Minden Ami Külföld | Na így hogyan is állítsuk meg a vírust? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • koronavirus minden ami kulfold

Na így hogyan is állítsuk meg a vírust?

Érdekes dologra lettem figyelmes egyik nap, mikor a “feketemunkáról” beszélgettünk az egyik barátommal. A fekete munka nem csak a magyar munkaerőpiacon van jelen, hanem szinte a világon bárhol. 

Pont ebből merült fel bennem, hogy bár karanténnal, távmunkával akarjuk megállítani a vírus terjedését, mégis mi van azokkal, akik nem a fehér gazdaságban dolgoznak és naponta vagy hetente kapják a fizetésüket, nincs betegállomány, meg semmilyen támogatás sem a munkáltató sem az állam részéről. Nekik mindenképpen menniük kell dolgozni, még akkor is, ha esetlegesen érzik magukon a fertőzés tüneteit, mert dönteniük kell! Esznek vagy kockáztatnak, hogy esetleg mégsem kapták el ezt a fránya Covid 19-et vagy ha el is kapták nem üti ki őket annyira, hogy nem tudjanak dolgozni, mert akkor aztán elég kilátástalan lesz a helyzetük. Ezeket az emberek nem lehet karanténba zárni. A járvány alatt az építőipar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szinte meg sem érezték ennek a hatását. Pont ezeken a helyeken dolgozik a legtöbb ember, akik nincsenek bejelentve. 

Akinek van bejelentett munkája, betegbiztosítása, azokat meg lehetett győzni, hogy a legkisebb tünet miatt is már maradjanak otthon. De aki nem rendelkezik ilyennel, annak nincs nagyon más választása, mint hogy menjen,még ha ezzel nem csak saját magát, de mindenkit akivel érintkezik veszélybe sodor. 

Beszéltem egy ilyen emberrel, aki az mondta, hogy mivel a felesége is feketén dolgozik, de róla kiderült, hogy tutira pozitív, így nem mehet dolgozni, mert egy vendéglátó egységben dolgozott. Mivel őt az építkezésen nem szűrik és csak egy kis hőemelkedése van mindenképpen elmegy dolgozni, mert különben hármasban a gyerekükkel fognak éhen halni.Megnyugtatok mindenkit azóta már a felesége meggyógyult és neki sem lett komolyabb baja. 

Nekem az a meglátásom, hogy talán ennek a jelenségnek lehet tulajdonítani azt, hogy nálunk legnagyobb a lakosság arányához képest a halálozás. Szerintem a fejlett országokban nem csak azért biztosítottak egy komoly alapjövedelmet nem csak az állampolgároknak, hanem a csak ott tartózkodó külföldieknek is, mert ennek a felelőtlenül, de sajnos érthetően kockáztatok dolognak akarták elejét venni. Ha van biztos jövedelem, akkor kevésbé kockáztat az ember, hiszen nincs rákényszerítve. 

Hány ember rohangálhat, úgy, hogy vannak tünetei de mégsem foglalkozik vele, mert igazából nincs más választása. 

Jelenleg a vírus és a hasonló vészhelyzetek nem a legjobbat, inkább a legrosszabbat, hozzák ki az emberekből. Olyan hogy szolidaritás csak szóban létezik, mikor ehhez cselekedetnek is kellene társulnia na az már nem igazán megy. A munkáltatók igyekeznek minél jobban kihasználni, hogy a sok megszűnt munkahely miatt válogathatnak a jelentkezők között, és még a fizetéseket is meg lehet vágni, hiszen vagy elfogadod a feltételeket, vagy jön helyetted más, mert sokan állnak ám sorban. 

Ilyen feltételek mellett nem csoda, hogy akik rá vannak szorulva nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy egy kis tünet miatt kiessenek a munkából, mert akkor meg nem lesz mit enni és az sem jobb. Optimális esetben már régen legyőztük volna ezt a “kedves” kis vírust, de amíg az ember a legnagyobb ellensége magának és embertársainak, addig semmi sem lesz egyszerű.  

Szólj hozzá