Minden Ami Külföld | Párkapcsolati válság és külföldre költözés (7) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Válság van? A párkapcsolatotokban? Külföldön? Vajon a megoldásban minden módszer megengedett? Ezt csak Ti tudjátok. MERJ SEGÍTSÉGET KÉRNI>>>

Párkapcsolati válság és külföldre költözés (7)

Párkapcsolati válság – külföldre költözés előtt, után, helyett… Jó kis fába vágtuk a fejszénket, mi?

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Válság a párkapcsolatunkban és egy huszárvágással megoldottuk: külföldre költöz(t)ünk!?


JÓ TUDNI > A cikksorozat kifejezett célja az elgondolkodtatás. Kendőzetlenül tolom. Nincs nálam a bölcsek köve, de szokásomhoz hűen nem kertelek. Bocs, ha itt-ott arcba csap. Vedd ki ami hasznos és dobd ki ami nem!

Új válság kreálása nem válság-menedzselés

A külföldre költözés (mint új, „figyelemelterelő válság” kreálása) egy nem (túl) jól működő párkapcsolatban továbbra is inkább szőnyeg alá söprés. Vagy szekrénybe zárás. Sajnos a csontvázaknak megvan az a nagyon rossz tulajdonságuk, hogy előbb vagy utóbb kiborulnak abból a szekrényből. Lehet, hogy sokára, de akkor csőstül jönnek. Biztos, hogy erre vágysz?

Eltelt fél év, egy év. Másfél vagy kettő. Lett munka neki is, neked is. Amennyiben vannak gyerekek már ők is prüntyögik a nyelvet, akadnak barátaik. Nektek is alakulnak már baráti kapcsolatok. Elvagytok mint befőtt. Beállt a béke. Véget ért „a” projekt első szakasza. Elérkeztetek a sokadik, ámde egyik legszignifikánsabb – bár nem igazán kézzel fogható vagy definiálható – mérföldkőhöz. Beilleszkedtetek. Legalábbis már nagyon jó úton vagytok hozzá. Fel lehet szusszani. Megnyugodni. Kiereszteni a gőzt.

A csontvázak továbbra is ott lapulnak a szekrényben

Ahogy alakul a „révbe érés” érzése, úgy kezd el rezegni az a szekrényajtó. Elkerültek előle a szekrények, dobozok és székek. Már nincs, ami kívülről zárva tartsa. És akkor egyszer csak kinyílik… és az első csontváz máris elefánt formát öltött a nappali közepén, csak még fogalmatok sincs róla. Hirtelen oda a „mennyei béke”, az elégedettség érzése. Majd egyszer csak elindul a hangszín felfelé, a hangerő meg a szoba másik oldalából párhuzamosan követi. Más szóval megérkezett a válság. Az, amit jó alaposan becsomagolva, nem csak bőröndbe raktátok, hanem azt jól le is fóliáztátok (nehogy elvesszen útközben) és magatokkal hoztátok.

A bibi csak az, hogy azt hittétek, hogy a bőrönd üres. Vagy legalábbis nem csontvázak vannak benne, hanem békében elhamvasztott nézeteltérések.

Az elefánt nem maradt otthon

Szóval igen, itt vagytok. Külföldön. Akár csak egy-két határral arrébb, de távol onnét, ahova a külföldre költözés előtt segítségért tudtatok fordulni. Amennyiben sikerült egy-két kontinensnyivel arrébb landolni, úgy a helyzet fokozottan nyomasztónak érződhet. Egy fapadossal még csak-csak haza lehet ugrani bőgni egy jót a barátok / barátnők vállán, de messzebbről azért ez az „ugrás” már elég necces.

Te itt, a támogató közeg meg – jó eséllyel – ott… és a halottnak hitt elefánt hirtelen felbukkant a nappali közepén. Sőt mi több, megkezdte táncát is. Legalábbis a nyomai azt mutatják. Szakadoznak a függönyök, gyűrődik a szőnyeg, reped a parketta… még ha nem is porcelánbolt a lakás, de „az elefánt” léte és ott léte kézzelfoghatóvá kezd válni.

És azok a mentorok, tanácsadók (család, barátok) akik ismerik jól az elefántot, viszont már nincsenek kézzelfogható távolságban. Sőt mi több, telefonos segítséget kérni tőlük sem feltétlenül gyors, könnyű és egyszerű.

Találj (a válságban) támogató közeget külföldön is

Válság van? A párkapcsolatotokban? Külföldön? Vajon a megoldásban minden módszer megengedett? Ezt csak Ti tudjátok. MERJ SEGÍTSÉGET KÉRNI>>>

Mese nincs, muszáj vagy végig gondolni, hogy itt és most / külföldön, ahol éppen élsz, hol találhatsz segítséget. Ugyanis az elefántotok magától nem fog eltakarodni a nappaliból.

Vannak barátaid? Vannak bizalmas barátaid? Akitől meg tudod kérdezni, hogy merrefele indulj el segítséget kérni?

Hogy állsz a nyelvtudással? Van-e fordító szolgálat? Az adott környéken / országban van-e magyarul tudó szakember? Képzeld, egyszer találtam egy magyarul (is) beszélő pszichológust Új-Zélandon! Szóval nem lehetetlen.

Háziorvos, gyerekorvos, nővérke, asszisztens? Gyakran a rendelőkben is vannak rakva különböző programok, csoportok szórólapjai. Nézz körbe, gyűjts be egy csomót. Ha cikinek érzed, vegyél el olyanokat is, amik teljesen más témára utalnak. Vagy vegyél mindegyikből egyet 😊

Vannak munkahelyek, melyek biztosítanak mentális támogatást külső szakember segítségével. Angol nyelvterületen általában a „counselling” (amerikai angol változatban „counseling”) elnevezést szokták használni. Olvass utána a céges szabályzatokban. Keress, kutass, találj.

Keress olyat, akinek hivatali kötelessége a titoktartás, és úgy érzed biztonságosan megoszthatod vele, hogy segítséget keresel. Persze ország és kultúra-függő. Ilyen lehet például a bölcsőde-, óvoda-, iskolaigazgató. Ők jó eséllyel úgyis észlelhetik, hogy valami nem kerek otthon. Ugyanis a gyerekeket nagy valószínűséggel szintén érinti az elefánt rombolásának eredménye. Még akkor is, ha otthon összekapják magukat.

Már csak a gyerek(ek) miatt is – ez számukra is válság

Létezik az ACE (Adverse Childhood Experiences) fogalom. Magyarul „Ártalmas Gyermekkori Élmények”-ként találtam rá hivatkozást. A listában nem csak a gyerekeket közvetlenül érintő bántalmazás van felsorolva. Olyan az esetek is – és nem mind bántalmazás(!) – negatív hatással vannak rájuk, amiknek csak külső szemlélői. Vagy annak hatásának elszenvedői. Itt egy szakirodalmi összefoglaló – magyarul. Lista a 6. oldalon.

Olvass utána, keress utána. Miattuk is.

Léteznek „menedékházak” vagy „anyaotthonok”.  „Women’s Refuge”

Nem csak a fizikai erőszak erőszak. Létezik verbális, érzelmi, szexuális és pénzügyi is. Sőt, létezik még intézményi is (ezt csak erős idegzetűek olvassák végig).

Nézz utána, olvass utána. Ha nem magad miatt, akkor azért, mert bármikor kiderülhet valamelyik ismerősödről, hogy szüksége van az e témában felszedett ismereteidre. Az „ártalmas gyermekkori élmények” megtapasztalása sajnos elég gyakori. Gyakrabban előfordul, mint gondolnád. A kutatások alapján háromból kettő érintett.

Segíts, ha tudsz. És merj kérni segítséget.


Néhány link a kiinduláshoz. Merj segítséget kérni!

Nem szégyen. És nem a Te hibád!!!

  • UK
  • NZ
  • Vannak weboldalak, melyeken található egy olyan ikon, mely nyom nélkül áldozatsegítő oldalra visz. Erről egy cikket itt olvashatsz.


Külföldre költözésnél

joggal érezheted úgy, hogy rengeteg az elintéznivalók és az esetleges bevándorlási szabályok közt elég könnyen egy útvesztőben találhatod magad. Mi végig fogjuk a kezed a rögös úton, keresd a Minden Ami Külföld csapatát bizalommal, hogy külföldre érve Téged már ne érjenek kellemetlen meglepetések!


Források:

ACEs and Toxic Stress: Frequently Asked Questions

Gyermekkori traumák hatása

Preventing Adverse Childhood Experiences

Take The ACE Quiz — And Learn What It Does And Doesn’t Mean

Valley house weboldal (UK)

Victim Support (NZ)

This secret button featured on Kiwi websites can help victims of domestic abuse

Intézményi abuzus

Az ártalmas gyermekkori élmények hatása a felnőttkori egészségi állapotra – szakirodalmi összefoglaló


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá