Minden Ami Külföld | Élőállat szállítása külföldre - Minden ami külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Külföldre költözéskor nehéz döntések sorát hozzuk meg, köztük azt, hogy velünk jöjjön-e szeretett állatunk vagy maradjon otthon? DE HOGYAN?

Élőállat szállítása külföldre

Az ember ragaszkodása házi kedvencéhez megkérdőjelezhetetlen, legyen az kutya, macska, papagáj vagy akár teknős. Amikor külföldre költözünk, nehéz döntések sorát hozzuk meg, köztük azt, hogy Velünk jöjjön-e szeretett állatunk, vagy maradjon otthon? Milyen szempontok alapján érdemes meghozni ezt a döntést? Hogyan fogjunk neki a szállításnak?

Írta: Karsa Tímea

Célod rövid- vagy hosszútávon külföldre költözni, de nem akarod otthon hagyni kedvencedet?

Teljesen meg tudom érteni!!!

Hogy menjen vagy maradjon, ez az egyik legnehezebb kérdés, ugyanis rendkívül sok mindentől függ, hogy a kisállatunk velünk tartson-e a költözés során. Mennyire időre költözünk egyáltalán? Ha rövidebb távra megyünk egy messzi országba, akkor is mérlegelnünk kell, kitegyük-e kedvencünket a környezetváltozásnak, vagy bízzuk valakire itthon, biztonságban, míg visszatérünk.

FONTOS: Ha például lakást bérlünk külföldön, mindenképpen át kell nézni a bérleti szerződés erre vonatkozó pontját, hiszen a lakástulajdonosok igen nagy százaléka kiemeli, hogy kisállat nem vihető az ingatlanba, s ez az esetek többségében nem alkuképes. Amennyiben saját ingatlanba vinnénk a kisállatot, akkor azon érdemes elgondolkozni, hogy ha hazajárunk évente egy-két hétre, akkor van-e olyan, aki gondoskodhat az állatról, legyen az szomszéd vagy barát. Ha nyárra látogatunk haza, egyeztetni kell a kijelölt gondozóval, hiszen érdemes elkerülni azt, nehogy pont ugyanabban az időpontban tervezzen távol lenni Ő is. Ingyenes segítség híján pedig feltehetjük magunknak a kérdést, hogy beleférne-e a költségvetésbe egy hivatásos állatfelvigyázó, bírná-e kisállatunk, ha egy-két hétig is, de teljesen idegen környezetben, idegen állatok között.

Külföldre költözéskor nehéz döntések sorát hozzuk meg, köztük azt, hogy velünk jöjjön-e szeretett állatunk vagy maradjon otthon? DE HOGYAN?

Kedvencünk utaztatása

Az országváltás rendkívül stresszes akkor is, ha csak a szűk család költözik, így állatot csak kialakult helyre, helyzetbe érdemes kiköltöztetni. Átmeneti szállás esetében nehezítő tényező lehet házi kedvencünk, mely helyzet sem neki, sem Nekünk nem tesz feltétlenül jót, így Őt már csak végleges otthonában érdemes várni, a kiutaztatást arra tervezni és időzíteni.

Kutyák, macskák, kisemlősök

Szállításra és szállítmányozásra több opció is van: repülőn vagy földön is követhet minket a kisállat. Földi szállításra számtalan cég kínál megoldást, illetve mi is intézhetjük a költöztetését saját autónkkal, ha közelebbi országváltásról van szó. Ez esetben is kell útlevelet igényelni az állatorvostól, melyet kutyák, macskák és vadászgörények kaphatnak meg. Az útlevél megléte sajnálatos módon nem elég az utazáshoz, hiszen friss, veszettség elleni oltással is rendelkeznie kell az állatnak, mely a beadás utáni 21. naptól válik érvényessé. Azt, hogy az oltás aktív-e az állat szervezetében, az Európai Unió által kijelölt laborokban kell megnézetni, vérvétel alapján.

Microchip

Nem elhanyagolható a mikrochip beültetése, hiszen e nélkül nem adják ki az útlevelet. Nagyon fontos, hogy a chipet az oltás előtt kell megkapnia az állatnak, továbbá kutya és macska esetében galandféreg elleni kezelés az előírott, melyet az utazás előtt 1-5 nappal kell megejteni.

FONTOS!

Egyszerre legfeljebb öt állat utazhat, ugyanis e fölött már kereskedelmi utaztatásnak minősül. Mindenképpen fontos az is, hogy az állatnak legyen kísérője: akár a tulajdonos, akár az általa írásban megjelölt személy. Amennyiben a repülős utazás mellett döntünk, akkor viszont azt fontos tudni, hogy nem minden légitársaság vállalja állatok szállítását. Az állatot a fedélzeten és a csomagok közt is lehet utaztatni. Amennyiben a fedélzeten szállítanánk, meg kell felelni annak a követelménynek, hogy az állat ketrecével együtt nem haladhatja meg a nyolc kilogrammot, nem lehet vemhes, és veszélyt sem jelenthet az utastársakra. Kivételt képez ez alól az egészséget segítő, például vakvezető kutyák szállítása.

Ezeket a szabályokat mindenképpen érdemes betartani, hiszen az országok ezt rendkívül szigorúan veszik. Angliában például, ha nem rendelkezünk a megfelelő papírokkal, állatunkat akár hat hónapra is karanténba tehetik, melynek nem csekély költségét ráadásul nekünk kell állnunk!


Az utazások szabályai rendszeresen változnak, így minden esetben nézzünk utána az aktuális szabályoknak

illetve alább ide kattintva

bátran kérjük ki szakértő segítségét!

Külföldre költözéskor nehéz döntések sorát hozzuk meg, köztük azt, hogy velünk jöjjön-e szeretett állatunk vagy maradjon otthon? DE HOGYAN?

A cikkben leírtakért felelősséget nem vállalunk. Ez a bejegyzés nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat, de mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat, akár a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled egy interjút!


Forrás:

NÉBIH

Airportal.hu


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

2 Hozzászólás

Szólj hozzá