Minden Ami Külföld | Párkapcsolati válság és külföldre költözés (4) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Párkapcsolati válság-e a kiborulás? Vagy a hiszti? Hogy a kettő nem ugyanaz???!!! ELGONDOLKODTÁL MÁR RAJTA MI A KÜLÖNBSÉG KÖZÖTTÜK?

Párkapcsolati válság és külföldre költözés (4)

A libikókát meghaladva eljutottunk az elkötelezettség azon szintjéig, ahol meg kívánunk tenni olyan lépéseket, melyek a mi önvizsgálatunk és önfejlesztésünk által önmagunk, a párunk és a párkapcsolatuk javára tudnak válni.

Írta: andi – Minden Ami Külföld
JÓ TUDNI > A cikksorozat kifejezett célja az elgondolkodtatás. Kendőzetlenül tolom. Nincs nálam a bölcsek köve, de szokásomhoz hűen nem kertelek. Bocs, ha itt-ott arcba csap. Vedd ki ami hasznos és dobd ki ami nem! 


Párkapcsolati válság-e a kiborulás? Vagy a hiszti? Hogy a kettő nem ugyanaz???!!! ELGONDOLKODTÁL MÁR RAJTA MI A KÜLÖNBSÉG KÖZÖTTÜK?

Válság…

ezek mindig voltak és lesznek, és alóluk egyetlen párkapcsolat sem kivétel. A kérdés, hogy mihez kezdünk vele…

Te + Én…

Mi ketten!

A vita (még) nem válság

Az előző részben szót ejtettünk a vitázás mibenlétéről, és arról is, hogy van olyan helyzet, amikor nincs létjogosultsága vitának. Mert a párunk – vagy éppen mi – kiborulunk.

Párkapcsolati válság-e a kiborulás? Vagy a hiszti? Hogy a kettő nem ugyanaz???!!! ELGONDOLKODTÁL MÁR RAJTA MI A KÜLÖNBSÉG KÖZÖTTÜK?

Van ilyen. És beszéltünk arról is, hogy ilyenkor – mindannyiunk érdekében – célszerű utánajárni, hogy mi okozta és mit lehet vele tenni. És ehhez kapcsolódik a másik nagyon fontos dolog.

Kiborulás vagy hiszti?

Meg kell próbálni megtanulni megkülönböztetni a „kiborulást” és a (célirányos) „hisztit”.

A kiborulás az úgy csak jön. Valaki megnyomogat néhány gombot a megfelelő sorrendben és a régi lemez – teljesen váratlanul – felugrik a lemezjátszóra. Kb itt a vége. Innentől a régi beidegződések diktálnak.

Hogyan tud ilyenkor a másik segíteni? Elfogadással, megértéssel. Semmiképpen nem a válság(om) eszkalálásában. Könnyebb lenyugodni ha az ember biztonságban –  nem csak fizikai, hanem érzelmi is(!) – érzi magát. Nem azért borulok ki mert ki akarok. Azért borulok ki mert úgy hirtelen jön és átveszi az irányítást. Becsszó. Valami nagyon mélyen eltemetett dolog tör utat magának. És csak úgy jön.

A kiborulásnak nincs célja, csak van. Egy halom fájdalmas érzelem elönti az embert és gyakran gőze sincs mi van és miért történik az egész. A „mi a baj” kérdésre a „fogalmam sincs” vagy a „nem tudom hüpp hüpp” egy tökéletesen adekvát válasz. Mert a válaszok a miértekre – miért történt, mi váltotta ki, „milyen lemezt húzott elő”, mit lehet vele csinálni – csak később fognak jönni. Ahogy az ember szépen halad, szálazza szét a dolgokat és próbálja némi távolságból vizsgálni a szituációt. Távolság időben és távolság érzelmileg is. Akkor ott benne leledzvén )a személyes válságban) nincsenek észérvek és nincs logika. És nincs szándék sem. Csak a káosz.

Mitől hiszti a hiszti?

Ezzel szemben a hisztinek célja van.

Mi is az? Hát hogy a másik megtegye azt amit nem akar. Rávenni a másikat arra, hogy megcsinálja azt amit én akarok. Igen, ezt manipulációnak hívják. És a hiszti egy fejlett változata ennek. Nem csak nőkre korlátozódva – láttam már karón varjút, akarom mondani férfit hisztivel manipulálni. Vajon mondhatjuk-e hogy “válságot generálni”?

Miért is „jó” technika a hiszti?

Egyrészt könnyen összetéveszthető egy őszinte kiborulással, tehát könnyű rosszul beazonosítani. Másrészt a könnyek… azok nagyon meg tudják lágyítani a másik ember szívét. Aki persze mindent megtesz és elvisel… ki hol is ül azon a libikókán? Az elkötelezettséggel ugyanis együtt jár a felelősségvállalás. Nem csak a másikért és a kapcsolatunkért hanem – és talán legfőképpen és elsősorbanönmagamért. A saját döntéseimért. A saját érzelmeimért. Azaz ha kiborulok, akkor mindent megteszek azért, hogy rájöjjek mi történt és találjunk megoldást arra, hogy a jövőben hogyan tudjuk elkerülni vagy kezelni. És ebbe az is beletartozik, hogy nem manipulálom (vele) a másikat.

Válság fakadhat kapcsolaton belül és … kívül is

Feltűnt, hogy milyen régóta téma a párkapcsolati válság és még egy fikarcnyit sem tekintettünk a kapcsolaton kívülre? Eleddig még mindig a kapcsolatot és a kapcsolaton belül felmerülő konfliktusokon morfondírozgattunk.

Pedig nem élünk elszigetelve másoktól. És míg konfliktus-veszélyes terep lehet önmagában egy párkapcsolat attól, hogy két különálló és önálló személyiségnek össze kell csiszolódnia, a külvilág is küldhet – sőt, küld is – további megoldandó kihívásokat. Amelyek könnyedén okozhatnak konfliktust. A párkapcsolaton belül is. További válságo(ka)t idézve elő.

Mik is lehetnek ezek a főbb külvilági veszélyforrások? Megint célszerű előhúznunk a három alternatívánkat: választás | döntés | elkötelezettség. Mert ettől is függhet hogy mikkel – pontosabban kikkel és az ő beleszólásukkal / befolyásolásukkal találhatjuk magunkat szembe.

Párkapcsolati válság – külső forrásból?

Míg a barátok és haverok felbukkanhatnak egy könnyedebben vett kapcsolat esetén is – „azta, de dekoratív csajod van, hol szedted össze?”, a baráti társaság vagy baráti viszony mélységétől függően nagyobb elkötelezettséggel bíró kapcsolat esetén komolyabb kérdések és felvetések is előfordulhatnak. „Biztos, ő hogy (elég) jó neked?” „Ne rohanj azzal az eljegyzéssel.” „Láttad milyen bunkó volt a pincérrel? Tényleg ő az igazi?” „Hol lovagolt be a herceged a fehér lovon? Én is ilyet szeretnék!”

Hozzá kell tegyük, ezek a vélemények (még ha – akár válságkezelési – tanácsnak álcázottak is) lehetnek igazak meg tévesek is. Mert a barátaink vagy jól látják vagy nem. Lehetnek mérhetetlenül elfogultak de elmondhatatlanul lazák is. Egy szinte biztos: a saját szemüvegükön, saját magukon keresztül értelmezik azt amit rólunk / kettőnkről látnak.

Amennyiben akad olyan az életedben aki mindezeken már túljutott és képes aránylag jól elfogultságmentesen látni és értelmezni a párkapcsolatodat, na őt a helyedben megtartanám. Nem mindig fogja az mondani amit hallani akarsz, viszont cserébe tud fájó kérdéseket feltenni. Mert számára a TE jól-léted a fontos. Ami azt is jelenti, hogy elismeri az önállóságodat és felelősségvállalási képességedet. Azaz hagy dönteni. Aztán ott áll melletted mikor hason landoltál a libikókáról történő leesés során és segít felállni.

Mivel megint sikerült a mélységbe merülnünk, a másik, nagyobb lélegzetvételt igénylő faktort a következő részben vesszük górcső alá.


Mai trükkös kérdéseink – önmagadnak válaszold meg, de csak ha akarod

  • Ki az, akitől őszinte, kertelésmentes véleményt kaphatsz, olyat amivel nem befolyásolni hanem elgondolkodtatni próbál?
  • Mióta nem beszéltél vele?
  • Mikor fogsz?

Valami nem kerek de nem tudod mi az? >>> Nóra <<< a segítségedre lehet.

Konkrét traumafeldolgozásban vagy ha elvesztetted a stabilitásod, egyedül érzed magad, keresd >>> Andreát <<<

aki a traumaoldáson túl orgazmus coach és gyász specialista is!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá