Minden Ami Külföld | Iskola Afrikában - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • iskola-afrikaban-mauritius-minden-ami-kulfold-01

Iskola Afrikában

Iskolarendszer Afrikában. Mauritius az oktatás szempontjából.

Írta: Baráth Mea

Popovics-Wiesler Judit és családja Mauritiuson élnek. Egy ideje úgy döntöttek, külföldre költöznek és Írország után Afrikát választották új otthonuknak. Előző cikkünkből megtudhatjátok, miért pont Afrika, hogyan is zajlott a költözés, illetve hogyan teltek az első hónapok. Juditot és Ádámot most az iskolarendszerről kérdeztük, hiszen két gyermekkel érkeztek Mauritiusra.


Érdekel, milyen iskolába járni Afrikában? 

Juditék gyermekei általános iskolás korúak, lányuk, Réka tíz éves, Ábel fiuk nyolc. 

Állami iskola, vagy magánintézmény?

Mauritiuson az expat, vagyis ide települő külföldi családok gyermekei nem járhatnak állami intézménybe a letelepedési engedély elnyerése előtt. A letelepedési engedélyt is megkapják a vízumhoz, a vállalkozói vízummal rendelkező külföldiek, így az ő gyermekeik részt vehetnek állami oktatásban.

Juditék prémium vízummal tartózkodnak az országban, így gyermekeik magán oktatási intézményben tanulhatnak. Az ilyen iskolák jellemzően magas minőségű szolgáltatást nyújtanak, modernek és jól felszereltek. Sportpályákkal, saját uszodával rendelkeznek.

Mennyibe kerül egy magániskola Afrikában?

Judit és családja Mauritiuson, az északi területen élnek, így erről a környékről szereztek tapasztalatokat. Egy magániskola átlagosan 200-600 Euró/hó árkategóriában mozog. Ezen felül beiratási költség és depozit is fizetendő, így a 3 milliós nagyságrendet is elérheti. Réka és Ábel a La Palette iskolába járnak, kettőjük havi tandíja 410 Euro, vagyis 21500 rúpia.

“Az első benyomás az iskoláról? Frászt kaptam!”

Juditot sokkolta az intézmény állapota. Ez egy kicsi iskola, egy osztályba 8-10 gyermek jár. Annak ellenére, hogy magániskola, a földszinti termek rendkívül elhasználtak. Az eddigi, európai tapasztalatok után csalódást okozott a látvány. Az emeleti helyiségek újabbak, ezáltal jobb színvonalúak is. Jelenleg bővül az épület, épül a második emelet.


Szerencsére, ahogy elindult az oktatási időszak, egyre komolyabb igényességgel gondozzák és hozzák rendbe az épületet. Az udvarra például műfű került, hogy ott is le lehessen telepedni tanulni, és játék közben ne legyenek koszosak, porosak a gyerekek.

A fotó a Popovics-Wiesler család tulajdona.

A közösség szeretetteljes, befogadó.

A tanárok rendkívül barátságosak, az iskolatársak közvetlenek. Az első nap után már ölelgették egymást Juditék gyermekeivel. Ez a fajta meleg, szeretetteljes kapcsolódás már nagyon hiányzott a gyerekeknek. Lelkesen mesélnek arról, mennyi érdekességet tanulnak.

A La Palette egy Montessori rendszeren alapuló, alternatív általános iskola. Egyben kísérleti intézmény is, a játékközpontú oktatás zászlóvivője Mauritiuson. Ha eredményesnek bizonyul a módszer, az állami iskolákba is tervezik bevezetni ezt az irányzatot.

Az iskolai beiratkozási procedúra Mauritiuson.

A La Palette iskolába való beiratkozás kifejezetten egyszerű volt. Egy papírt volt szükséges kitölteni az adatokkal, csatolni a tanulók útleveleinek másolatát, és kifizetni a beiratási költséget. 

Ellenben a többi magániskolában más a helyzet. Felvételi procedúrán kell átesni. Felmérik a gyermekek tudásszintjét, angol szintfelmérőt is írnak. Néhány hetes kiértékelés és mérlegelés után dönt az intézmény a felvételről. A tízéves Réka idén fejezi be az általános iskolai tanulmányait, az afrikai rendszerben 10 éves kortól kezdődik a középiskola. Így jövőre ő is felvételi eljárással kerülhet be a “middle school”-ba.

Hogyan járnak iskolába a gyerekek Afrikában?

Juditék közel laknak az intézményhez, így a gyerekek kerékpárral közlekednek. De a legtöbb iskola rendelkezik iskolabusszal, ami körbejár, háznál felveszi, majd az intézménybe szállítja a tanulókat. 

Érdekességek a mauritiusi iskolákról

A fotó a Popovics-Wiesler család tulajdona.

Az afrikai állami iskolák az angolszász oktatási rendszeren alapulnak. A magánintézmények francia vagy angol tanrenddel működnek. Minden mauritiusi állami és magániskolának saját egyenruhája van, amit kötelező megvásárolni. A tanulók tabletet használnak a tanulmányaikhoz. Mivel a La Palette egy alternatív irányzatot képviselő intézmény, Réka és Ábel – kivételt képezve a többi iskolás között – nem egyenruhában járnak suliba. 

A szülők és az iskola közötti kommunikáció online zajlik, egy közös WhatsApp szobában. Információközlésre használják, illetve itt van lehetőség a szülő részéről betegségekről, hiányzásokról tájékoztatni a tanárokat. A kirándulásokról, csoportos szemétszedésről, iskolakert felújításáról, vagy a délutáni foglalkozások menetéről ezen a felületen értesülhet a szülő.

A berendezett tolltartó, váltóruha, kulacs és fogkefével, fogkrémmel ellátott nesszeszer mellett nélkülözhetetlen “iskolaszer” a fürdőruha is. A gyerekek rendszeresen járnak az óceánpartra tanulni, mozogni. 


Az afrikai és a magyar oktatási rendszer különbségei

Judit gyermekei külföldön, Afrikában, Mauritiuson kezdték el az iskolai tanulmányaikat. Így első kézből a külföldi rendszerről rendelkeznek tapasztalattal. Judit csupán saját, harminc évvel ezelőtti emlékeihez tudja hasonlítani a tanítási rendszert. 

Mauritiuson a tanulók nem kapnak házi feladatot. Az iskola utáni idő a gyerekek számára már pihenésről, játékról, kikapcsolódásról szól. Sem a tanítási szünetekben, sem hétköznapokon nem kell hazavinnük leckét. 

A tanárok figyelik a gyerekek teherbírását, és ehhez igazítják a tanítás folyamatát. Előfordult, hogy a szülők üzenetet kapnak, miszerint a tanulók fáradtak voltak, és emiatt kevésbé tudtak koncentrálni. Így a tanórák helyett inkább játszhattak. Tananyag a kertészkedés, zene, sport, kézműveskedés, főzés. Utóbbi eredményét el is fogyasztják az iskolában. 

Az Afrikában tanuló magyar gyerekek örömei és kihívásai

A fotó a Popovics-Wiesler család tulajdona.

Judit gyermekei számára a francia nyelv jelent valójában kihívást. Az oktatás kétnyelvű, angolul és – javarészt – franciául folyik. Sajnos nyelvi felzárkóztatásra nem biztosít lehetőséget az iskola, így azt egyénileg kell megoldania a családnak.

A tanulók Afrikában sokkal többet játszanak az iskolában, stresszmentes és közvetlen a légkör. A hangulat az intézményben sokszor felfokozott, a barátságok intenzívek, a gyerekek temperamentumosabbak, mint amihez az angolszász rendszerben hozzászoktak. Minden nap szutykosan, de feldobódva térnek haza.

Judit úgy fogalmaz: 

“Itt valódi gyerekek lehetnek!”


Fedezd fel Te is Mauritiust!

Ha kérdésetek van Mauritiusról vagy segítségre van szükségetek költözéssel, házkereséssel, cégalapítással kapcsolatban, keressétek Juditot és Ádámot, akikkel  ITT tudjátok felvenni a kapcsolatot. De ha csak követni szeretnétek, hogy mi minden történik ebben a kicsiny szigetországban, csatlakozzatok a Magyarok Mauritiuson Facebook csoportjukhoz!


Tudtad?

Az örökzöld Mauritus szigetén lévő egyetlen egy autópályát állítólag magyarok építették és a mai napig a szigeten élnek!


Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálszMinden ami külföld szolgáltatói köre.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá