Minden Ami Külföld | Híres kanadaiak – hányat tudsz felsorolni? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Talán Te is gondolkodtál már azon, hány hírességet köszönhet a világ Kanadának. Hát ELÉG SOKAT, de nézzünk közülük párat>>>

Híres kanadaiak – hányat tudsz felsorolni?

Kanadáról sokaknak sok minden eszébe juthat: hatalmas ország, viszonylag kis számú lakossággal és gyönyörű tájakkal. Nemzeti kincsük a juharszirup, imádják a jégkorongot és az emberek általában véve kedvesek és vendégszeretőek. A francia és az angol egyaránt hivatalos nyelv az országban, viszont bizonyos helyeken (pl. Québec) inkább csak a francia tudásoddal fogsz boldogulni.

De kik a világszerte ismert kanadaiak?

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Kanada igen jelentős számban fogad bevándorlókat a gazdaság felpörgetése és a munkaerőhiány kezelése érdekében, ahogy arról korábban már ezen bejegyzésünkben írtunk. Mindenképp olvasd el, ha Kanada az álmod!

Talán Te is gondolkodtál már azon, hány hírességet köszönhet a világ Kanadának. Hát ELÉG SOKAT, de nézzünk közülük párat>>>

Kanada nem Amerika

Ha valakinek eszébe jut egy híres ember neve, sokszor hajlamos lehet azt gondolni, hogy biztos amerikairól van szó. Ami egyébként logikus is lehetne, hiszen közülük sokan – akár kanadai, akár más nemzet szülötte – az USA-ban csináltak karriert, ezért ez egy elnézhető tévedés. A kanadaiak azonban kifejezetten szeretik megkülönböztetni magukat az amerikaiaktól, szóval, ha valaha eléd sodor az élet egy kanadait, nem árt felkészülten kezdeni a beszélgetést. Jöjjön most egy teljesen szubjektív lista, különböző területek (sport, zene, irodalom, tudomány, filmművészet) híres képviselőivel, Kanadából!

Alexander Graham Bell (1847-1922)

A telefon feltalálójának neve valószínűleg sokak számára ismerősen cseng. Annyiban mindenképp kilóg a sorból, hogy Skóciában született és még leginkább híressé vált találmányát is az USA-ban láthatta először a közönség. 1865-ben a család előbb Londonba, majd 1870-ben az Ontario állam beli Brantfordba költözött. Bellben már egészen fiatal korában kialakult a vonzalom a tudományok és a kísérletezés iránt. Édesanyja siketsége és az, hogy későbbi felesége is nagyothalló volt, erősen befolyásolta, hogy legfontosabb kísérletei a hangátvitel lehetséges módszereinek fejlesztésére koncentráltak. Az első, teljesen működőképes és szabadalmaztatott telefonkészülékét 1876-ban mutatta be a philadelphiai centenáriumi kiállításon. Érdekesség még vele kapcsolatban, hogy 1922. augusztusában bekövetkezett halálakor, az USA-ban egy percre minden telefonszolgáltatás leállt a tiszteletére.

Margaret Atwood (1939-)

Margaret Atwood az utóbbi évtizedek egyik leginkább elismert írója és költője. Sok különböző műfajban kipróbálta magát, a tudományos-fantasztikus sztoriktól kezdve, az emberi jogi és környezetvédelmi kérdések is erősen foglalkoztatják. Elég sokan gondolnak rá meggyőződéses feministaként, mert írásaiban sokat foglalkozik a nemek közti különbségekkel és a nők társadalmi szerepével. 1985-ben írta meg a Szolgálólány Meséje (The Handmaid’s Tale) című disztópikus regényét, mely a közeli jövőben, a Gilead nevű totalitárius állam területén játszódik. A sztoriban a meddőség lassan teljessé váló problémáját egy csoport úgy akarja megoldani, hogy a megmaradt termékeny nőket gyakorlatilag rabszolgaként tartják. Az egyedüli feladatuk, hogy az ún. Parancsnokok számára gyermekeket hozzanak világra, ezzel fenntartva Gilead társadalmát. A Szolgálólány Meséjéből néhány éve jó színvonalú sorozat is készült, mely jelenleg az 5. évadánál tart.

Michael J. Fox (1961- )

Őt szinte biztos senkinek nem kell bemutatni, ha máshonnan nem, a Vissza a Jövőbe filmekből nagyon is ismerős lehet. Talán a mai napig Marty McFly karaktere maradt a legnépszerűbb szerepe, pedig összesen közel 80 mozifilmben és sorozatban tűnt fel. Van egy másik, jóval kevésbé vidám tény, amiről Michael J. Fox világszerte ismert. 1991-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, amiről egy ideig ő maga is megpróbált a lehető legkevesebb tudomást venni. A nagyközönség előtt csak 7 évvel később, 1998-ban fedte fel állapotát, addigra a fizikai tünetei is elkezdtek súlyosbodni. Innentől kezdve energiái és vagyona jelentős részét a kór lehetséges gyógymódjaival kapcsolatos kutatásokba fektette. A nevével fémjelzett Michael J. Fox Foundation 2000-ben történt alapítása óta közel 1,5 milliárd dollárt gyűjtött össze a kutatások támogatására. A színész maga is jó példa arra, hogy van értelme pénzt ölni az egyre újabb gyógyszerekbe és kezelésekbe: idáig több mint 30 évvel élte túl a diagnózist.

