Minden Ami Külföld | Mire számíts mikor külföldre költözöl? Váratlan helyzetekre - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Váratlan helyzetek mindig akadnak. Akkor is ha otthon maradsz, de fokozottan előfordulhatnak mikor elköltözöl külföldre. KÉSZÜLJ FEL!

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Váratlan helyzetekre

Váratlan helyzetek mindig akadnak. Akkor is ha otthon maradsz, de fokozottan előfordulhatnak akkor, mikor elköltözöl külföldre. Készülj fel rá!

andi – Minden Ami Külföld

Mire számíts külföldön mikor kiköltözöl? Többek közt magányra, meg nem értettségre. Aztán értetlenségre. A „nem tudom megértetni magamat” érzésre. A honvágyra, hiányra. Emberek. Ízek. Szagok. Hangok. Érzések. Persze nem ez mind, nem mindig és nem is egyszerre jelentkezhetnek. Várhatóan elő-, előbukkannak majd. Egyedül vagy csőstül, hullámokban, hegyekben és szakadékokban. Idővel remélhetőleg csendesednek majd. Viszont addig is túl kell élni őket. Vagy talán jobb lenne meglovagolni a hullámait? A hullám önmagában nagyot csap, ha ellenállsz. Fájóan nagyot… És gyakran még a talajt is elveszted a lábad alól. Ha ráfekszel a hullámra és hagyod magad kicsit sodorni, talaj egy ideig ugyanúgy nem lesz, de általad legalább kontrolláltan. Végül hol tesz le? Na azt magad sem tudod, igazából egyik esetben sem. De ha meglovagolod, még mindig több esélyed van fent maradni!

Számíts rá. Készülj rá. Ismerd fel, hagyd magad himbáltatni, és fogj szilárd talajt. Újra, és újra, amíg egyre kisebbek lesznek a hullámok. Szóval mire számíts, mikor külföldre költözöl? Erről szól ez a cikksorozat, és mint mindig mondjuk: vedd ki ami számodra hasznos, dobd ki ami nem 😉

Váratlan helyzetek

Akármennyire is készülsz, tervezel, elolvasol minden elérhető információt, felsorakoztatod az összes várható és váratlan helyzetet amivel szembe találhatod magadat, hidd el, az élet képes olyat dobni amire nem gondoltál.

És egyik pillanatról a másikra ott találhatod magadat pislogva, hogy „na akkor ez most mi volt” és „ezzel most mi a szöszt kezdjek”. Mert hát az a verzió, hogy nem kezdünk vele semmit, nem feltétlenül visz előre. Persze, működésbe léphet a rutin, a szőnyeg alá söprés, a struccpolitika, és ez rövidtávon akár még működőképes is lehet.

Azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a külföldre költözés extrém mennyiségű kihívással jár együtt. Szóval az az egy-két-három-sok váratlanul váratlan helyzet, nem önmagában áll össze egy ingékony toronnyá. Hanem felkerül a már egyébként is meglévő, magasabb mint gondolnád, kissé instabil tornyod tetejére. Becsukhatod a szemedet, de egy biztos: stabilabbá nem fogja tenni.

Szóval mit lehet tenni a váratlan helyzetekkel?

A váratlanul váratlan helyzet jön, készül kiütni, ledönteni a tornyodat… és nem tudod mit tegyél?

Akkor és ott élj túl. Előtte viszont készülj fel. Mint a sportoló a versenyre. Tervezett és szervezett felkészüléssel áll neki, nemdebár?

Tudom, tudom…jogos a kérdés: HOGYAN???

Három irányból is meg lehet előre „támasztani” egy ilyen helyzetet. A hangsúly, az „előre” kifejezésen van. Tudod melyik szék a legstabilabb? A háromlábú. A négy már billeghet. A három nem tud.

Na szóval, hogyan rakjuk be a stabilizáló lábait a váratlanul váratlan helyzetnek?

Első lépés

Először is, készülj. Igen, attól még, hogy a végig gondolt milliónyi lehetőségből, amiből esetleg egyetlen sem következik be, a sok-sok gondolkodás nem volt hiábavaló. Feltéve persze, hogy nem csak listáztad az eshetőségeket, hanem megoldási terveket is firkantottál melléjük.

Miért hasznos ez a lépés? Egyrészt, segíti a rugalmas gondolkodást. Kitalálni légből kapott helyzeteket nem annyira egyszerű mint gondolnád. Kell hozzá képzelőerő. És kreativitás. Ez utóbbit viszont munkára tudod fogni, mikor a válaszreakciódat – eme légből kapott helyezetekre – összeállítod.

Másodrészt, bármily meglepő, lesz egy dobozkád, telis-tele megoldási lehetőségekkel. Még ha egyik vagy másik teljes egészében nem is alkalmazható a váratlanul váratlan helyzetedre, van miből válogatni. Van mit módosítani. Összekombinálni. Átszerkeszteni. Átírni. Van miből kiindulni.

Harmadrészt, a sok-sok légből kapott szituáció elemzésével és elméleti megoldásával treníroztad az agyadat a kreatív gondolkodásra. Hozzá lesz szokva, hogy innovatív ötletekkel álljon elő. Mondom én, hogy hasznos dolog a rendszeres (agy)torna 😊

Második lépés

Ahhoz, hogy az agyunk minél jobban képes legyen a gyors, innovatív megoldások megtalálására, az sem árt, ha nincs túlterhelve. Hogy mit értek ez alatt? Azt, hogy az a bizonyos torony, aminek a tetejére az aktuális (akut) váratlanul váratlan helyzet felkerül, lehetőleg minél kisebb legyen. Mert ugye, minél kisebb a torony, annál nagyobb esélye van annak, hogy a következő, a tetején landoló tégla nem dönti végleges romba. Tudod, mint a Jenga toronyépítő társasjátékban. Na szóval.

Készülj azzal is, hogy lehetőleg minél kevesebb tervezett és/vagy elkerülhető kihívást viszel magaddal külföldre. Amit tudsz, amit lehet, próbálj meg megoldani még mielőtt külföldre költözöl. Legyen az párkapcsolati probléma (nem, a külföldre költözés nem fogja megoldani, maximum eltolja a kitörés időpontját), a szülőkkel kapcsolatos kommunikációs, egészségügyi, akármilyen nehézségek. Ne csak tervezz előre, cselekedj is előre. Kisebb lesz a torony, nagyobb eséllyel fog állva maradni. És ezzel a lendülettel el is érkeztünk harmadik, egyúttal legfontosabb támasztó lábunkhoz.

Harmadik lépés

Tanulj meg szembenézni a problémákkal. A strucc megtette kötelességét, a strucc mehet.

Lehet, hogy magától értetődőnek tűnik ennyi készülődés után, hogy a szembenézéssel nem lesz gond. Van esélye, hogy lesz. És tudod miért?

Mert a felkészülési időszakban tudatosan néztél szembe a feljövő problémákkal. Számítottál rájuk. Készültél rájuk. Kiszámítható volt, hogy jönnek, lesznek, és az arcodba vigyorognak.

A váratlanul váratlan helyzetnek azonban megvan az a szomorú tulajdonsága, hogy váratlanul jön. És a váratlan dolgokra ösztönösen reagálunk. Lefagyunk, elbújunk, elfutunk, harcolunk… ki mikor mire éppen hogyan. Ez van. Viszont az, hogy az első sokk reakciót követően mit teszünk, na az a fontos. Hogy a következő lépésünk mi lesz. Szembenézünk vele vagy megy a szőnyeg alá.

Szóval erre is készülj.


Szeretnél iránymutatást kapni a külföldre költözéshez? Vagy nem tudsz dűlőre jutni, merre indulj, hol találnád meg a helyed? Keresd Nikit >>>

Mindenre felkészülnél az országváltás előtt Átbeszélnéd teendőidet egy ügyvéddel? Léna áll rendelkezésedre >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá