Minden Ami Külföld | Mire számíts mikor külföldre költözöl? A meg nem értettség - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Külföldre költözni jó. Izgalmas. Teli várakozással. Mikor a meg nem értettséggel is jócskán találkozunk, NAGYOT TUD ÜTNI A VALÓSÁG.

Mire számíts mikor külföldre költözöl? A meg nem értettség

Külföldre költözni jó. Izgalmas. Teli várakozással. Ám fájdalmasat tud ütni a valóság, mikor meg nem értettséggel is jócskán találkozhatunk. Olyan helyen is, ahol nem számítanánk rá.

andi – Minden Ami Külföld

Mire számíts külföldön mikor kiköltözöl? Többek közt magányra, meg nem értettségre. Aztán értetlenségre. A „nem tudom megértetni magamat” érzésre. A honvágyra, hiányra. Emberek. Ízek. Szagok. Hangok. Érzések. Persze nem ez mind, nem mindig és nem is egyszerre jelentkezhetnek. Várhatóan elő-, előbukkannak majd. Egyedül vagy csőstül, hullámokban, hegyekben és szakadékokban. Idővel remélhetőleg csendesednek majd. Viszont addig is túl kell élni őket. Vagy talán jobb lenne meglovagolni a hullámait? A hullám önmagában nagyot csap, ha ellenállsz. Fájóan nagyot… És gyakran még a talajt is elveszted a lábad alól. Ha ráfekszel a hullámra és hagyod magad kicsit sodorni, talaj egy ideig ugyanúgy nem lesz, de általad legalább kontrolláltan. Végül hol tesz le? Na azt magad sem tudod, igazából egyik esetben sem. De ha meglovagolod, még mindig több esélyed van fent maradni!

Számíts rá. Készülj rá. Ismerd fel, hagyd magad himbáltatni, és fogj szilárd talajt. Újra, és újra, amíg egyre kisebbek lesznek a hullámok. Szóval mire számíts, mikor külföldre költözöl? Erről szól ez a cikksorozat, és mint mindig mondjuk: vedd ki ami számodra hasznos, dobd ki ami nem 😉

Meg nem értettség

Persze tudom, végeláthatlan órákat töltöttél a nyelvtanulással. Csoportos órák, magántanár, egyéni felkészülés, tesztek, fogalmazás… Sőt, még külön szántál arra időt és pénzt, hogy ne csak a nyelvtanod legyen jó, hanem meg is merj szólalni.

A kötelezően elvárt szintet hoztad a kötelezően előírt nyelvvizsgán, sőt, szakmai témákról szakmabeliekkel már el is boldogulsz.

Aztán végül eljön az idő, költözöl az új országba. És elmész vásárolni. Ott állsz a szupermarket közepén és próbálod átlátni nem csak azt, hogy mi hol van, hanem azt is hogy mi micsoda. Igyekszel megtalálni megszokott dolgokat (az unalomig ismételt túrót hoznám fel ismét példaként) és próbálsz rájönni hogy az a sok ismeretlen cucc mi lehet. Merthogy túró az nem.

És mikor hazaérsz, és felhívod az otthoniakat és elmeséled, hogy nincs túró… akkor előfordulhat, hogy a válasz az együttérzéstől nem túl hemzsegő „de legalább kint vagy” lesz. Ez csak egy eset. És egyetlen példa. Lesz sok másik. Sokszor máskor. Szembesülni fogsz azzal, hogy az otthoniak nem fognak mindig mindent megérteni, úgy mint régen. Más helyzetben vagy és más problémáid vannak. Olyanok, amik az ő szemükben abszolút jelentéktelenek, neked viszont egetverően fontosak!

Ugyanis annyi minden változik körülötted, hogy keresed a biztos pontokat. A túró is lehet egy ilyen. Jó hírem van: ha venni nem is tudsz, főzni meg tudsz tanulni.

Csak közben fájó lesz azt érezni, hogy néhányan azok közül akik otthon maradtak, és úgy számítottál rájuk, mint kapaszkodóra, akik felemelnek, megtartanak… mégsem lesznek ott. Mert nem tudnak ott lenni. Mert nem értik. A helyzetedet. A kihívásaidat. Téged.

Nem az vagy aki voltál mielőtt külföldre költöztél

Te változtál. Többet mint gondolnád. És régebbóta, mint gondoltad volna, csak közben lekötött a nyelvtanulás, a munkakeresés, a szervezés, a megvalósítás. Közben pedig elkezdtetek kicsit eltávolodni egymástól. Eleinte csak hajszálrepedések voltak. Mikroszkóp nélkül észrevehetetlenek. Az országváltás azonban felnagyította őket. Fel is fújta őket. Nőttek a repedések. És most nyilvánvalóvá váltak.

Ott állsz, talán a világ másik sarkán, és nem érted, hogy nem értenek. Az, hogy az ott élők nem értenek meg, az hagyján, na de azok, akikkel együtt nőttél fel, együtt tologattátok a gyerekeket a babakocsiban, roptátok a táncot egymás esküvőjén – ők sem. És ez fáj. Nagyon fáj.

Azonban nem jött még így sem el a világvége. Lehetséges visszaépíteni kapcsolatokat. Akár egy földgolyóbisnyi távolságból is. Arra fókuszálva, hogy mi köt össze. Nem az a lényeg, hogy mit nem értenek meg a helyzetedből – léteznek olyan helyzetek, amiket az, aki nem volt hasonlóban, képtelen megérteni, csaxólok – hanem az, hogy miben tudjátok mégis támogatni egymást. Mondom egymást. Te őt és te téged.

Javítsátok ki a beton repedéseit, alapozzátok újra a kapcsolatotokat. Tegyetek bele acélsodronyokat – és ki fogja állni az idő próbáját. Amíg viszont ez végbemegy – ne feledd, a betonnak kell idő megkötni – addig engedd el: nem ért meg. Nem tud. Ennyi. Fókuszálj arra, ami itt és most fontosabb: hogy az itteniek megértsenek. Mert ők sem feltétlenül értenek meg. Viszont itt élsz már, itt kell boldogulnod. És ehhez a saját utadat kell megtalálni. És rossz hírem van, végig járni is.

A meg nem értettség sokrétű

A meg nem értettség sokrétű dolog. Egyrészt ott van a nyelvi része. Az hiányos szókészlet, a rosszul választott szavak. Én például rendszeresen asset-et mondtam tool helyett. Mindkettő eszköz. Aztán egyszer csak leesett. Ez ilyen.

Az akcentusod.  Nyugi, akcentusa mindenkinek van. Még egy helyinek is. De kicsit másképp ejted a hangokat mint ők. Fejlesztheted Te is, és ők is tehetnek – és tapasztalatom szerint tesznek is azért – hogy megértsenek téged. Visszakérdeznek? Ne vedd rossz néven. Ha azt kérik, akkor bátran ismételd el még egyszer. Csak jóval lassabban. Kiabálni azért nem kell 😉

Tisztázó kérdéseket tesznek fel? Ismerem az érzést, letaglózó. Egyből az jön fel esetleg benned, hogy mennyire nem bírod a nyelvet? Fordítsd át! Mennyire jól beszéled már, hogy a nagyját megértették annak, amit mondtál. Ugye mennyire másképp hangzik – és érződik?

Aztán ott vannak a kulturális meg-nem-értettségek. Mert ők máshonnan jönnek és másképp látnak dolgokat. Aranybánya az önismerethez 🙂

Elkezdheted szétszálazni mi az ami kulturálisan ivódott beléd, mi az ami családi „hagyomány” és mi az ami az egészből ezek után marad – aki Te vagy.

És ha ez esetleg nem annyira tetszik, legalább látod honnan indulsz és hova szeretnél jutni.

Rajtad áll.

Meg aztán azok a helyzetek is ott vannak, mikor a legjobb megoldás elengedni a dolgokat. Nem lehet mindenkivel mindent megértetni. És nem is kell!
Légy bölcs, válassz jól, és használd ki a meg nem értettséged arra, hogy tovább haladj azon a bizonyos önismereti úton és minden nap egy picivel legyél több mint előző nap voltál.

Az élet néha citromokat dobál. Csinálj hát belőlük limonádét! 😉Elakadásaidban és önismereti utadon Zsuzsa tud elkísérni >>>

Külföldre költözési tanácsadással pedig Niki áll rendelkezésedre >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá