Minden Ami Külföld | Miért jó az ujjlenyomatos azonosítás? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • ujjlenyomatosazonositasmindenamikulfoldfo

Miért jó az ujjlenyomatos azonosítás?

Mai világunkban egyre elterjedtebb az ujjlenyomatos azonosítás. Kérhetjük már a személyi igazolványunkba is, illetve a bankrendszerben is használatos módszer, sőt, a mobiltelefonunkat is nap, mint nap ennek segítségével oldhatjuk fel. Hogyan működik? Mik az előnyei és a hátrányai? Most erről hoztunk nektek egy kis összefoglalót. -Paulikovics Réka írása

Minden ember ujjlenyomata egyedi mintázatú, pont emiatt alkalmas az azonosításra. Régóta ismert és használt módszer, a kriminalisztikában már 1902-ben feltűnt a Scotland Yard-on, miután a francia tudós, Paul-Jean Coulier kifejlesztett egy módszert a látens ujjlenyomatok papírra vételére jódos füstöléssel. Teljes ujjlenyomatunk megközelítőleg 100 barázda elágazást és végződést, úgynevezett minucia pontot tartalmaz, az azonosítók ezekből 30-60 pontot hasonlítanak össze egy-egy mintáról. Az adott rendszer megbízhatósága az algoritmustól és az azonosított pontok számától függ. 

Hogyan működik? 

Többféle módszer és berendezés létezik, az első a kapacitív érzékelők, melyek mini kondenzátorok segítségével alkotnak képet az ujjunkról. Elterjedt módszer, de túlzottan száraz vagy nedves ujj leolvasása esetén magasabb a hibalehetőség.  

A termikus elemzés alapján működő berendezéssel kevés gyártó jelent meg eddig a piacon, mert nagyon drága, ennek ellenér valószínűleg a jövőben nőni fog az ilyen gépek száma. E berendezés érzékelőjéhez nem kell hozzáérni, csak elhúzni előtte az ujjunkat, az pedig elkészíti a képet. A szenzor a bőr barázdáinak hőmérséklet-különbségeit érzékeli, ennek következtében kis barázdáltságú ujjlenyomatoknál is megbízható. Jól használható olyan magas hőmérsékleten, nagy páratartalmú helyen, vagy szennyezett környezetben is.

Az E-mező technológia a bőr elektromos mezejét méri. Ez az elektronikus leolvasó egy elektromos mezőt alakít ki, az ujj és a félvezető körül, amely felveszi az ujjlenyomat barázdáltságát, a kapott kép nagy tisztaságú, háromdimenziós, de elég kis méretű.

A legelterjedtebb módszer az optikai érzékelési mód, a legtöbb helyen ezzel találkozhatunk. A leolvasó egy scanner, amely az üveglapra helyezett ujjunkról alulról készít felvételt, majd ezt digitalizálja.

A kézgeometria olvasó a tenyér és az ujjak formáját, méretét és körvonalát érzékelve térképet készít a kézről, a jogosultságot pedig mindössze egyetlen másodpercen belül megállapítja. Ezt elsősorban a NASA számára fejlesztették ki, ám ma már alkalmazzák beléptetésre repülőtereken, laboratóriumokban, sportklubokban és börtönökben is. Előnye a gyorsaság, hátránya a kéz deformálódása esetén fellépő hibák.  

Kérdésed van az utazással kapcsolatban? Keress minket bátran! https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/

Ennyit a különféle módszerekről, most pedig nézzük az ujjlenyomatos azonosítás előnyeit!

Gyorsabb hitelesítés
Régen a vállalatok a „toll és papír” módszert használták, ahol a dolgozó a munkahelyére beérve aláírta a jelenléti ívet és mehetett is. Ez időigényes, hiszen az ujjlenyomat segítségével gyakorlatilag másodpercek alatt kész az azonosítás. 

Javítja a biztonságot     

A jelszavakat, PIN-kódokat, biztonsági kódokat néhány ember számára nehéz megjegyezni. A biometrikus rendszer kiküszöböli a jelszavakra való emlékezés szükségességét. Aról nem is beszélve, hogy érzékeny adatok védelmére is jobb ezt használni, mivel az ujjlenyomatok nem hamisíthatók, míg a jelszavak és a PIN-kódok ellophatók.

Kényelmes

A biometrikus rendszer kényelmes módszer egy szervezet minden alkalmazottjának nyomon követésére, mivel hiteles bejelentkezési és kijelentkezési adatokat biztosít. Nincs szükség jelenléti ívek böngészésére a szabadságok, kései bejelentkezések vagy túlórák kiszámításához.

Ellenőrizhető     

A fizikai hitelesítés lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy ezzel a módszerrel meghatározzák, kik férhetnek hozzá az irodákhoz, a páncélszekrényekhez, a bizalmas adatokhoz, korlátozhatják az illetéktelen személyek hozzáférését. Csak annyi a teendő, hogy azoknak adnak hozzáférést az ujjlenyomat alapján, akik jogosultak rá. 

Rugalmas     

A biometrikus rendszer rugalmasságot kínál a felhasználóknak és feleslegessé teszi a jelszavak megjegyzését. A legtöbb okostelefon manapság rendelkezik ujjlenyomat-leolvasóval, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználó gyorsan hozzáférjen a telefonján található fájlokhoz. Sőt, ma már vannak alkalmazások, amelyek ujjazonosítást is kínálnak, ez pedig segít a felhasználóknak megőrizni adataikat.

A legjobb anyagi megtérülést biztosítja     

A biometrikus hitelesítési rendszernek páratlan megtérülési aránya van, összehasonlítva más biztonsági megoldásokkal. Ez csupán egyetlen eszköz, de nyomon követi az összes bejelentkezést és a dolgozók hozzáférését, akár egy óriási vállalatnál is. 

Pontosság     

A vállalati biometrikus adatok száz százalékban hitelesek és megbízhatóak. A biometrikus rendszer csak az engedélyezett személyzet számára enged hozzáférést és távol tartja a behatolókat. 

Annak ellenére, hogy rengeteg előnye van, modern és megbízható, a szakemberek persze hátrányokat is tudnak mondani az ujjlenyomat azonosításról, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni. 

Drága
Bár a rendszer megbízható és praktikus, a költsége nem alacsony. A biometrikus rendszer egy jó darabig még nem lesz mainstream, ezért a telepítés, az integráció és a hardver költséges lehet, különösen a kisvállalkozások számára.

A fizikai tulajdonságokat nem lehet megváltoztatni     

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nem támaszkodhatnak adataik biztonságára. Ha az adatokat ellopták, akkor nem próbálhatják meg „megváltoztatni” azonosító tulajdonságukat, mint például jelszavakat egy biztonsági megsértés során, hiszen az ujjlenyomat annyira egyedi. 

Szkenner problémák     

Egyes biometrikus rendszerek beolvasási problémákkal küszködhetnek, bár ez leginkább a retina szkennelésnél fordulhat elő. Az írisz-beolvasás továbbra sem száz százalékosan megbízható, mert a rendszer meghibásodhat például attól is, ha a felhasználónak hosszú szempillája van, vagy tükröződik szaruhártya.

Energiaellátás és szoftverhiba     

A biometrikus rendszer automatikus, és a villamos energiától függ. Ha áramszünet van, egyetlen felhasználó sem léphet be vagy ki. Ezenkívül, ha a szoftver hibát tartalmaz, vagy bármilyen okból meghibásodik, akkor annak helyreállításáig korlátozza a felhasználók hozzáférését.

Sérülések, betegségek
A hitelesítési rendszer csak akkor ismeri fel az ujjlenyomatot, ha az teljesen egészséges. Nem ismeri fel a felhasználót, ha a fizikai tulajdonságai a legkisebb mértékben is megváltoznak. Ilyen lehet a megégett vagy sérült ujj is. Egy nagyon ritka betegségre, az adermatoglyphiára pedig az ujjlenyomatok hiánya jellemző. Az érintett személyeknek teljesen sima az ujjbegyük, a tenyerük, a lábujjuk és a talpuk, de nincs egyéb orvosi tünetük. Létezik kétféle ektodermális dysplasia, amelyek esetében szintén nincs ujjlenyomat. Az ujjak duzzanata, például a méhcsípés, bizonyos esetekben az ujjlenyomatok ideiglenes eltűnését okozhatja, bár azok a duzzanat visszahúzódásával visszatérnek. Mivel a bőr rugalmassága az életkor előrehaladtával csökken, sok idős ember ujjlenyomata nehezen rögzíthető, vagy a korábbiakhoz képest megváltozik, így esetlegesen nem ismeri fel a rendszer.

A nagy kérdés tehát: megbízható-e az ujjlenyomatos azonosítás? 

A biometrikus rendszer növelheti a vállalatok biztonságát, mert ez egy olyan áttörés, amely a legújabb technológiával egyre jobb és jobb lesz. A fent írtakból is látható, hogy olyan előnyöket kínál, amelyek meghaladják a hátrányokat, bár a tökéletestől természetesen ez a módszer is messze van. Egy biztos, ezen rendszerek használata a technológiai fejlődés gyors ütemének köszönhetően elkerülhetetlen.

Felhasznált irodalom:

http://www.logintrade.eu/

http://www.m2sys.com/

Szólj hozzá