Céline Dion (1968-)

Az énekesnő karrierje Kanadában már nagyon korán, 12 éves kora környékén elindult, hamar egyfajta tinisztár lett belőle. Ebben az időben még kizárólag francia nyelven énekelt és első lemezének megjelenéséhez egy érdekesség is kapcsolódik. René Angelil zenei menedzser annyira hitt a sikerében, hogy a lemez finanszírozásához még saját házára is jelzálogot jegyeztetett be. A szakmai kapcsolat egyúttal szerelmi történetté is fejlődött, ugyanis René Angelil nem csak Céline ügynöke volt, de 1994-ben feleségül is vette. Az énekesnő nyelvtudása némi csiszolásra szorult, viszont ezt az akadályt is sikeresen vette, így 1990-től kezdődően már angol nyelven is énekelt. 5 oktávot átfogó hangterjedelmét az egyik legerőteljesebbként tartják számon a popiparban; sokak számára valószínűleg az 1997-es Titanic betétdaláról, a My Heart Will Go On-ról ugrik be a neve. Természetesen, a hollywoodi mozisiker előtt is népszerű előadónak számított, azóta pedig, ha lehet, még inkább. Világszerte összesen több mint 250 millió példány kelt el a lemezeiből.

Kanada egyébként Céline Dion mellett is fel tud mutatni még néhány kifejezetten híres és sikeres énekesnőt, elég csak Alanis Morrissette, Avril Lavigne, vagy Shania Twain nevét említeni.

Terry Fox (1958-1981)

Terry Fox élete fájdalmasan rövid volt, viszont ennek ellenére komoly inspirációként szolgálhat mindenkinek. Fox a középiskolában hosszútávfutó és kosárlabda játékos is volt, azonban életét hamar egy súlyos esemény árnyékolta be. 18 éves korában rákot diagnosztizáltak nála, amire egy korábbi, autóbalesetből származó térdsérülés nyomán derült fény. Jobb lábát amputálni kellett és kemoterápiás kezelést is kapott, de mindez nem törte meg. Úgy döntött, futva szeli át Kanadát, hogy így hívja fel a figyelmet a rákgyógyítással kapcsolatos kutatások fontosságára. 1980-ban, immár műlábat használva, 143 nap alatt összesen 5373 kilométert tett meg, vagyis minden nap közel egy egész maratoni távot. Szeptemberben, az eredetileg 8000 kilométeresre tervezett futás feladására kényszerült, miután a rák a tüdejét is megtámadta. Akciója ugyanakkor nagyon is sikeresnek bizonyult, futását a média is felkapta és végül 10 millió kanadai dollárnyi adomány gyűlt össze rákkutatásra. Terry Fox néhány hónappal később, 1981. júniusában halt meg. Az emlékére 1981 óta minden évben megrendezett, ’Terry Fox Run’ elnevezésű eseményen a támogatók eddig több mint 850 millió dollárt adtak össze.

Clara Hughes (1972-)

Clara Hughes még a különleges sportolók közt is egészen különlegesnek számít. Saját bevallása szerint már egész fiatalon dohányzott, alkoholizált és a drogokat sem vetette meg, 16 évesen mégis a sport billentette helyre az egyensúlyt az életében. Még hozzá nem is akárhogy. Gyorskorcsolyázással kezdte, majd 1 évvel később váltott országúti kerékpározásra. Az 1996-os atlantai olimpián két bronzérmet is szerzett, majd a kerékpárban szerzett állóképességét később ismét a gyorskorcsolyában kamatoztatta. Olyannyira, hogy három téli olimpián (2002, 2006, 2010) is érmes lett (két bronz, egy ezüst, egy arany). Az utolsó alkalommal ráadásul hazai pályán, Vancouverben, közel 38 évesen. Ezzel a teljesítményével Clara Hughes egyike azon hat sportolónak a világon, akik nyári és téli olimpián is érmet tudtak szerezni. Sőt, ő az egyetlen, aki a nyári és téli játékokon egyaránt, egynél több érmet szerzett.

Wayne Gretzky (1961-)

Aki valamennyire is otthon van a jégkorong világában, szinte kizárt, hogy ne hallotta volna már Wayne Gretzky nevét. Összesen 20 szezont játszott le az észak-amerikai profi ligában (NHL); sportolók, szakírók és rajongók egybehangzóan a valaha volt legjobb hokijátékosnak tartják. Ő az egyetlen játékos a liga történetében, aki egy szezonon belül 200 pontot tudott elérni, ráadásul ez négy szezonban is sikerült neki. 1999-es visszavonulásakor 61 különböző rekorddal rendelkezett egyedüli játékosként, vagy ezek közül néhányat másokkal megosztva. Gretzky minden bizonnyal Kanada egyik leghíresebb személyisége, akinek játékstílusáról rengeteg elemzés született. Közel sem tartozott a legnagyobb termetű és legerősebb jégkorongozók közé, azonban intelligenciája, kreativitása és játékudása tökéletesítésébe fektetett energiája magasan a többiek fölé emelte.

Neked ki a kedvenc kanadai hírességed?

Írd meg nekünk és kibővítjük a fenti listát 😉


Tudtad?

A kanadai születésű Jim Carrey volt az első színész Hollywoodban, aki egy filmért 20 millió dollárt vihetett haza. Ez a film pedig az 1996-ban bemutatott Kábelbarát volt, ami egyébként sem túl jó kritikákat nem kapott, sem gazdaságilag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket!

Talán Te is gondolkodtál már azon, hány hírességet köszönhet a világ Kanadának. Hát ELÉG SOKAT, de nézzünk közülük párat>>>

Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá