Minden Ami Külföld | Külföldre költözés több gyerekkel, nagycsaláddal? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Külföldre költözni sok gyerekkel, nagycsaláddal tervezést és szervezést igényel, de nem lehetetlen! Tippek, trükkök egy tapasztalt édesanyától.

Külföldre költözés több gyerekkel, nagycsaláddal?

Külföldre költözni sok gyerekkel, nagycsaláddal tervezést és szervezést igényel, de nem lehetetlen! Tippek, trükkök egy tapasztalt édesanyától.

Baráth Mea írása

Több gyerekkel, nagycsaládban élni kihívás. Utazásokat lebonyolítani sem egyszerű. Pláne külföldre költözni hosszabb távra! Ám közel sem olyan megugorhatatlan, mint ahogyan első hallásra gondolnánk. Mi “lassú víz partot mos” módszerrel két évet szántunk arra, hogy a kósza ötlettől eljussunk a megvalósításig.

 • “Jó lett volna külföldön élni, akár csak néhány hónapot. De erről a családalapítással lecsúsztunk.”
 • “Balatonra is megpróbáltatás elindulni három-négy gyerekkel! Nagyobb utakban egyáltalán nem merek gondolkodni.”
 • “El sem tudom képzelni, hogyan kivitelezhető a külföldre költözés nagycsaláddal.”

Talán benned is hasonló mondatok forgolódnak. Négy gyermek édesanyja vagyok, a nagy kamasztól a kiskamaszon át a kisiskolásig és óvodásig terjed a repertoár. A nagycsaládos életforma hozta változatos élethelyzetek megedzettek. Az első gyermek megérkezése felborított mindent. Addig ismeretlen, néha megoldhatatlannak tűnő helyzeteket kellett uralni, miközben azon izgultam, vajon jól csinálom-e. Aztán a másodiknál már megtapasztaltam egyfajta rutint. Könnyebbé vált, mert ismerős lett. Egyszer már ment, ezért is bátorodtunk fel az újrajátszásra. A harmadik, negyedik gyermeket már fél kézzel pelenkáztam és kötöttem a hordozókendőbe, miközben a nagyobbak házi feladatában segítettem, és még az ebéd is elkészült. Mi nagycsaládos anyák verhetetlenek vagyunk logisztikában. Néha sírunk a kimerültségtől, de felállunk, újratervezünk. És megyünk tovább. 

A külföldre költözés gyerekekkel, nagycsaládban nagyobb körültekintést, több ügyintézést, és előrelátó tervezést igényel. 

 Tájékozódás gyerekes szülőként

Mielőtt külföldre költözünk, informálódunk a célországról. Hogyha családdal utazol, a praktikus ügyintézéseken túl mindenképpen gondolkozz a gyerekek fejével is, az ő szempontjaikat figyelembe véve! 

 • Leendő lakóhelyetek mennyire gyerekbarát? 
 • Tudnak majd biciklizni, szaladgálni a környéken?
 • Babakocsival könnyen lehet közlekedni? 
 • Játszótereket merre találtok? 
 • Sportpálya könnyen megközelíthető? 
 • Van esetleg gyerekkönyvtár? 
 • Mennyire forgalmasak az utcák arrafelé? 
 • Iskolába hogyan jutnak majd el a kisebbek, nagyobbak?
 • Laknak még a környéken családok gyerekekkel?

Érdemes Facebook csoportokban ismeretséget kötni helyi édesanyákkal. Külföldi magyar közösségekben, és helyi anyukás csoportokban is találni fogsz segítőkész ott élőket. Információgyűjtés szempontjából szintén hasznos olvasgatni személyes tapasztalatokat, információcserét ezekben a közösségekben. 

Vondd be a gyerekeket is az informálódásba! Tervezgessetek, álmodozzatok közösen! Nézzetek beszámolókat, interjúkat, videókat a választott országról, a leendő lakóhelyetekről! Beszélgessetek a felmerülő kérdésekről, mindenki kíváncsiságát kielégítve! Életkortól függően érdemes bevonni a gyerekeket az előkészületekbe! Például nézegessétek együtt a kiadó lakásokat! Képzeljétek el magatokat egyik-másikban, hogy közelebb jöhessen a váltás, a költözés valósága a gyermeki lélekhez is. Az ő kívánságaik élvezzenek prioritást! Hogyha nem is megvalósíthatóak, mindenképpen adjunk teret a vágyaik megfogalmazásának! Ez segíti őket gondolatban megérkezni. 

Tárgycsökkentés nagycsaládban

Sok ember sok cuccal él. Ez ránk is igaz. Úgyhogy amint kitűztük a költözés akkor még távoli dátumát, drasztikus tárgycsökkentésbe kezdtem. Tudtam, hogy nem szeretnék konténerrel költözni. Marie Kondo könyve, a Rend a lelke mindennek elindított egy úton, ami nagyobb tudatossághoz juttatott a birtokolt tárgyainkkal kapcsolatban. Nagycsaládban mindenből több van: cipők, zoknik tengere, az egyik kinőtte, a másik majd belenő ruhásdobozok egymásra halmozva. Lassan és szisztematikusan végigmentem a lakáson, és eladtam vagy ajándékoztam mindazt, amit nem használunk, vagy az országváltás nézőpontjából lehúztam a “szükséges tárgyak” listájáról. 

A folyamatot egy nagy garázsvásár zárta, ahol hangulatos zenével, teával, finomságokkal vártuk az érkezőket. A vásárlók által megtöltött becsületkassza tartalma pedig mehetett az “útravaló” malacperselybe. A megmaradt dolgokat egy közeli szeretetszolgálat örömmel átvette. Így végül hat fős családunk hat darab húsz kilónyi bőröndtartalommal költözött, plusz a kézipoggyászok. Hogy hogyan jutottunk el idáig, arról egy következő cikkben mesélek

Lelki felkészülés több gyerekkel 

A különböző életkorú gyermekeimnek más és más jelentett kihívást az országváltás, külföldre költözés szempontjából. A döntést közös megbeszélés alkalmával hoztuk meg, mindenki igent mondott a kalandra. Ugyanakkor tudom, hogy egy ilyen kilépés magával hoz egyfajta elengedést is. Amikor megragadsz valami újat, el kell engedned a régit, a megszokottat. A gyász is része a folyamatnak. Gyerekeknél különösen fontos ennek teret adni. Ahogy haladt az idő, és közeledett a külföldre költözés időpontja, egymás után realizálódott a gyerekekben, hogy mit hagyunk itthon. A barátok, a megszokott otthonunk, az ismerős tájak, a nagyszülők. Mind hiányozni fognak. Tartottunk búcsú alkalmakat, és hála a korszerű technikának, online beszélgetéseket terveztünk a számunkra fontosakkal. 

A költözés hozta bizonytalanságra, az ismeretlentől való félelmek megfogalmazására, és a velük való megbirkózásra hatékony segítség a “Félelem-kitűzés”. Tim Ferriss TED előadásában mutatja be a módszert, mely a célkitűzések sematikáját követi. Minden gyermek megfogalmazta, mitől fél a költözéssel és a külföldi élettel kapcsolatban. Milyen nehézségekkel nézünk majd szembe, milyen bajok következhetnek be. Ezeket leírtuk, majd mindegyik elképzelt probléma mellé a papírra került az is, hogyan oldhatjuk majd meg, illetve miképp lenne elkerülhető. Végül végiggondoltuk, mit veszítünk, ha félelmeinktől vezérelve mégsem lépnénk meg a külföldre költözést. A módszer segítségével szorongás helyett kellemes izgalommá szelídült érzésekkel tudtunk belevágni az utazásba.

Az időtényező a gyermeki lélekben

A kisebb gyerekek még nem érzékelik az idő múlását. Nem tudják megítélni, mit jelent, ha egy év múlva, fél év múlva, két hét múlva költözünk. Mivel a készülődés egy folyamat, kiszámíthatatlanná válhat számukra a “mikor”. Érdemes látható módon szemléltetni a múló időt, naptárban lehúzni a napokat. Óvodás kisfiamnak például minden nap egy-egy darabbal bővülve egy kirakó állt össze a költözés előtti estére. A nagyobbaknak is segítségére lehetünk az időbeosztásban, hogy ne az indulás előtti napokban essenek pánikba a barátokkal való utolsó-utáni búcsúbuli szükségességével szembesülve. 

Nagycsaládosként sem kell lemondanotok a külföldi álmokról, a költözés vágyáról!

Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.

Ahogyan bármilyen más életformát, így a nagycsaládos létet választva is kísérik az örömöket velejáró, szükséges lemondások. Évekig nem utaztunk külföldre. Nyaralni a közeli Dunaparthoz jártunk, és a gyerekek egymás kinőtt ruháit örökölték. Sokan vagyunk, hangosak vagyunk, pont úgy, ahogyan azt elképzeled egy nagycsaládban. 

Ezt a zűrös-zajos gyerektömeget megajándékozni a külföldi élet megtapasztalásával, a leggazdagítóbb kaland, amit szülőként megadhattunk nekik. 

7 Hozzászólás

 1. […] igényel. Külföldre költözni is nagyobb kihívás, de mindenkit csak bátorítani tudunk! Ebben a cikkben egy négy gyermekes család költözéséről olvashattok. Itt pedig egy kétgyermekes család története, akik néhány hónapja Mauritiuson […]

  • |

   Én nagyon mennék innen magyarországról a jobb megélhetés miatt de félek nagy távolságra elköltözni végleg!
   És mivel gyerekeim is vanak félek h sorozat gyilkos vagy gyerek rabló áldozattól fogunk rettegni!Mert külföldön sok ilyen esett van.Sajna 🙁

   • |

    Mi is elköltöztünk külföldre 5 éve és mondhatom, hogy jó döntést hoztunk. Három gyermekünk van és semmi rosszat nem tapasztaltunk akar hasonlót mint említett. Anglia hol élünk. (Diener Szilvia)

 2. […] Négy gyermekes család vagyunk, Gozo szigetéről. Költözésünk részleteiről, és az otthonunkká váló máltai szigetről – tengerpartjairól, ünnepi szokásairól – már olvashattatok. Tíz + 1 inspiráló okot is soroltunk, miért érdemes ide költöznöd, vagy legalábbis meglátogatnod a szigetet! Most elmesélem, mi miért is választottuk Gozot lakóhelyül, és hogyan éltük meg ezt a nagy változást.  […]

 3. |

  Mi mindenképpen költözünk legkésőbb jövőre. 15 éves a lányom, most kezdte a gimit. Húgom Angliában él, oda megyünk. Azt nem tudom, hogy itthon mit és hogyan kell intéznem

Szólj hozzá