Minden Ami Külföld | Szerelemből Hollandiába - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • sosem tervezett külföldre költözni, mégis egy tulipános holland kertvárosban neveli két gyermekét. országokon átívelő SZERELMI TÖRTÉNET>>>

Szerelemből Hollandiába

Egy budapesti lány, aki épp egy holland kertvárosban él és neveli két gyermekét. Móni sohasem tervezte, hogy külföldön fog élni. Egy országokon átívelő szerelem története!

Írta: Baráth Mea

Móni tizenegy éve él Hollandiában és tényleg sosem tervezte, hogy életvitelszerűen idegen országban telepedjen le. Szerette és most is szereti Magyarországot, ma már mégis hollandul álmodik.


fotó: Baráth Mea, Családmesék

Móni férje Vincent, holland származású, 40 éves, két gyermekük édesapja. Lucie 7 éves, Mirko 4. Vincent tizenegy éve él magyar feleségével Hollandiában. Ő Hollandiában született. Sokat élt külföldön, először Brüsszelben, azután munka kapcsán Magyarországon. Ekkor ismerkedett meg Mónival, egy közgáz-discoban. Találkozásukat egy rövid, másfél hónapos kapcsolat követte, aminek a lány vetett véget. Majd négy év után üzenet érkezett Vincent postafiókjába egy online közösségi felületen, a feladó Magyarország. Móni és Vincent újra elkezdtek levelezni, beszélgetni, találkozni, “a többi pedig már történelem”…


“Kilenc hónapig éltünk távkapcsolatban, ő akkor Dániában, én Budapesten. Utazgattunk egymáshoz, vagy félúton találkoztunk.” – meséli Móni. “Vincent már váltott országot egy lány miatt, és mivel ezt nem szerette volna meglépni még egyszer, így végül közösen úgy döntöttünk, én költözöm. Sosem éltem azelőtt külföldön, szóval nem igazán tudtam, mire vállalkozom. Először Dániában éltünk négy hónapot, és onnan, mivel Vincent erősen hazavágyott, költöztünk vissza Hollandiába.” 

Engem tulajdonképpen csak a szerelem hozott ide, Hollandiába...

“Sosem terveztem külföldön élni, nem álmodoztam ilyesmiről. Ha utaztam, idegen országban töltöttem időt, akkor is csak átmenetileg. Nem akartam hosszabb időre elhagyni Magyarországot. De hát, ez most már úgy tűnik, több lett, mint átmeneti. 

Én szívesen hazamennék. Móninak több dolog is hiányzik, ha “hazagondol”. Elsősorban a család közelsége, a baráti kapcsolatok. Az otthoni időjárást is jobban kedveli a holland klímánál. A Korpovitot, a Pilóta kekszet, és más magyar finomságokat is sorolhatna, de magára Budapestre is erős honvággyal gondol.

Milyen az élet Hollandiában?

“Most már sokkal jobban szeretem, mióta elköltöztünk a nagyvárosból. Mindkét gyermekünk Amszterdamban született. Lucie két éves volt, amikor kiköltöztünk egy peremvárosba. Nagyon szeretjük, az uram innen származik. Anyósomékkal egy utcában lakunk. Azóta nagyon nyugodt az életünk – már amennyire két gyerekkel ez elmondható.


A holland nagyszülőknek van Erdélyben egy házuk, fél évet ott töltenek, fél évet pedig itt, Hollandiában. Így sajnos nincsen állandó segítségem. De amikor itthon vannak, élvezzük a közelség minden előnyét.”

Mik jelentenek kihívást a külföldi életben?

“Külföldön élve mindig egy kicsit kívülállónak érzed magad. Ez tizenegy év után is igaz, itt Hollandiában is, egy tulipános kertvárosban, rengeteg baráttal és ismerőssel együtt. 

Nekem fontos volt, hogy gyorsan megtanuljam a nyelvet, kilenc hónap után már gyakorlatilag tudtam hollandul. Ehhez anyósom “segítsége” is hozzájárult, aki csak hollandul beszélt hozzám az első naptól kezdve. Eleinte ezt igazán a szívemre vettem, de utólag értem, mennyire sokat lendített a holland nyelvtanulásomon. Közös baráti sütögetések alkalmával szerettem volna részt venni a társalgásban, kellemetlenné vált, hogy Vincent folyton csak nekem fordít. Meg akartam érteni a holland vicceket! 

Miután megtanultam hollandul, könnyebben találtam munkát is. 

A munkakeresésben a nulláról indultam, függetlenül a magyarországi tapasztalataimtól. Hotelben kezdtem, éjszakánként dolgoztam, Vincent hajnali háromra járt értem. Nehéz időszak volt. Jelenleg egy csontkovács mellett dolgozom a rendelőjében, és nagyon élvezem. A hollnad nagyvárosokban mindenki tud angolul, a kukástól a sarki közértesig. Emiatt nehéz is rávennie magát az embernek, hogy megtanuljon hollandul. 

Ám a beilleszkedés szempontjából a helyi nyelvtudás rendkívül fontos!


Amit nagyon szeretek itt, az elsősorban a holland kisváros bájából fakad:

  • biciklivel megyünk minden reggel iskolába
  • mindenki ismer mindenkit, köszön a postás, a kukás
  • mosolyognak az emberek

Minden évben Magyarországra megyünk nyaralni 

Évente legalább háromszor hazautazunk. A férjem már unja, de megérti, hiszen én tettem meg azt a nagy lépést, hogy külföldre költöztem miatta. Én egyedül is járok haza, vagy csak a gyerekekkel. Nekik nincs is egyenlőre szükségük, igényük másra utazás, külföldi kaland gyanánt. Nekik is kiemelkedően fontosak ezek a találkozások. A magyar nyelvet is prioritásban tartom. Szeretném, hogy ők is tudjanak magyarul. Az elsőszülöttnél könnyebb volt megvalósítani, a második gyermekünknél ez már eléggé nehézkes. Én csak magyarul beszélek hozzájuk. Járnak magyar órákra itt Hollandiában, és a kisebbik gyermekünk, Mirko magyar ovi-suliba is, kéthetente szombaton. A nagyobbik csak azért nem, mert ütközik a gyephokival. 


A szívem még mindig otthon van

A honvágy úgy érzem, sosem múlik el. Bizonyos dolgokat egyszerűen nem lehet pótolni!


Te is kipróbálnád magad külföldön? Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak? Támogatásra volna szükséged?

Mi segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!


Szólj hozzá