Minden Ami Külföld | Kanada egyre nagyobb számban várja a bevándorlókat
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Kanada megemelte bevándorlási célszámait, tehát, ha odakészülsz, lehet, hogy most egy lépéssel közelebb kerültél. De MENNYI IS AZ ANNYI?

Kanada egyre nagyobb számban várja a bevándorlókat

Talán a fejlett nyugati országok közül Kanada a leginkább ismert arról, mennyire igyekszik a bevándorlókra támaszkodni. Teszi ezt az egyre csökkenő születésszámok, illetve az ezzel párhuzamosan egyre inkább elöregedő társadalma miatt. A kanadai kormány más, hasonló helyzetben lévő országhoz képest kifejezetten nagy erőket mozgósít a bevándorlók bevonzása érdekében. Az eddig érvényben lévő bevándorlási célszámait pedig épp néhány hete emelte meg.

Írta: Peringer Attila – Minden ami külföld

Kanada munkaerőpiaci problémái

Ahogy arról egy korábbi bejegyzésben már írtunk, Kanadát ugyanaz sújtja, amivel egy bizonyos fejlettségi szint elérése után gyakorlatilag minden ország szembesül. A társadalmi jólét növekedésével a gyermekvállalási kedv általában alábbhagy. Ha a születési ráta a reprodukcióhoz szükséges 2,1 alá esik, a népességszám csökkenésnek indul. Ugyanakkor a jólét egyre többek számára jelenti magasabb életkor elérését is, ennek következtében pedig megindul a társadalom elöregedése. Ez a kettős probléma egyébként nem csak a nyugati demokráciák sajátja: Japán legalább 30 éve küzd vele, de az utóbbi évtizedekben már a kínai középosztályban is mutatkoznak jelei. Kanadában az imént említett születési ráta mostanra 1,4-re esett, mely a világ legalacsonyabbjai közé tartozik. Az országban 2030-ra kb. 9 millió, vagyis közel egy magyarországnyi ember fogja elérni a 65 éves kort, mely hatalmas kihívás elé állítja a munkaerőpiacot. A betöltetlen álláshelyek száma már így is a valaha mért legmagasabb, de a helyzet hamar még rosszabbra fordulhat. A legutóbbi statisztikák szerint közel 1 millió álláshelyre nincs ember; legrosszabb helyzetben az egészségügy és a szociális szektor van. A következő évekre előirányzott bevándorlási célszámok már eddig is ambiciózusak voltak, de a kanadai kormány tovább emelte a tétet.

Bevándorlási tervek 2025-ig

Kanada a 2022-es évet egy másik rekorddal zárta: összesen 405 000 újonnan betelepült érkezett az országba, de a tervek szerint jövőre ezt a számot is szeretnék felülmúlni. Fontos információ, hogy az előző bejegyzésünk megjelenésekor, 2022. februárjában a 2023-ra vonatkozó célszám még 421 000 volt. A döntéshozók tehát elég gyorsan reagáltak azzal, hogy a november 1-én közzétett, aktualizált tervben ez a szám 465 000-re módosult. A kanadai bevándorlási hivatal (IRCC), az adott időszakra előirányzott tervét és az elérni kívánt bevándorló számot az ún. Immigration Levels Plan keretében hirdeti meg minden évben. A 2023-2025-ös időszakra vonatkozó terv szerint, az állandó letelepedettek számát fokozatosan növelve, 2024-ben 485 000, 2025-ben viszont már 500 000 fő érkezhet. Ez összesen 1,45 millió embert jelent 3 év alatt, aminek nyomán Kanada hatalmas gazdasági fellendülésre számít. Ezek már Sean Fraser bevándorlási miniszter szavai, aki szerint még soha ezelőtt nem fektettek ekkora hangsúlyt a gazdasági migrációra. Álláspontja szerint a kanadai gazdaságból csak abban az esetben lehet kihozni a maximumot, ha ebben külföldi munkavállalókra is nagy számban támaszkodnak. A terv kiemelt célja, hogy képzett és megfelelő munkatapasztalattal rendelkező bevándorlókat sikerüljön az országba vonzani.

Kétségek és ellenvélemények

Ugyan az Immigration Levels Plan-t az ellenzéki Konzervatív Párt képviselői is megszavazták, de közben kétségeiknek is hangot adtak. Szintén nem Kanada-specifikus probléma, hogy a fejlett nyugati országok közül sok küzd lakhatási válsággal. Megfigyelhető ez ugyanúgy például Új-Zélandon is az elmúlt években, ahol az egyébként is szűkös lakásállomány mellé még az ingatlanárak is az egekbe szöktek. Ez nem csak a kevésbé tehetőseket, de már a kedvezőbb jövedelmi helyzetűeket is kezdi megfosztani attól, hogy valaha ingatlantulajdonosok legyenek. Kanadában a helyzet hasonló, egy nemrég közzétett jelentés szerint közel 645 ezer kanadai dollár egy lakóingatlan átlagos vételára. Ami ugyan 10%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva, azonban a lakáspiaci hitelek kamatai közben folyamatosan emelkednek.

A konzervatívok érvei szerint az egyre növekvő bevándorlás egyre növekvő teherként fogja nyomni a már most is komoly kihívásokkal küzdő lakáspiac vállát. A bevándorlási miniszter ezzel szemben úgy látja, hogy az építőiparban szintén megfigyelhető szakemberhiányt is képes lesz a terv orvosolni.

Mindenesetre, az ellenzéki oldal bevándorlási szakpolitikusai a terv alapvető célkitűzéseivel egyetértenek. Szkeptikusak maradtak viszont azzal kapcsolatban, hogy a kormány a tervezett formában, maradéktalanul meg is fogja tudni valósítani őket.

Kanadai munkavállalás, tanulás, látogatás, letelepedés

Kanada letelepedés

Liza, kanadai szaktanácsadót keresd bizalommal, ha szeretnél Kanadába utaznál egy felejthetetlen kalandra, tanulnál, dolgoznál vagy letelepednél ebben az egzotikus és sokszínű országban Utazgatnál, kalandoznál kicsit ezen az egzotikus, sokszínű tájon?

Sziklás hegység, nagy tavak, végtelen tundrák, számtalan sziget és egy kétnyelvű ország, hivatalos nyelve az angol és a francia is!

Először a vikingek érték el ezt a csodálatos területet, de hódítók csak az 1500-as évek elején kezdték el betelepíteni Kanadát. Franciák és angolok véres harcokat vívtak Kanada birtoklásáért, melyből Anglia jött ki győztesen, így Kanada mai napig a Brit Nemzetközösség tagja.

Liza szakvizsgázott, hivatalosan bejegyzett és felügyelt Kanadai Bevándorlási Szaktanácsadó (RCIC) Torontóban, tagja a Kanadai Bevándorlási Szaktanácsadók Szervezetének (ICCRC) és a Bevándorlási Szaktanácsadók Kanadai Egyesületének (CAPIC). Szaktanácsadói diplomáját az Academy of Learning főiskolán szerezte, Torontóban. Előzőleg diplomás pedagógusként és szakképzett tolmácsként dolgozott. Bevándorlóként  személyesen is megtapasztalta a bevándorlási procedúra kihívásait. A saját, személyes tapasztalata eredményeként pontosan tudja mit jelent ügyfelei számára egy kanadai munkavállalási / letelepedési folyamat, keresd bizalommal!

Olvass még a témában, nézz videókat vagy hallgasd meg podcast adásainkat: minden ami Kanada!


Tudtad?

2021-es adatok statisztikai adatok 8,3 millió ember, vagyis Kanada lakosságának 23%-a számít bevándorlónak. Ez az arány magasabb, mint a korábbi rekordot jelentő 1921-es adat (22,3%) és a legmagasabb a G7 országai között.


Forrás(ok):

Canada immigrations levels 2023-2025

Canada Immigration Law Firm

Canada targets record new immigrants

Portfolio.hu

Canada houseing market report

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá