeret a bankszámládon. Ha igen, akkor gondold át / kérj tanácsot, hogy meg hagyd-e vagy kérd a törlését. A betéti bankkártyákat a számlához kötik. Lehet túlkölteni vele, ha van rajta hitelkeret.

Na és milyen főbb bankkártyák vannak itt?

Bankkártyák

Házifeladat: új-zélandi bankszámla megnyitása, még indulás előtt. Akár Magyarországról. HIHETETLEN? PEDIG VALÓSÁG!

Kezdjük azzal ami ismerős lehet otthonról: Új-Zélandon mind a Visa mind a Mastercard kártyák elérhetők. Debit és Credit változatban is.

A Credit az a – valószínűleg ismerős – hitelkártya. Ha volt már ilyened ismered. Amennyiben nem volt, akkor járj utána alaposan mielőtt beszerzel egyet. A bankok szoktak ajánlani. Mérd fel és merj nemet mondani, ha úgy véled, nem éri meg neked. Nagyon drágává tud válni. Viszont lehetnek olyan szolgáltatások, amit nélküle nem tudsz igénybe venni. Ilyen lehet például egyes autókölcsönzőknél az autó kölcsönzés. Nem mindegyiknél. A lényeg: olvass utána és okosan dönts. Gyűlik a házifeladat, na.

A Debit kártyával a bankszámlán meglévő pénzösszegből lehet költeni (meg a hitelkeretedet, ha van). Lehet „rendesen lehúzva/chip”-el fizetni de paywave-re is használhatók. Amivel számolj, hogy

1. Vannak boltok/üzletek/vállalkozások, ahol nincs paywave-es fizetés, meg hitelkártyát sem tudsz használni. A Debit Visa/MC kártya működik, csak nem lóbálva. Én jellemzően „kifőzdékben” (takeaway) és „(nem)éjjel-nappalikban” (dairy, avagy másik nyelvjárásban convenience store) találkoztam ilyennel. És azért nem „éjjel-nappali” mert gyakran este 10 körül bezárnak és korán reggel nyitva. Persze várostól, meg városrésztől függ. Vannak helyek ahol egyáltalán nincs ilyen bolt.

2. Vannak boltok/üzletek/vállalkozások, ahol a Paywave-es fizetésre extra költséget raknak. Igen, itt lehet. Azért, mert a kártyatársaságok miatt nekik ez extra pénzbe kerül. Merthogy van egy helyi fizetési szolgáltató, és ezzel úton útfélen találkozni fogsz. Nyelvtörő házifeladat következik. Úgy hívják:

EFTPOS

A legtöbb boltban vásárláskor neked fogják szegezni a kérdést: „Eftpos?” Nem kell pánikolni, én is pislogtam hogy „mi van?”, mikor először megkérdezték tőlem. Meg se értettem. Aztán némi időbe telt mire hozzászoktam. S persze megtudtam mi ez az egész.

Az Eftpos az a helyi kártyás fizetési rendszer. A bankbank eftpos kártyát (is) kapsz. Lehet mágnescsíkos vagy chipes. Sőt, egybeépített is lehet a Debit kártyáddal. A lényeg, hogy azzal itt minden helyen tudsz fizetni, ahol elfogadnak kártyát. És nagyjából minden boltban elfogadnak kártyát. Eftpos-t akkor is, ha Paywave-et, Visa-t vagy MC-t nem.

És léteznek olyan üzletek, ahol viszont nem fogadnak el készpénzt. Ez szerintem inkább szolgáltatásokra lehet jellemző (pl. edzőterem).

Mindezek ellenére készpénzt azért érdemes vinni magunkkal, mert néha lehal egyik-másik bank vagy kártyaszolgáltató rendszere. És akkor lehet próbálkozni másik bank kártyájával, másik fajta kártyával, meg készpénzzel. Telepakolt bevásárlókocsival a pénztárnál állva ez annyira nem kellemes.

Welcome to New Zealand 😊


Tudtad?

  • kérhetsz külön Eftpos kártyát a számládhoz, ennek jellemzően nincsen díja
  • a Visa/Mastercard Debit kártyáknak viszont van éves díja, bár számlacsomagtól és egyéb feltételektől függően akár ingyenes is lehet
  • egy megfelelő bankszámlacsomaggal a bankszámlavezetési és az utalási díjak is megspórolhatók
  • tranzakciós illeték nincs


Források:

Bankszámlanyitás külföldről

Nagyobb bankok: ANZ, ASB, BNZ, Kiwibank, Westpac

Cikkek a betétbiztosításról (mármint hogy tervezik) itt itt és itt

Mastercard Debit kártya


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá