Minden Ami Külföld | Francia és/vagy magyar? Kettős családi identitás 1.rész -
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Egy francia-magyar házaspár élete Magyarországon és Franciaországban. Itthon és otthon, belföld és külföld. HOL AZ OTTHON? >>>

Francia és/vagy magyar? Kettős családi identitás 1.rész

Egy francia-magyar házaspár élete Magyarországon és Franciaországban. Itthon és otthon, belföld és külföld. Hol van az otthon?

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

Juli és Sebastian három gyermekükkel jelenleg Magyarországon élnek. Másik, azaz második vagy akár első otthonuk Franciaország, az édesapa szülőhazája. 

Mindhárom gyermekük Franciaországban született, ám három évvel ezelőtt úgy döntöttek, hazaköltöznek. 


De hol a haza, és mit is jelent az otthon egy kettős identitású családnak?


A fotó a Torro-Tokodi család tulajdona.

Az édesanya, Juli Budapesten született, ott is nőtt fel. Hamar élete részéve vált az idegen országgal való találkozás, a külföldre utazás. Szülei öt éves korában váltak el, és édesapja Lengyelországba költözött. Már hat évesen csupán bátyja társaságában, egyedül repült Varsóba édesapját látogatni.


“Apám rengeteget utazott velünk” – meséli Juli. 

“Sokszor teljesen kimerültünk, Lengyelország és Szlovákia összes várát, híres helyét meg kellett nézni! Anyám pedig elvitt minket abba a kórusba, ahol ő is énekelt, akikkel szintén sokfelé jártunk külföldre, velük főleg Nyugatra. Anyám közben megjárta Ausztráliát is, onnan is rengeteg emlékem van, ha nem is saját. Így, bár az első tizennégy évemet még a kommunista érában éltem le, korántsem voltam „bezárva” a keleti blokkba.”

Legnagyobb hatással egy berlini, egyetemi év volt Julira. Nem kifejezetten tanulmányi céllal, mert magyar szakosként nehéz lett volna külföldi ösztöndíjat találnia. 


“Berlin után éreztem azt, hogy Magyarország határai nem feltétlenül az én határaim.”


Sebastiennel, francia férjével Magyarországon, Kesztölcön találkoztak, egy európai ifjúsági zöld táborban. 

“A Zöfi – Zöld Fiatalok egyesületével került megrendezésre ez a nyári tábor, ami olyan jól sikerült, hogy utána senki nem akart hazamenni. Én akkor még nem olyan régóta ismertem a Zöfiseket, nem lehet mondani, hogy aktív tag voltam – főleg, mert akkoriban jöttem vissza Berlinből. Sebastien viszont nagy zöld múltra tekintett vissza; Franciaország előrébb tartott már akkor is a fenntarthatóság és a különféle mozgalmakat illetően.”


Megismerkedésük után két évig Budapesten éltek. Közös nyelvük a német volt. 

“Nem volt könnyű.” – vallja be Juli.


Sebastien francia az édesapja, és félig holland az édesanyja révén, ezért neki ez már egy második generációs tapasztalat volt: a kétnyelvűség, a két kultúrához való tartozás!


Ezalatt a két év alatt Sebastien sokat önkénteskedett, aktivistáskodott Magyarországon. Ennek köszönhetően egészen jól megtanult magyarul.

Ezután fordulatot vett a házaspár élete.

“Sebastient meghívták egy állásra Franciaországba, amiről mindig is álmodott. Én pedig úgyis abbahagytam volna a munkát egy pár évre, mert bejelentkezett Ilona, első gyermekünk. Így a pillanat ideálisnak tűnt, hogy kiköltözzünk Franciaországba. 


Már az első pillanattól úgy terveztük, hogy mindkét országban szeretnénk majd élni!


Ezt a döntést elsősorban a gyerekek miatt hoztuk, hogy mind a két honban ott-hon legyenek. Sebastien talán többet tudott erről zsigerileg, én pedig mindig is nagy idealista voltam, mindent nagyon jól el tudtam képzelni.”


A fotó a Torro-Tokodi család tulajdona.

De a dolog végül nem volt olyan egyszerű.


Végül tizenhárom évig laktak Franciaországban, és három gyermekük született ott. A legnagyobb gyermek – a nagyobbik lány – az édesanya Franciaországba érkezése után három hónappal született, az utolsó pedig – a kisebbik lányka – hat hónapos volt, amikor elhagyták Franciaországot.

“A két nagy Franciaországban járt óvodába, alsó tagozatba, sőt a nagylányom már hetedikbe ment, amikor hazaköltöztünk. Egyértelműen neki volt a legnehezebb. 


Nekünk is nehéz volt a döntés, én nagyon bizonytalan voltam, hogy jót teszünk-e a gyermekeinkkel, ha kiszakítjuk őket a gyökereikkel együtt a szülővárosukból.


Azt már akkor is sejtettem hogy az ilyesfajta kérdésekre persze nincs válasz.


A fotó a Torro-Tokodi család tulajdona.

Miért költöztünk vissza Magyarországra?

Erre a legnehezebb választ adni. 

Mindig is úgy gondoltuk, mind a két országban szerettük volna, hogy éljenek a gyerekek, hogy valahogy „ez volt megbeszélve” az elejétől kezdve. Mégis, úgy érzem, hogy az élet sodrása hozott minket és visz azóta is arra, sokszor amerre mi nem is számítunk. 

Visszaköltözés, hazaköltözés. Valójában kinek is haza Magyarország? Csak nekem volt haza, meg most már a pici lánynak, aki hat hónapos volt, amikor megérkeztünk. 

De most, hogy három év után visszamentünk nyaralni Franciaországba, a nagylányom, aki tizenhárom évét franciaként élte, fogalmazott meg érdekes identitásváltozást. 


Most úgy érzi, ő már igazából nem csak francia, hanem magyar is. Ő mind a kettő. 


Hogy ez mit jelent, arról sokat lehetne mesélni.  Én valójában azt sem tudom, hogy van-e értelme ilyen fogalmaknak…”


Milyen itt, és milyen ott?


Hol is van az itt, és hol is az ott? 

Juli a beszélgetésünk során családjával éppen Franciaországban van. 


“Az itt és az ott egyszerre ég és föld, és egyszerre ugyanolyan heterogén. A mi közegünk, mindig ismerős és univerzális.” 


“A szomszédok, akikkel kialakul a kapcsolat, legyenek gíneai feketék és marokkói arabok, vagy éppen váci őslakosok, az iskolai szülői közösségek, akikkel egyre bensőségesebb a viszony, barátságok, ismeretségek alakulnak, – még ha annyira más fajtájúak is… a lényeg ugyanaz.”


A fotó a Torro-Tokodi család tulajdona.

Riportunk hamarosan folytatódik, ha érdekelnek Juliék francia és magyar tapasztalatai, olvasd el a második részt is! A folytatásából kiderül:

  • Mi a legnehezebb a kétlakiságban?
  • Mik voltak a hazaköltözés belső motivációi?
  • Hol érezték néha a család, hogy veszélyben az életük?
  • Hol élték át, hogy egy jó kezdeményezés elindításában “tiéd a világ”?
  • Melyik ország “gyerekparadicsom”?
  • Milyen a kulturális élet itthon és otthon?

Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak? Támogatásra volna szükséged? Segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden Ami Külföld.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá