Minden Ami Külföld | Külföldre költözés: Készülj fel a kihívásokra! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Külföldre költözni izgalmas élmény, számtalan új lehetőséget rejt, azonban nem nélkülözi a kihívásokat sem. TIPPEK, HOGY FELKÉSZÜLT LÉGY!

Külföldre költözés: Készülj fel a kihívásokra!

Külföldre költözni izgalmas élmény, számtalan új lehetőséget rejt, azonban nem nélkülözi a kihívásokat sem. Íme néhány gyakori feladat és kihívás, amelyekkel szembesülhetsz, amikor új országba költözöl. TIPPEK, hogyan készülj fel az országváltásra!

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

Ha külföldre költözést tervezel, az alapvető előkészületek jelentősen megkönnyítik az elindulást. A megérkezés, berendezkedés, és az új élet adta kihívások óriási feladatként tornyosulhatnak elénk. 


TIPPEK, hogyan tedd könnyebbé a külföldi életben való elindulást magad és a családod számára.


Ahhoz, hogy a kihívások ne terheljenek túl, érdemes alaposan felkészülnöd, már jóval az elindulás előtt! 


Tervezz! Tájékozódj! Készülj tudatosan!


Ha megszületett a vágy, és kiválasztottad a célországot, jó előre, itthonról, Magyarországról is már több téren felkészülhetsz a külföldre költözésre!


Előkészületek:

Külföldre költözni izgalmas élmény, számtalan új lehetőséget rejt, azonban nem nélkülözi a kihívásokat sem. TIPPEK, HOGY FELKÉSZÜLT LÉGY!
 1. Kutatás és tervezés: 
 • Ismerkedj meg az új ország kultúrájával, életmódjával, hagyományaival és jogszabályaival! 
 • Tájékozódj az ottani lakhatási, munkavállalási és vízumrendszerrel kapcsolatos követelményekről! 
 • Készíts részletes idő- és programtervet, hogy mikor és hogyan valósítod meg a költözést!

 1. Vízum és engedélyek: 

 1. Pénzügyi tervezés: 
 • Tervezd meg a költözés költségvetését! Legyen félretett pénzed bármilyen, váratlan eshetőségre!
 • Pénzügyi tervezés során figyelembe kell venned a repülőjegyeket, a szállást, a lakhatási költségeket, az egészségbiztosítást, az élelmiszert és egyéb kiadásokat.

 1. Lakhatás: 
 • Amikor új életet kezdesz külföldön, mindenek előtt keresned kell megfelelő lakhatási lehetőséget magad és családod számára az új országban. Elkezdheted már itthonról a tájékozódást, sőt szállást is foglalhatsz online.
 • Lehetőség szerint kérj tanácsot helyi lakosoktól! Érdemes helyi ingatlanügynökkel felvenned a kapcsolatot. 

  5. Egészségügyi ellátás: 

 • Tájékozódj az egészségügyi ellátásról az új országban! 
 • Ellenőrizd, hogy milyen egészségügyi biztosításra van szükséged! Készülj fel a szükséges iratokkal, fordításokkal!

6. Csomagolás és logisztika: 


Alaposan felkészültél? Akkor indulás!

Külföldre költözni izgalmas élmény, számtalan új lehetőséget rejt, azonban nem nélkülözi a kihívásokat sem. TIPPEK, HOGY FELKÉSZÜLT LÉGY!

Ám külföldre érkezéskor is szembesülhetsz várt vagy váratlan kihívásokkal!


Segítünk végiggondolni, mi vár rád az új országban, hogy Téged se érjenek kellemetlen meglepetések!


 • Nyelvi kihívások: 

Az egyik legfontosabb feladat, amivel külföldre költözés során rögtön szembetalálkozol: a nyelvi akadályok leküzdése. Már a tervezés során szükséged lehet a célországod nyelvén való kommunikációra különböző ügyintézésekben. A helyi nyelv megtanulása időigényes folyamat lehet, érdemes jó előre felkészülnöd. Angol nyelvtanulási tippek ITT. Magabiztos nyelvhasználatra lesz szükséged a mindennapi élethelyzetekben, például vásárlás során, orvosi ellátás igénybevétele esetén vagy a munkakeresésben. 

Ha tudsz is néhány alapvető kifejezést az új országod nyelvén, esetleg kifejezetten magas szinten beszéled a nyelvet, az új környezetben előfordulhatnak nem várt kihívások. Meg kell szoknod a helyi akcentust, és a szleng megismerését is elsősorban a mindennapi élet hozza magával. 


Légy bátor, kommunikálj minél többet, és hibázni is ér!

Gyakorlat teszi a mestert!


 • Kulturális különbségek: 

Minden országnak megvannak a sajátos kulturális normái és szokásai. Amikor külföldre költözöl, kiszakadsz a megszokott környezetből. Minden, ami a kulturális közeget jelentette, és addig természetes volt, és talán fel sem tűnt, most szokatlan, új, köntösben mutatkozik. A kulturális különbségeket megélni, megszokni megterhelő lehet. Az életmód, az étkezési szokások, az ünnepek, a vallási meggyőződés, hagyományok és a társadalmi normák mind eltérőek lehetnek külföldre költözve, az új országban. Fontos, hogy felkészülj, amennyire lehet! 


Informálódj!

A költözést megelőzően tájékozódj az adott ország kultúrájáról és próbálj alkalmazkodni az új szokásokhoz!


 • Társas kapcsolatok és magány: 

Külföldre költözés során a meglévő társas kapcsolatainkat hátrahagyjuk. A család, barátok, megtartó közösség hiánya komoly kihívás. Ez is a gyászfolyamat része, fontos tisztában lennünk az ezzel járó lelki munkával. Új otthonunkban pedig feladattá válik, hogy új barátokat, megbízható kapcsolatokat, jó ismerősöket találjunk. Kiépítsük a társas kapcsolatainkat minden szinten. Eleinte magányosságot érzünk, elkerülhetetlen ezzel szembenézni. Különösen azok számára komoly kihívás ez, akik kevésbé könnyen alkalmazkodnak új helyzetekhez vagy nehezen lépnek kapcsolatba másokkal.

Külföldre költözve a helyiekkel való kapcsolatfelvétel, a barátságok kialakítása időbe telik. Fontos, hogy aktív legyél a helyi közösségekbe való beilleszkedés érdekében, még ha nehéznek is érzed! 


Légy nyitott! Csatlakozz helyi csoportokhoz, szervezetekhez, sportklubokhoz vagy önkéntes tevékenységekhez! Barátkozz! 

Ha pedig töltődni vágysz, szerencsére a mai, online világ adta lehetőségek által könnyen kapcsolatba léphetsz az otthon maradottakkal.


 • Munkavállalás és karrier: 

Külföldre költözve az álláskeresés és a munkavállalás kihívásokat jelent. Ha nem kifejezetten álláslehetőséggel indulsz el, munkát is kell majd találnod a célországban. Valószínűleg más munkaerőpiaci feltételekkel találkozol, és a munkaadók számodra ismeretlen elvárásokat támaszthatnak. Előfordulhat, hogy nem ismerik el a Magyarországon szerzett végzettségedet vagy tapasztalatodat, így újra kell építened a karrieredet.


Tájékozódj a munkaerőpiaci helyzetről! Készülj önéletrajzzal a helyi elővárásoknak megfelelően! Építs kapcsolatokat!


 • Ügyintézés és logisztika: 

A külföldre költözéssel együtt járnak olyan gyakorlati feladatok, mint szálláskeresés, otthon találás, gyerekeknek iskolai beiratkozás, banki ügyintézések, az egészségügyi ellátásba való belépés, adózás. Ezeket a rendszereket fontos és ugyanakkor időigényes lehet kiismerni és átlátni. 


Az új rendszerbe való beilleszkedés nem könnyű, légy türelmes és kitartó! 


Belekóstolnál a külföldi életbe? Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak?

Külföldre költözni izgalmas élmény, számtalan új lehetőséget rejt, azonban nem nélkülözi a kihívásokat sem. TIPPEK, HOGY FELKÉSZÜLT LÉGY!

Ha támogatásra volna szükséged, mi

>>> segítünk felkészülni! <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá