Minden Ami Külföld | Ausztrália, esetleg Új-Zéland: biztos vagy benne? 2. rész
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Ha az első rész után továbbra is érdekel, mikor nem Neked való az ausztrál, vagy új-zélandi kivándorlás, KATTINTS és a cikkből megtudod!

Ausztrália, esetleg Új-Zéland: biztos vagy benne? 2. rész

Hatalmas közhely, de így van: a külföldre költözés nagyon nehéz döntés és rengeteg felkészülést igényel. Sőt, többnyire az derül ki, hogy még annál is több fejtörést okoz, mint amire eredetileg számítottál. A kivándorlás valószínűleg a legnagyobb vállalkozások egyike, amibe életedben belevághatsz, és szinte borítékolható, hogy útközben néhányszor komolyan el fogsz bizonytalanodni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne ad hoc elhatározás legyen, hanem egy – a lehetőségekhez mérten – alaposan megtervezett folyamat. A bejegyzés 1. részében már felvillantottunk néhány szempontot, melyeket érdemes lehet egyfajta önvizsgálatként alkalmazni. Jöjjön pár további, talán megfontolásra érdemes körülmény, hogy lásd, tényleg a kivándorlás-e a Neked való elképzelés.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Ahogy már az előző bejegyzésben is szóba került, minden váratlan eseményre nem fogsz tudni felkészülni.

Ez egyébként rögtön komoly szűrő is lehet a kivándorlás hosszú és rögös útján: a legtöbben legfeljebb sejtjük, mennyire bonyolult is lesz valójában a folyamat. Mindig jöhet egy újabb egyeztetés, pár extra dokumentum, amit be kell szerezni, esetleg a tervezetthez képest plusz pénz, amit be kell dobni a kalapba. Persze olyan is van (?), akinél minden simán megy és nem gördülnek akadályok a jelentkezése útjába, de ez biztosan ritkábban fordul elő.

Ausztrália és Új-Zéland is gyönyörű ország, rengeteg felfedezésre váró természeti kinccsel és épített látnivalóval. Turista vízumhoz jutni általában egyik ország esetében sem jelent gondot, online is elintézhető, rövid átfutási idővel. Az új-zélandi Working Holiday és az ausztrál Work and Holiday vízumok már eggyel komolyabb kihívást jelentenek. Viszont még ezek sincsenek a közelében sem annak a tortúrának, amivel egy hosszabb távú, állandó tartózkodást biztosító vízum megszerezhető. Hogy el fogod-e veszteni néha a lelkesedésed közben? Majdnem borítékolhatóan így lesz.

Ettől persze még nem szabad feladni, mindenesetre, következzen a lista második fele!

Nem Neked való Ausztrália és/vagy Új-Zéland:

 • Ha nem vagy felkészülve, hogy az időjárás bizony mindkét országban tud meglepetéseket okozni. Itt most nem feltétlenül arra gondolok, hogy nyáron van tél és fordítva. Vagy, hogy emiatt a karácsonyi ünnepeket akár a vízparton, shortban és papucsban is eltöltheted; ez sokak számára még akár vonzó is lehet. Amire nagyon hamar ráébred az ember, hogy egészen másképp, sokkal erősebben süt a nap. Hiába van tél, hosszabb kinti tartózkodás esetén még akkor is az 50 faktoros naptej a legjobb megoldás, az extrém magas UV sugárzás miatt. Nem véletlen, hogy rendszerint Ausztrália és Új-Zéland foglalja el a melanoma előfordulási listák első 2 helyét. Új-Zélandon sokszor hallható helyiektől, hogy azonos napon belül megtapasztalhatod mind a négy évszakot. Ez először vicces riogatásnak tűnik, aztán általában kiderül, hogy nagyon is van benne valami. Ausztráliából az elmúlt években több alkalommal érkeztek hírek a keleti part nagyvárosait elöntő hatalmas esőkről és az azokat követő árvizekről. Emellett a szárazság, és az egyre korábban és egyre hosszabb ideig tartó bozóttűz szezon szokott még súlyos problémákat okozni. 2020. elején a bozóttüzek Melbourne-höz is veszélyes közelségbe kerültek. A füst nem csak a várost borította be, de a tűzből származó hamu még Új-Zéland gleccsereit is barna színűvé változtatta.
 • Lazán kapcsolódik az időjáráshoz, de ez is természeti jelenség, annyi különbséggel, hogy a veszély a lábad alól érkezik. Ha az előző mondatból a földrengésre tippeltél, jól tetted. Új-Zélandon gyakorlatilag minden nap van földrengés, természetesen nem az ország teljes területén és ezek többnyire kisebb erősségűek. Hogy ez nem túlzás, az pl. a GeoNet nevű telefonos applikáció segítségével könnyedén ellenőrizhető. Új-Zéland a csendes-óceáni Tűzgyűrű része, melyet állandó, nagyon aktív szeizmikus és vulkanikus tevékenység jellemez. Az elmúlt évszázadokban több, pusztító erejű földrengés is előfordult, elég csak a 2010-es és 2011-es christchurch-i eseményeket felidézni. A két nagyobb földmozgás és az őket követő több ezer utórengés nyomait még mindig viselik a város bizonyos részei.
 • A tervezés jó dolog, hiszen sok mindennek az alapja. Segít felkészülni, átláthatóvá teszi az előtted álló feladatokat ad egyfajta biztonságérzetet. Azonban sokan vannak, akik éveken át tervezgetnek valamit, de az elméletet sosem váltják gyakorlatra, valamiért pl. sosem indulnak ténylegesen útnak. Ha esetleg magadra ismersz és tudod némi önkritikával szemlélni a helyzetet, elképzelhető, hogy rájössz, mégsem akarsz igazán elmenni.
 • Ahogy a túltervezés is lehet probléma, ugyanúgy árthat, ha hirtelen felindulásból, vagy kétségbeesésből kezdenél el bepakolni a bőröndödbe. Hiába érkezel csodás tájakra, ha ezt megfelelő háttérinfók hiányában teszed, akár csalódás is érthet. Egyszerűen vannak helyek, melyek nem valók mindenkinek és ennek ezer oka lehet. Ha pedig ez bekövetkezik, jöhet megint a csomagolás, csak ezúttal hazafelé.
 • Sokan gondolják a kivándorlást jobban megvalósíthatónak olyan formában, hogy első körben valamilyen tanulói vízumot céloznak meg. Ha ez sikerül, már adott országon belül így biztosan könnyebb munkát találni és állandó tartózkodási engedélyt szerezni. A logika nem rossz, de azért kellően sok kockázatot is rejt magában. Anélkül, hogy ezúttal mélyebben belemennénk a részletekbe:
  • a tandíjak a több ezer, sok esetben pedig a tízezer dollár feletti sávban mozognak,
  • ezen felül olyan extra költségek is felmerülnek, mint pl. az egészségügyi költségeidet fedező biztosítás díja,
  • a kurzusokról általában csak nagyon keveset lehet hiányozni, ellenkező esetben kockáztatod a kinézett végzettség sikeres megszerzését,
  • a tanulás mellett akár munkát is vállalhatsz, azonban ezt maximum heti 20 órában teheted csak meg. Ez azt is jelenti, hogy a magas megélhetési költségek miatt mindenképpen szükséges, hogy valamennyi megtakarítással is rendelkezz,
  • el is utasíthatják a vízumkérelmed, ha nem tudod pontosan megindokolni, adott képzést miért pont pl. Ausztráliában szeretnél elvégezni, ha ugyanolyan a saját országodban is elérhető.
 • A munkavállalói vízum megszerzéséhez vezető úton szintén el van rejtve számos akna. A hiányszakmák listája pl. folyamatosan változik, így nem elég csak ’A’ tervnek lennie a fejedben. Ha végül sikerül vízumot szerezni, sokat léptél előre. Viszont arra már nincs garancia, hogy rögtön az itthoni képzettségednek, vagy beosztásodnak megfelelő munkát fogsz kapni, így a büszkeséged ilyen esetekben muszáj lesz félredobni. Ami természetesen azzal is jár, hogy a fizetésed sem lesz feltétlenül kiemelkedő, vagyis a már ezerszer hallott ’megtakarítás’ kell, hogy visszhangozzon a füledben. Jó, ha tudod, 1-1 munkaajánlat elfogadása gyakran röghöz kötéssel is jár. Szóval, ha a munka mégsem az, aminek elsőre látszott, egyáltalán nem olyan könnyű otthagyni és újat keresni helyette. Ez sajnos rövid úton a vízumod elvesztéséhez vezethet.
 • Ha zavar, hogy még az újabb építésű házak jelentős részében is ismeretlen fogalom a szigetelés, vagy a többrétegű ablak, akkor Új-Zéland biztosan nem Neked való. Azt is hozzá kell tenni, hogy a kiwik nem kifejezetten fázósak. A fűtést legvégső esetben kapcsolják be és a rövidnadrág-papucs kombinációról is csak igazán hideg időben hajlandóak lemondani.
 • Végezetül pedig: valószínűleg nem Neked való a kivándorlás gondolata, ha már egy pár hetes külföldi tartózkodás alatt is megtalál az otthoni nosztalgia. De akkor sem, ha bizonyos dolgok nélkül szimplán csak nem tudod elképzelni az életed (miért nincs a boltban túró rudi???).

Reméljük, ez a pár gondolat hozzá tud járulni ennek a nagyon fontos döntésnek a meghozatalához. Továbbra is igaz, hogy lebeszélni senkit nem akarunk, mindössze egy valamivel objektívebb képet próbáltunk festeni a témáról.


Tudtad?

2020-as statisztikai adatok alapján Ausztráliában nagyjából 7,5 millió olyan ember él, aki külföldön született. Ez a teljes lakosság kb. 29%-a, vagyis azzal együtt, hogy egy-egy vízum megszerzése közel sem sétagalopp, az ország nagyon is épít a bevándorlókra.


Ausztráliába vágysz?

Ha regisztrált bevándorlási ügynökkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot, Claudia lesz a Te embered!

Inkább Új-Zéland lenne a célországod?

Fordulj Petrához, aki regisztrált új-zélandi bevándorlási ügynök és rengeteg infó van a tarsolyában!

Ha kifejezetten munkaügyekkel, munkakereséssel vagy karrier tanácsadással kapcsolatban érdeklődnél, fordulj Zsuzsihoz!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

2 Hozzászólás

Szólj hozzá