Minden Ami Külföld | Egy év külföldön - mire elég, és mire nem? - 1. rész -
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Mennyi időre érdemes külföldre költözni? Létezik ideális időtartam a külföldi életre? Mire elég egy év, és mire nem? Hasznos tanácsok költözés előtt állóknak.

Egy év külföldön – mire elég, és mire nem? – 1. rész

Mennyi időre érdemes külföldre költözni? Létezik ideális időtartam a külföldi életre? Mire elég egy év, és mire nem? Hasznos tanácsok költözés előtt állóknak.

Írta: Baráth Mea

Tervezgeted a külföldi életet, de nem vagy biztos magadban? Rendszeresen szembenézel a kérdéssel: Menjek, vagy maradjak? Kipróbálnád magad külföldön egy időre, hogy lásd, beválna-e a külföldi élet?


Egyedülállóként, fiatalon még könnyebben hagy ott az ember csapot-papot, és költözik külföldre hirtelen elhatározásból. Visz a lendület és a kalandvágy, megkönnyíti a döntést a kötetlenség, a nagyfokú szabadság. 

Családdal, gyerekekkel már többször átgondoljuk, sok szempontot mérlegelünk. Megéri-e a gyerekeket kiszakítani megszokott közegükből? Mit nyerünk ezzel a lépéssel? És milyen árat fizetünk a külföldre költözésért? Figyelmedbe ajánlom ehhez kapcsolódó cikksorozatunkat “Költözzünk, de mi lesz a sulival?” témában!


Külföldi élet: egy év próbaidő?


Mi is sokat tépelődtünk, mielőtt elszántuk magunkat. Négy gyerekkel, nagycsaládosan már nem olyan könnyű az elindulás. Miután kiválasztottuk a célországot, végig kellett gondolnunk azt is, mennyi időre mennénk.

Négy gyermekünk van. A gyerekek életkora szempontjából lehetetlen találni mindenki számára ideális időpontot a külföldre költözéshez. A kicsi túl kicsi, fog-e emlékezni egyáltalán a külföldi kalandra? Vagy, ha végleg elköltözünk, marad-e magyar identitása? A baráti közegből ki lehet-e szakítani a gyerekeket? Minél idősebbek, annál fájdalmasabban… A nagyok tanulmányait mikor a legkevésbé ártalmas félbeszakítani? Folytatják majd a magyar iskoláikat? Mennyi időre menjünk? Sok-sok kérdés, dilemma, mérlegelnivaló. 


Végül eldöntöttük. Egy évre elköltöztünk Máltára, Gozo szigetére.

A gyerekek 14, 11, 7 és 4 évesek voltak. A legnagyobb elballagott az általános iskolából, felvételizett, de a középiskolát végül nem kezdte el Magyarországon. Egy tanévre mentünk el, mindegyikőjüket várták vissza a maga óvodájába, iskolájába, osztályaiba. 


Mennyi időre érdemes külföldre költözni? Létezik ideális időtartam? Mire elég egy év, és mire nem? Költözés előtt állóknak való JÓTANÁCSOK >>>
A fotó Baráth Mea tulajdona.

Mire lesz jó ez az egy év?

TERVEK

Miért gondoltuk jó ötletnek, ha egy évet családilag külföldön töltünk?

 • Nyelvtanulás a gyerekeknek
 • Egy új kultúra megismerése
 • Másfajta iskolarendszerbe való beilleszkedés
 • Az élettér teljes megváltozásának átélése
 • Boldogulás az újban, az ismeretlenben
 • Tolerancia, alkalmazkodóképesség fejlődése
 • Látókör szélesítése
 • Egy hosszú nyaralás a tenger mellett
 • Új ismeretségek, barátságok kialakulása
 • Sem túl kevés, sem túl sok idő az otthontól távol

Mire lett elég ez az egy év? És mire nem? VALÓSÁG

Nyelvtanulás


Mi szülők egy stabilnak mondható angol nyelvtudással indultunk, bízva a hathatós fejlődésben a nyelvi közeg által. Ez meg is valósult, bár lehetett volna még hatékonyabb. Társasjáték-körbe jártunk, és egy templomi közösség nyelvi felzárkóztató óráin vettünk részt hetente. A szomszédunk egy brit angoltanárnő volt, akihez rendszeresen jártunk gyakorolni, fejlődni, tanulni. És minden alkalmat megragadtunk arra, hogy beszélgetésbe elegyedhessünk helyiekkel. 


A gyerekek gozoi iskolába jártak, ahol a máltai mellett angol nyelven zajlott az oktatás. 

Máltán a nyári szünet a nagy hőség miatt még szeptemberben is tart. Az oktatás októberben veszi kezdetét. A gyerekeink a papírmunkák intézésének elhúzódása miatt csak november elején tudták elkezdeni a tanulmányaikat. Így szűk nyolc hónapot – sok szünettel tarkítva – jártak intézménybe Gozo szigetén.


A legerőteljesebb fejlődést a legkisebb gyermekünk produkálta. Mivel Máltán 5 évesen kezdik az iskolát, kisfiunkat az életkora alapján Gozon az ottani utolsó óvodai évre írathattuk be. A második félévben már elkezdtek játékosan betűket tanulni, angol és máltai szavakkal egyaránt. 


Mennyi időre érdemes külföldre költözni? Létezik ideális időtartam? Mire elég egy év, és mire nem? Költözés előtt állóknak való JÓTANÁCSOK >>>
A fotó Baráth Mea tulajdona.

Nyelvi fejlődés az egy év alatt


A négyéves kisfiunk egyáltalán nem tanult azelőtt angolul. Ebben az életkorban még nincs is szükség nagy beszélgetésekre ahhoz, hogy barátokat szerezzen az ember. Fiunk hamar beilleszkedett az óvodai közösségbe, délutánonként önfeledten fogócskázott, és hangosan nevetgélt – szavak nélkül – a többiekkel. Körülbelül az ötödik iskolai hónapja után egyszer csak elkezdett beszélni.


Elkezdett mondatokban, magabiztosan, könnyedén beszélni angolul. Csodálatos volt látni, ahogyan beléivódott az angol nyelv. Egy-egy, számára ismeretlen kifejezésnél sem torpant meg, hanem éles logikával, az addigi tudásából merítve oldotta meg, hogy ki tudja fejezni magát. Például amikor még nem ismerte az “everybody” szót, a maga által alkotott “all he” kifejezéssel értette meg a többiekkel mondandóját. 


Legnagyobb gyermekünk, 14 éves lányunk kezdő szintű angol tudással érkezett, ami felfejlődött magabiztos társalgási szintté. Újdonsült máltai, olasz, és lengyel barátnőivel körülbelül hat hónap után már könnyedén beszélgetett.


A 11 és 7 éves gyermekeink számára viszont sajnos kevésnek bizonyult ez az idő. Mindketten minimális, vagy nulla angol tudással érkeztek. A külföldön töltött egy év alatt nehezen szólaltak meg, az a bizonyos áttörés még váratott magára.


Egy új kultúra megismerése


A máltai embereket megismerni több idő. Ám egy kicsit mégis kiismerni, úgy érzem, sikerült. Mindenképpen maradandó élménnyé vált mindannyiunk számára ezzel a mediterrán, hangos, életigenlő, szenvedélyes néppel együtt élni. Imádtuk a tűzijátékokkal kísért, zenés, vidám Festáikat!


Itthon, Magyarországon, ha a fővárosból vidékre költözöl, mindig “gyüttment” maradsz. Máltán nagyon sok a külföldi, de Gozo kicsi sziget, itt kevesebb. Egy év nagyon kevés ahhoz, hogy a helyiek “megszokják”, hogy te is itt vagy. Ugyan az ő otthonuk a tieddé is válik, de mégis mindig kívülálló leszel. Nem, mintha nem lennének barátságosak.

Éppen az ellenkezője! Egy év alatt egyetlen negatív interakciónk sem volt gozoi emberrel. Mindenki nyitott, kedves, segítőkész, és rendkívül barátságos. 


De a belső kör zárt. Oda nem jutsz be idegenként. 


Cserébe a “gyüttment” külföldiek között szoros az összetartás. Lengyelekkel, olaszokkal, német, amerikai és angol betelepülőkkel barátkozhattunk, afrikai és grúz ismerőseink lettek. És természetesen a kiköltöző magyarok, akik külföldön is megtalálják egymást.


Mennyi időre érdemes külföldre költözni? Létezik ideális időtartam? Mire elég egy év, és mire nem? Költözés előtt állóknak való JÓTANÁCSOK >>>
A fotó Baráth Mea tulajdona.

Másfajta iskolarendszerbe való beilleszkedés


Minden gyermekünk számára érdekes tapasztalás volt a máltai iskolarendszer. Hagyományos, állami iskolákba írattuk be őket. Magyarországon alternatív iskolába járnak, így ezzel tudták összehasonlítani a külföldi tanulást. Mindannyian jól érezték magukat az új közösségeikben, befogadó légkörrel, segítő és elfogadó hozzáállással találkoztak. Középiskolai szinten a lányunk kapott maga mellé egy segítő tanárt is. A beilleszkedés zökkenőmentesen zajlott, mindegyikőjüket megerősítette az önbizalmában ez a helyzet. Egy év után az osztály- és óvodai közösség szerves részének érezték magukat mindannyian.


Hogyan boldogultunk az ismeretlenben, milyen kihívásokat hozott az új élettér kialakítása,  fejlődtünk-e alkalmazkodóképességben, toleranciában, lettek-e valódi barátságaink, illetve végül hogyan valósultak meg további terveink és céljaink? Elég volt-e ez az egy év?

Minderről a következő cikkben olvashattok:


Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak?

Támogatásra volna szükséged?

Mi segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

2 Hozzászólás

 1. |

  Szia,
  Ha volna rá lehetőség, írnál kérlek még az iskolai tapasztalataitokról (Hub, Middle, Secondary Schools Gozón)
  Gozón hol laktatok? Mi élvezett prioritát a választásnál? Nekünk is jól jönne egy szomszédban lakó angol tanár?
  Dolgoztatok kint valamit?
  A segítő tanár miben segített a gyerekeiteknek?
  A tanév előtt volt lehetőség angol felzárkóztatásra?
  Mitől húzódott el az iskolai beiratkozás. Ezt nem igazán értettem……
  Nagyon köszönöm. Eszter

Szólj hozzá