Minden Ami Külföld | Kanada, állandó tartózkodási engedély
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • KANADA állandó tartózkodási engedély kérelem: 2023 június 14-től biometrikus adatok szükségesek az igényléshez.

Kanada, állandó tartózkodási engedély

A kanadai bevándorlási, menekültügyi és állampolgársági hivatal (IRCC) döntése alapján, 2023 június 14-től mindenkinek, aki állandó tartózkodási engedélyt (PR) kér, biometrikus adatokat kell benyújtania attól függetlenül, hogy ezeket korábban már megadta-e.

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Újra indul a szokásos eljárás – kötelező biometrikus adatok

Mik a biometrikus adatok?


Kanadai vízum igénylés során is meg kell adni a biometrikus adatokat. A törvény június 14-en történt változtatása előtt, a pandémia alatt nem volt kötelező újra megadni a biometrikus adatokat abban az esetben, ha azookat az előző 10 éven belüli tartózkodási vagy letelepedési engedély igénylése során már benyújtották.

A Kanadában való tartózkodásra, munkavállalásra vagy látogatásra vonatkozó bármilyen típúsú engedély vagy vízum iránti első kérelem részeként kell megadni az ujjlenyomatot és egy fényképet az arcról. Ennek jelenlegi díja 85 CAD dollár.

A biometrikus adatokat a kanadaiak biztonságának megőrzése és a bevándorlási rendszer integritásának védelme érdekében használják és mindemellett meg is könnyíti az azonosítást. Minden bevándorlási kérelem kötelező része, habár, mint mindenhol, itt is vannak kivételek:

  • a több, mint 60 ország, ahonnan vízum nélkül lehet Kanadába utazni – Elektromos Utazási Engedélyre USA-t kivéve mindig szükség van
  • kanadai állampolgárok, állandó lakosok vagy akiknek folyamatban van az útlevélkérelme
  • 14 év alatti gyermekeke
  • 79 év feletti kérelmezők (a menekültek esetében nincs felső korhatár)
  • Államfők és kormányfők
  • Miniszterek, más prszágok diplomatái, akik hivatalos ügyben érkeznek Kanadába
  • Kanadán átutazó, amerikai vízummal rendelkezők
  • Menekültkérelmezők vagy oltalmazott személyek, akik már benyújtották biometrikus adataikat, és tanulmányi vagy munkavállalási engedélyért folyamodnak
  • Ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők, akik már benyújtották biometrikus adataikat egy még folyamatban lévő állandó tartózkodási engedély iránti kérelem alátámasztására.

Covid-19 hatása a vízumigénylésekre

2020 szeptemberében az IRCC lehetővé tette az újonnan érkezők számára, hogy PR iránti kérelmet nyújtsanak be abban az esetben, ha az elmúlt tíz évben már benyújtották biometrikus adataikat egy korábbi kérelem során. Ez az intézkedés a világjárvány miatti korlátozások miatt történt és hatására számos vízumkérelmező központ (VAC) kénytelen volt ideiglenesen bezárni.

Akkoriban az IRCC felismerte, hogy sok PR-kérelmező már rendelkezik vagy korábban rendelkezett ideiglenes kanadai tartózkodási engedéllyel, és a biometrikus adatok megkövetelése lehetetlenné tette a kérelmezők számára a továbblépést a pandémia alatt.

Amióta a világjárvány miatti korlátozások enyhültek, az IRCC a járvány előtti szolgáltatási színvonal visszaállítása felé halad. A hivatal ismét teljes kapacitással dolgozik, és képes a kérelmek gyors feldolgozására.

A Kanadai Ügyvédi Kamara Bevándorlási Szekciójának küldött e-mailben az IRCC egyik tisztviselője kifejtette: “A biometrikus adatok újbóli felhasználása a PR-kérelemhez egy ideiglenes intézkedés volt, amelyet a világjárvány idején vezettek be. Mivel a pandémiás helyzetnek már vége, visszatérünk a szokásos eljárásunkhoz, amely szerint a kérelmezőknek minden PR-kérelemhez be kell nyújtaniuk biometrikus adataikat, függetlenül attól, hogy a korábbi biometrikus adatok érvényesek-e”.

A változások nem vonatkoznak azokra, akik munkavállalási, látogatói vagy tanulmányi vízummal ideiglenes tartózkodási engedélyt kérnek. Azoknak az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, akik meghosszabbításért folyamodnak, nem kell újra benyújtaniuk a biometrikus adatokat.


Tudtad?

1967-ben Kanada, elsőként a világon, egy pontrendszert vezetett be a bevándorlók számára. Azért vezették be a pontrendszert, hogy a vízumra jelentkezőket objektíven értékelhessék személyes adottságaik, például életkoruk, iskolai végzettségük, nyelvtudásuk, foglalkozásuk és munkatapasztalatuk alapján. Ezt a modellt azóta más országok, például Ausztrália és Új-Zéland is átvette.


Szeretnél Kanadában tanulni, dolgozni?


Esetleg letelepednél Kanadában?


Utazgatnál, kalandoznál kicsit ezen az egzotikus, sokszínű tájon? Liza segítségedre lesz!


Forrás(ok):

Kanada vízum
Érdekességek Kanadáról


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá