Minden Ami Külföld | Ausztrália, esetleg Új-Zéland: biztos vagy benne? 1. rész
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Kíváncsi vagy, mikor nem való Neked, hogy ausztrál, vagy új-zélandi kivándorlásban gondolkozz? KATTINTS és a cikkből megtudod!

Ausztrália, esetleg Új-Zéland: biztos vagy benne? 1. rész

Hatalmas közhely, de így van: a külföldre költözés nagyon nehéz döntés és rengeteg felkészülést igényel. Sőt, többnyire az derül ki, hogy még annál is több fejtörést okoz, mint amire eredetileg számítottál. A kivándorlás valószínűleg a legnagyobb vállalkozások egyike, amibe életedben belevághatsz, és szinte borítékolható, hogy útközben néhányszor komolyan el fogsz bizonytalanodni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne ad hoc elhatározás legyen, hanem egy – a lehetőségekhez mérten – alaposan megtervezett folyamat. Ebben a 2 részes bejegyzésben arról lesz szó, hogy milyen esetekben érezheted úgy: talán mégsem Neked való, hogy elhagyd a szülőföldet.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Korábban, a déli félteke országai kapcsán már született két hasonló bejegyzésünk, melyeket itt és itt tudsz elolvasni. Természetesen, továbbra sem célunk senkit lebeszélni a költözésről/kivándorlásról, de a pozitívumok mellett

Természetesen, lehetetlen minden eshetőségre felkészülni és nem is akarunk senkit lebeszélni a költözésről. Viszont, az önkritikus megközelítésnél valószínűleg jobbat nem tehetsz és ez erre a témára különösen igaz. A kivándorlás hatalmas kaland és izgalmas elképzelés, ez nem is kérdés. Ha ráadásul már konkrét országra is ráböktél a térképen, akkor a 0. lépést mindenképpen megtetted. A bonyodalmak csak innen fognak igazán elkezdődni, főleg, ha a bolygó másik felére készülsz.

Ha már volt szerencséd eljutni Ausztráliába, vagy Új-Zélandra, szinte biztos, hogy életre szóló élményekkel tértél haza. Lehetett egy hosszabb-rövidebb ideig tartó nyaralás, vagy valamilyen átmeneti vízumos ott tartózkodás, mindenesetre, jó eséllyel csak átutazó voltál. Ha azonban költöznél, akkor az egyik új szó, aminek be kell vésődnie, az ’ÁLLANDÓ’ lesz. Következzen most pár olyan szempont, amin érdemes lehet elgondolkodni, ha mindenképpen legalább 15.000 km-re Magyarországtól képzeled el a jövődet. A lista nyilván közel sem lesz teljes, mindig van mit hozzáadni, illetve sok egyéb meglátással lehet bővíteni. A két ország sokban hasonlít egymásra, viszont akadnak eltérések is, így néhány pont mindkettőre, néhány csak az egyikre lesz igaz.

Kezdjünk is bele!

Nem Neked való Ausztrália és/vagy Új-Zéland, a következő esetekben:

  • Azonnal egy újabb közhely következik: Ausztráliát húzd ki a listádról, ha kifejezetten tartasz a mérges/veszélyes állatfajok jelenlététől. Márpedig itt bőven akad belőlük, a világ 15 legmérgezőbb pókfajából 11 itt megtalálható. Ezen kívül is érhetnek kellemetlen meglepetések, legyen szó a rendkívül erős mérgű kocka medúzáról, vagy akár a nagy fehér cápáról. Sőt, némely esetben a vörös óriás kenguru is leveti barátságosnak tűnő álarcát és képes agresszívvá válni. Ehhez képest Új-Zélandon mindössze 3, igazán veszélyesnek mondható pókfaj található. Közülük ráadásul csak egy, a katipo őshonos, a másik 2 (red back, white-tailed spider) ausztrál bevándorló. Ha a bosszantás irányából közelítünk, szinte biztos, hogy a sandfly nevű, alig pár milliméteres rovarok a legidegesítőbb állatok Új-Zélandon. Legsűrűbben a Déli-sziget nyugati oldalán fordulnak elő és az embert is kedvelő típusaik csípése még hetek múltán is képes viszketni.
  • Ha már az állandóság szóba került: sajnos az óceániai térség nem az EU, vagyis reálisan nem kivitelezhető, hogy gyakran meglátogasd a rokonaidat, vagy a barátaidat. Sajnos, Új-Zélandról egy több mint 3 órás repülőút után is még csak Ausztrália partjainál tartasz. Ugyanezzel számolva, itthonról több mint 20 ország könnyedén elérhető ebben a távolságban. 30 óra alatt megúszni a hazautat már villámgyorsnak tekinthető, ne feledd, Ausztrália kb. 15.000, Új-Zéland pedig 18.000 km-re fekszik Magyarországtól. Emiatt fel kell készülnöd arra lélekben, hogy a kiköltözés után esetleg évekig nem láthatod személyesen a szeretteidet. Nem beszélve arról, hogy a COVID után a repjegyek ára sem épp kedvező irányba változott, egyáltalán nem túlzás duplázódásról beszélni.
  • A nyelvtudás nagyon alapvetőnek tűnhet, de sokan mégsem gondolják, hogy elsődleges fontosságú. Ha nem elég jó az angolod és nem is vagy hajlandó energiát fektetni a nyelvtanulásba, ’majd csak lesz valahogy’ alapon, az rossz stratégia. Sőt, magas szintű angollal is küzdelmes lesz az első pár hónap, mert az aussi és a kiwi angol is egyedi, saját kifejezésekkel és nehezen érthető tud lenni. Plusz nem árt észben tartani, hogy mindkét országban sok a bevándorló, akik a világ számos pontjáról érkeztek. Vagyis, jó eséllyel, a világ összes angol akcentusát meg kell szoknod, ha kommunikálni szeretnél.
  • A fentihez kapcsolódóan egyik ország sem Neked való, ha zavar, vagy nehezen befogadhatónak érzed a kulturális és etnikai sokszínűséget. Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb városában például a lakosság hozzávetőlegesen 40%-a származik külföldről. Pontosabban fogalmazva, ekkora arányban vannak azok, akik nem valamely európai népcsoport leszármazottai. Mivel rengeteg, különböző kulturális hátterű emberrel fogsz találkozni a mindennapok során, fel kell rá készülnöd, hogy néhány szokásuk furcsa lesz számodra. Mások pedig egyenesen sokkolóak lehetnek, elég csak arra gondolni, hogy Ázsiában sok helyen az étkezés közbeni hangos csámcsogás teljesen megszokott jelenség. Ezzel fejezik ki, hogy ízlik nekik, amit éppen fogyasztanak, míg itthon az ilyesmit kifejezetten illetlen gesztusként értelmezzük.
  • Semmiképp nem a Te országod Új-Zéland, ha állandó pörgésre vágysz, főleg nem, ha a Déli-szigetet céloznád meg. Az ország kb. 5 milliós népességéből 1,7 millió fő, tehát durván a lakosság egyharmad része él Aucklandben és környékén. Ezért igazi, nagyvárosi típusú életforma csak ebben a régióban van jelen, Új-Zéland nagyobbik részére a vidékiesebb, nyugodt életstílus jellemző.
  • Ausztráliával kapcsolatban nincsenek első kézből tapasztalataim, de nyilván hatalmasak az országon belüli távolságok, így egy autó megléte nem lehet hátrány. Ha nem igazán szoktál vezetni, vagy nincs jogosítványod, Új-Zélandon biztosan eléggé elveszettnek fogod érezni magad. A tömegközlekedés híresen rossz, bizonyos helyeken pedig leginkább nem létező, ezért gyakorlatilag mindenki autóval közlekedik. A helyiek és az ideérkező turisták is előszeretettel hódolnak a kempingezés szenvedélyének, útközben tehát biztos, hogy bármerre is jársz, campervan dömpingben lesz részed.
  • Itthon természetesnek veszed, hogy megvan a kialakult baráti köröd, akik jó eséllyel még általában közel is laknak Hozzád, ezért egy találkozó összehozása nem jelent komoly kihívást. Szerencsés esetben a barátságok már gyerekkorban kialakulnak, majd megszilárdulnak és egész életünkben elkísérnek minket. Azonban a kivándorlással ez a dolog nagyon messzire kerül Tőled és el kell kezdened új kapcsolatokat felépíteni. Ami még akkor sem könnyű, ha híresen könnyen barátkozó típus vagy. Egyrészt, a helyiek szemében jó sokáig – esetleg örökre – kívülállónak fogsz számítani. Ezt persze nem valószínű, hogy bármikor is megemlítik, tekintve, hogy az ausztrálok és a kiwik is rendes, udvarias emberek hírében állnak. Marad tehát egyik opciónak a Hozzád hasonló bevándorlókkal történő kapcsolatfelvétel. Ezzel ugyanakkor az a baj, hogy mindkét országba sokan érkeznek, de sokan is távoznak. Nehéz tehát hosszú távú kötelékeket kialakítani, hisz nem tudhatod, legújabb legjobb barátod mikor dönt a távozás mellett. A másik opció, hogy helyi magyarokkal ismerkedsz, akkor viszont fennáll annak veszélye, hogy nem fogod megfelelően elsajátítani az angol nyelvet.

Ausztráliába vágysz?

Ha regisztrált bevándorlási ügynökkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot, Claudia lesz a Te embered!

Inkább Új-Zéland lenne a célországod?

Fordulj Petrához, aki regisztrált új-zélandi bevándorlási ügynök és rengeteg infó van a tarsolyában!

Ha kifejezetten munkaügyekkel, munkakereséssel vagy karrier tanácsadással kapcsolatban érdeklődnél, fordulj Zsuzsihoz!


Tudtad?

A korábban lakatlan Új-Zélandra az első utazók a polinéz szigetvilágból érkeztek a 13. század második felében. Innentől még több száz év telt el, mire első európaiként James Cook expedíciója 1769-ben elérte az Északi-szigetet.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

2 Hozzászólás

  1. […] Ahogy már az előző bejegyzésben is szóba került, minden váratlan eseményre nem fogsz tudni felkészülni. Ez egyébként rögtön komoly szűrő is lehet a kivándorlás hosszú és rögös útján: a legtöbben legfeljebb sejtjük, mennyire bonyolult is lesz valójában a folyamat. Mindig jöhet egy újabb egyeztetés, pár extra dokumentum, amit be kell szerezni, esetleg a tervezetthez képest plusz pénz, amit be kell dobni a kalapba. Persze olyan is van (?), akinél minden simán megy és nem gördülnek akadályok a jelentkezése útjába, de ez biztosan ritkábban fordul elő. […]

Szólj hozzá