Minden Ami Külföld | Házifeladat Új-Zélandra költözőknek - 5. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A legnagyobb lélegzetvételű házifeladat következik: ingatlanbérlés. Több lépcsőben járjuk körül. FELKÉSZÜLTÉL?

Házifeladat Új-Zélandra költözőknek – 5. rész

Albérlet – hogy megszoktuk a kifejezést, pedig valójában csak „bérlet”. Mert albérlet az volt, mikor a bérelt ingatlanba al-bérlőt kapott a bérlő. Szóval most meg lakóingatlant keresünk, bérelni.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Házifeladat-sorozatunk legnagyobb lélegzetvételű témájához érkeztünk.


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépéseiben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.

Otthon, édes otthon

A legnagyobb lélegzetvételű házifeladat következik: ingatlanbérlés. Több lépcsőben járjuk körül. FELKÉSZÜLTÉL?

Attól függően, hogy ki(k), miben és mennyire segítettek eddig eljutni, vagy van-e már új „otthon” álomra hajtani a fejedet vagy nincs. Találkoztam olyannal, akinek a bevándorlási ügynök vagy ismerősök segítettek bérleményt találni, még landolás előtt, szóval semmi sincs kizárva. Mi azért nem a nulláról kezdtük, mert – ismerősök segítségével – sikerült még otthon kinézni egy privát és korlátozott körben hirdetett házat. Az volt az első és egyetlen, amit megnéztünk. És ki is vettük. Ami még fontosabb: kiadták nekünk. Hogy ez miért nagy szó?

Sok bevándorló, kevés ingatlan. Ez már régóta probléma itt. Hiába a vonzó állásajánlat Queenstownban, ha szó szerint nincs szállás. Az ottani McDonalds-ban 28 dolláros órabért is adnak akár (ami ünnepnapon felmegy 42 dollárra, mindkettő adózás előtt), csak nincs hol lakniuk az ott dolgozni szándékozóknak. Tavaly is gond volt már, de a helyzet nem lett jobb.

Ezen felül – főleg a magyarországi árakhoz képest – méregdrágán adják az ingatlanokat. Ezért a kiadó ingatlanokért versenyeznek a leendő bérlők. Ez látszik egyrészt a bérleti díjakon (rent), másrészt az igénylők szűrésén is. Hozz referenciát, ha tudsz, lakásbérlésről. Angolul. Amennyiben kiköltözés előtt lakástulajdonos voltál, akkor ugye esélyes, hogy nem feltétlenül van miről. És járj utána, hol van nagyobb esélyed ingatlant bérelni: private landlord-nál vagy property management agency-n keresztül. Itt ugyanis utóbbi eléggé elterjedt.

Property manager vagy landlord?

A legtöbb lakóingatlan (ház, lakás) property manageren keresztül kerül kiadásra. Ilyenkor ők hirdetik meg a bérbeadást, ellenőrzik a leendő bérlőket, intézik a szerződéskötést. Őket kell hívni ha bármi gond van (csőtörés, beázás, csöpög a csap), a bérleti díj emelés és mindenféle egyeztetés is rajtuk keresztül megy. Azaz képviselik a tulajdonos érdekeit. Amibe az is beletartozik, hogy háromhavonta látogatást tesznek és körbefényképezik a lakást (inspection). Volt, akinél a sütő belső állapotáról is készült fénykép.

A bérleti szerződés általában nagyon alaposan le- és körbeírja mit lehet és mit nem. Pl. lehet-e képet feltenni a falra? (Ha szöggel nem, akkor Blu Tack a barátod lehet, viszont hajlamos leszedni a festéket mikor leszeded a falról.) A bérlő feladata-e gyep rendszeres nyírása? Milyen gyakran? A lista elég hosszú és változatos lehet. És a property managereknek pont az a dolga, hogy nagyon odafigyeljenek.

A privát kiadás (private landlord) azt jelenti, hogy a bérlő közvetlenül a tulajdonostól veszi bérbe az ingatlant, harmadik fél igénybevétele nélkül. Csöpög a csap? Irány a landlord! Fénykép a falra? Esetleg polc? Bérleti díj emelés? Mindent közvetlenül meg lehet beszélni. Ez lehet jó is meg nem annyira jó is. Vannak tüneményes private landlord-ok és vannak horrorisztikusak. Ahogy a property managerrel is lehet hogy jó az együttműködés vagy lehet, hogy nem.

Bérleti díj és kaució

Kalkulálj azzal kiköltözés előtt, hogy nem csak a kauciót kell tudnod lerakni, hanem a Te első fizetésed előtti időszakra eső bérleti díjat is. A fizetések gyakorisága változatos. Van, ahol havi fizetés van, de nagyon gyakori a kétheti vagy akár heti munkabérfizetés is. A bérleti díj viszont jellemzően hetente fizetendő. Azaz mikor keresel bérlendő ingatlant, nézd meg alaposan, hogy milyen időszakra vonatkozik a meghirdetett bérleti díj. Új-Zéland drága hely. Az 1000 dolláros bérleti díj simán lehet heti.

Míg bérleti díj lehet alku kérdése, a kaució jellemzően 3-4 heti összeg, maximum 4 heti. Viszont a pénz nem a landlordnál / ingatlankezelőnél (property manager) csücsül. 23 napon belül kötelező beküldeniük a Tenancy Services-hez, ahol a bérleti időszak végéig ott marad. A bérlő 6 héten belül kell, hogy kapjon értesítést, hogy a kaució elhelyezésre került. Amennyiben nem érkezik meg a hivatalos levél, akkor szólnia kell a landlordnak.

Az ingatlanbérlés megszűnése esetén a végső ingatlan-ellenőrzés (inspection) után, a felek által közösen aláírt dokumentum alapján utalja vissza a Tenancy Services a kauciót a bérlőnek. De még arra is van lehetőség, hogy a következő ingatlanbérlés kauciójára vegye igénybe a bérlő a visszajárót. Házifeladat: utánaolvasni a részleteknek itt.

Mit tartalmaz a bérleti díj? Mármint az ingatlanban?

Mikor kiadó ingatlant keresel akkor arra is figyelj, hogy mennyire van bebútorozva. A whiteware (nagy háztartási gépek: hűtő, mosógép, mosogatógép, szárító gép) alapfelszereltség szokott lenni. Azonban nincs kizárva, hogy semmi más nincs benne (a beépített – üres – szekrényeken kívül).

Amennyiben újonnan érkezel és nem akarsz egy vagyont költeni bútorokra (iszonyatosan kegyetlenül drágák a bútorok), akkor megfontolandó „fully furnished” ingatlant keresni. Persze itt is változó, hogy mit értenek alatta, szóval nézz utána. A mienkben tányérok, poharak, evőeszköz, mikró, vízforraló, kenyérpirító is volt a bútorokon kívül.

Ágyneműt szerintem maximum a landlorddal történő külön egyeztetés esetén kaphatsz. Szóval azzal mindenképp számolj, hogy lesz egy utad a Warehouse-ba, a Kmart-ba (ha van a környékeden), a Briscoes-ba, vagy a Farmersba. Paplan, párna, huzatok… A lepedő izgalmas téma. Itt a dupla ágyakra egy paplant tesznek, úgy, hogy a matracon „fitted sheet” (gumis lepedő), aztán azon a „sheet” – nem gumis lepedő – és arra megy a paplan. Te meg a két sheet között alszol. Persze nyugodtan vehetsz és használhatsz két paplant😊 csak a huzatokat hozzá kell igazítani. A lepedőket minimum párban adják, azt az ágyméretre vegyed, a paplanhuzatot viszont a paplanjaid méretére. A teljes szettek esetében így vehetsz két méretet is, hogy meglegyen minden.


Házifeladat: mekkora ágyban férsz/fértek el?


Ágy-, matrac és ágynemű méretek Új-Zélandon

  • single 92×188 cm
  • single XL 92×203 cm
  • king single 107×203 cm
  • double 135×188 cm
  • queen 153×203 cm
  • king 165×203 cm
  • super king 183×203 cm
  • California King 203×203 cmForrások:

A queenstown-i lakhatási válságról itt, itt és itt

Blu Tack

Kaució (Tenancy Services)

új-zélandi ágy és matrac méretek

The Warehouse

Kmart

Briscoes

Farmers


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá