Minden Ami Külföld | Házifeladat Új-Zélandra költözőknek - 7. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Házifeladat sorozatunk utolsó állomására érkeztünk. Reméljük hogy kedves utasaink élvezték az utazást és HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZOLGÁLHATTUNK

Házifeladat Új-Zélandra költözőknek – 7. rész

Hurrá, a végére értünk!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Házifeladat sorozatunk, és egyben az ingatlanbérlési útmutató utolsó része következik.


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépésekben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.

Location, location, location – azaz régió, helység, meg az egyebek

Új-Zéland területéhez képest elég sok éghajlati övezeten átnyúlik, így az ingatlanbérlés első és legfontosabb tisztázandó pontja, hogy ugyan mégis melyik régióban keresel lakhatást. Na és ott milyen éghajlat uralkodik?

Pontosabban, a „megye” (county) azon részében, ahol le szeretnél telepedni, milyen a jellemző éghajlat?

Példának okáért itt van Otago. A part menti része hűvős, óceáni típusú, de Central Otago majdnem kontinentális. Még csak a Déli-sziget egyik megyéjére vetettünk egy pillantást, és persze még ez sem ad pontos képet. Vegyük például Dunedin-t. Elég hegyes-dombos környék. Van sok kerülete, és a tágabb városhatár további kisebb-nagyobb településeket is magában foglal. Ilyen például Mosgiel. A dunedini városközponttól mindössze 20 kilométernyire van – közelebb mint a reptér! Viszont dombok veszik körbe, így az óceán temperáló hatása jóval kevésbé érvényesül. Ezt mit jelent? Nyáron melegebb, télen hidegebb. A városban van +1-2 fok és mindeközben Mosgielben jócskán akár fagy.

Házifeladat sorozatunk utolsó állomására érkeztünk. Reméljük hogy kedves utasaink élvezték az utazást és HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZOLGÁLHATTUNK

Városrész, utca, kert

Nem csak a település számít, hanem a városrész is. A szél, csapadék, napsütés mind-mind eltérést mutathat ugyanazon város egyes kerületei között. Főleg, ha nem síkságról beszélünk. Honnan süt a nap? Milyen szögben és mikor bukik le (a domb mögött)? Mi az uralkodó szélirány? Hideg a szél vagy inkább meleg ami gyakran fúj? A választott ingatlan mennyire van kitéve a szélnek és melyiknek?

A domb melyik oldalán van – a naposon vagy azon amelyik télen árnyékban van? Az utca melyik oldalán van? Láttam olyat, nem egyet, ahol az utca egyik oldalán elolvadt a reggeli dér, a pont szembe lévő háznál viszont egész nap ott maradt, mert az nem kapott napot. Mert hogy az is számít ám, hogy mennyi napsütést kap. Mikortól meddig? Télen? És nyáron? Lehet nyáron gyönyörű napsütéses az idő, ha télen egy fikarcnyit sem süt be abból a szögből.

Vannak-e fák, bokrok? Leárnyékolják-e a napot vagy sem? Ha igen, mennyire? És kinek a feladata a karbantartásuk, meg a fűnyírás. A tulajdonosé vagy a bérlőé?

A ház jellegzetességei

Mivel elég eltérő éghajlatokkal és időjárási jellemzőkkel van teleszórva Új-Zéland, így az a házminőség, ami északon elmegy (elvégre jóval melegebb van) délen nem feltétlenül állja meg a helyét.

Szigetelés

A házak legnagyobb része faszerkezetes. A tégla és a földrengés nem jó barátok. Na de van-e szigetelése? Nem túl régóta kötelező és azért a négyzetekbe rakott kőzetgyapot kockák a gravitáció hatására idővel hajlamosak megrogyni. Ne lepődj meg, ha átfúj a falon szél. Mondtam már az a kifejezést, hogy uralkodó szélirány?!?!

Tető és padló szigetelés van-e? Manapságo már előírás, de csak akkor, ha meg is lehet csinálni. Nem minden tető alá lehet tenni szigetelést. És nem minden padló alá tehető be.

Vizesedés

Be van-e építve a sziklába vagy lábakon áll? Ha lábakon áll, van-e elég hely arra, hogy az alatta összegyűlt csapadékvíz kiszáradjon vagy megül a tócsában? Mennyire magas a talajvíz az adott helyen, ki tud-e rendesen száradni? Mennyit esik az eső?

Ablakok

Egyrétegű vagy kétrétegű? Fém-, alumínium- vagy fakeretes? Esetleg annyira modern, hogy van szigetelő gáz a két ablaküveg között? Nagyon sok régi házban a kétrégetű azt jelenti, hogy csak beraktak egy extra réteg üveget a régi mellé. Azért jobb, mint az egyrétegű.

A keretek el vannak-e vetemedve? Befúj-e a szél valahol? Van-e rajtuk szigetelés? És attól, hogy van szigetelés, befúj-e mégiscsak a szél?

Mikor épült?

Egy újonnan épült ház elvben sokkal jobb minőségűbb mint egy régi, de egy régi is lehet tisztességesen felújítva, ezért nem elvetendő. És persze az újépítés sem garancia. Hallottam olyanról, amelyikbe – szigetelés ide vagy oda – bizony befúj a szél.

Előírások

Nem olyan régen léptek életbe a bérbeadott ingatlanokra vonatkozó szigorúbb előírások. Ezek érintik többek között a szigetelést és páraelszívást.  Healthy home standards névre hallgat az előírás, és célszerű elolvasni, hogy többet megtudjunk róla. Elvben minden kiadott lakóingatlannak teljesítenie kell az ott leírt feltételeket. Elvben…. Mai házifeladat: kérlek mindenképp járj utána!

Biztosítás

Az ingatlanra ingatlanbiztosítást a tulajdonos (bérbadó) köt. A bérlő azonban tud un. „contents insurance”-t kötni. Ez olyasmi lehet mint az ingóságbiztosítás. Azt célszerű tisztázni, hogy a házzal együtt járó eszközök (mosógép és társai) és esetleges bútorok és egyéb dolgok biztosítását a bérbeadó biztosítása fedezi-e vagy az a bérlő felelőssége.

Ingatlan bérleti szerződés

Ahogy bővültek az előírások, a két darab A4-es méretű indigós, készen kapható – és csak az adatokkal és néhány részlettel kitöltendő – szerződésmintát felváltotta a többoldalas szerződés, mivel tartalmaznia kell a fentebb említett szabályoknak történő megfelelés megvalósulásának részleteit.

Ha probléma akad…

Amennyiben bármi gond van az ingatlannal, akkor a property manager (ingatlankezelő) vagy a tulajdonos (landlord) az, akinek szólni kell ( ennek a szerződésben illik benne lennie). Azonban amennyiben a bérbeadóval van gond, akkor létezik az un. „Tenancy Tribunal” amely kifejezetten bérbeadók és bérbevevők közötti viták elrendezésére szolgál.


Epilógus

Welcome to New Zealand! Remélem, hogy a kiköltözéssel járó rengetek házifeladatról szóló sorozat segítséget tud(ott) nyújtani neked. Érezd jól magad itt, nálunk, Új-Zélandon!


Egy utolsó gyors áttekintés

  • bankszámla
  • jogosítvány – angol fordítás / nemzetközi jogosítvány
  • adószám
  • ingatlanbérlés
  • háziorvos/családorvos (GP)
  • autó
  • “ügyfélkapu” (RealMe)
  • iskola
  • jogosítvány – konvertálás

Források:

Időjárás – a várost beírod, majd “Past Weather”, aztán “Historical Data”

Healty Homes standards

Tenancy Tribunal


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá