Minden Ami Külföld | Sakkozni tanulni online? Igen! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • sakk oktatas online minden ami kulfold

Sakkozni tanulni online? Igen!

Manapság már gyakorlatilag bármit meg lehet tanulni a világháló segítségével. Bizony, még sakkozni is. Ennek kapcsán beszélgettünk Gáborral, a Minden ami külföld sakkoktató partnerével. -Paulikovics Réka írása

Hogyan lett belőled sakkozó? Mióta sakkozol, hogyan indult a történeted?
A sakk rejtelmeibe édesapám, és a Taktaharkányi Sakk Klub vezetője, Rákos Pali Bácsi vezetett be. Hamar magával ragadott a játék varázsa. Ötéves korom óta rendszeresen versenyzem. Általános és középiskolai éveimben több kisebb versenyen sikerült jól szerepelnem. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében többszörös korcsoportos megyei bajnok voltam. 2001-ben az U14-es korosztály országos versenyén 6. helyezést értem el. 2005-ben a Sárospataki Református Gimnáziummal sikerült aranyéremmel a zsebünkben távozni a Diákolimpia Csapatos Országos versenyéről, ahol tábladíj különdíjat is nyertem. Az utóbbi éveimben a sakkoktatásé lett a prioritás.

Mire jó a sakk? Mit fejleszt? Miért fontos, hogy az ember sakkozzon?
Ez nagyon összetett dolog. A szellemi sportok királyáról beszélünk, ami a legjobb képességfejlesztő, kortól függetlenül. Tanulni mindig jó, legyen az sport, tudomány, nyelv, zene, vagy akár a sakk, csak hogy párat említsek. Többnyire gyermekekkel foglalkozom, így ebből a szempontból van leginkább rálátásom. Növeli a memóriát, fejleszti a logikát és a kombinációs készséget, mindemellett mára már bizonyított tény, hogy a tanulmányi eredményekre is pozitív hatással van.  Már akár ennyi is elegendő lehetne a miértekre, de majdnem, hogy fontosabbnak tartom jellemformáló hatását gyermekkorban. Szabályok vannak, amelyeket be kell tartani. A sakkban ugyanúgy, mint az életben, vannak szituációk, amikor sok, jónak tűnő lehetőség közül kell megtalálnunk a legjobbat, vagy netán szorultabb helyzetben a rosszak közül a legkevésbé rosszat. Ezt a helyzetet szokják folyamatosan a sakkozók: mérlegelni kell és kiválasztani a legjobbat. A döntést mindenféleképpen meg kell hozni, külső segítség nélkül. Gyermekként minél hamarabb és minél gyakrabban találkoznak ilyen helyzetekkel, szituációkkal, annál inkább javul a határozott döntéshozatalra való képességük. A lépés utáni következményeket vállalni kell, kimeneteltől függetlenül. Megtanulják kezelni a vereséget, a kudarcot, de ami majdnem, hogy még fontosabb, a győzelmet, a sikert is.

Hogyan jött az online sakkoktatás ötlete?
Nem újkeletű a dolog. Egyszer régen-régen, amikor még csak pár tanítványom volt, egy szülő jelezte, hogy logisztikailag nem fogja tudni megoldani, hogy hozza a gyermekét a személyes sakk órára. Azonban nem szeretné elvenni a gyermektől azt, amit a legjobban szeret. Ekkor jött az ötlet, hogy megpróbáljuk online. Utólag kissé kacagok magamon, milyen zöldfülű voltam e téren, de mindig próbáltam tanulni, javítani és fejleszteni. Végül bevált és mindenki megtalálta a számításait. 

Hogyan valósul meg egy ilyen óra?
Képernyőmegosztással és hanghívással. A tanítvány ugyanazt látja otthon, ami a saját képernyőmön történik. A megfelelő sakk programjaimat használva még gyorsabb is a dolog. Alapállást, üres táblát, adott helyzeteket, feladványokat, kombinációkat, egy-egy kattintással a tanítvány elé lehet „varázsolni”. Manapság már egyre egyszerűbb dolgunk van, számítógépről, tabletről vagy akár telefonról is lehet tanulni a világ bármely pontjáról.
Emlékszem, 5 évvel ezelőtt még 9 éves kor volt az alsó korhatár az online sakktanulásra nálam, ma már 6. Köszönhető ez annak, hogy a gyerekek egyre hamarabb megtanulják kezelni a modern telekommunikációs eszközöket.

Milyen korosztálynak ajánlod? Milyen tanítványaid vannak?
Kortól függetlenül ajánlom. Azonban az oktatást korhoz és tudáshoz mérten kell megvalósítani.
Mondhatni, sakkozni tanulni már pár évesen is lehet, de elkezdeni soha nem késő. Idősebb korban is nagyon fontos az agy „karbantartása”. Ráadásul egy olyan sportról, játékról beszélünk, ahol akár egy 6 éves is összemérheti a tudását egy tőle jóval idősebb sporttársával is. A legtöbb sportban 30-40 éves korunkra vissza kell vonulnunk a kor és netán sérülések miatt. A sakkot azért ajánlom, mert életünk végéig a kedvencünk maradhat hobbiként, vagy akár versenyszerűen és mindezt sérülésektől mentesen tehetjük.
A tanítványaim életkora 4 és 55 év között mozog. Mindenki más-más dolog miatt vág bele, valaki csak képességfejlesztésként, valaki versenyezni szeretne, valaki fejleszteni akarja önmagát. De oktatói éveim alatt hallottam már érdekesebbnél érdekesebb okokat is.

Meglátásod szerint milyen a világ és Magyarország „sakkhelyzete”?
Huh… Minden kérdésedre reggelig tudnék mesélni és válaszolni. Ám megpróbálok lényegretörő lenni most is. Egy 2500 éves játékról beszélünk, amely mindig is nagy népszerűségnek örvendett. Régebben a királyok játékának is nevezték, mert egy jó uralkodónál szinte elvárás volt, hogy jól sakkozzon. A sakktáblán felelevenedik egy „minitérképre” levetített csata, ahol a játékos a különbőző típusú és más-más tulajdonsággal és képességgel felruházott egységeket irányítja.
A sakk hallatán az ember a logikai gondolkodásra, a matematikára, a tudományra és a kultúrára asszociál. Hozzáteszem, nem véletlenül. Az ember tudásra való vágyát nem lehet kiölni, ezért mindig lesz igény a sakkra. Arra gondolnánk, hogy a technológia fejlődésével háttérbe szorul a dolog, de tévedünk. Majdhogynem egyre népszerűbb a játék világszerte. Érdekesség, hogy a mostanság nagy népszerűségnek örvendő Queen’s Gambit (Vezércsel) című sorozat is milyen hatással volt a globális sakkozásra. A sakk-készletekre irányuló igények és megrendelések 250 százalékra ugrottak nagyon rövid időn belül. Az egyik legismertebb sakkos oldalon, ahol  többek között bárkivel játszhatsz a világ bármely pontjáról, ötszörösére nőtt a regisztráltak száma. Érdekes, hogy egy sorozatnak milyen hatása tud lehet az emberekre világviszonylatban.

A magyaroknál nagyon nagy népszerűségnek örvend a sakk, ez sosem volt másképp. Ebben a sportban is éltünk meg nagyobb sikereket, volt arany generációnk, a világ elitjébe tartoztunk. Jelenleg az eredmények egy picit alábbhagytak a támogatások csökkenése miatt, bár az ország területéhez és népességéhez viszonyítva ezek is kimagasló sikerek. A közeljövőben várok egy újabb fellendülést a magyar sakk terén. Nagyon sok fiatal tehetség bizonyította, hogy a következő éveket is reményekkel telve várhatjuk, a magyar sakkozás jövőképe pozitív. Örömhír, hogy a világ ötödik legnagyobb sporteseményét, a Sakkolimpiát Magyarország rendezi Budapesten 2024-ben. A hír hallatán is megnőtt az igény a sakkra és várhatóan emiatt a sport támogatása és támogatottsága is nőni fog.


Milyen egy jó sakkoktató, ha úgy tetszik, edző?
Véleményem szerint a jó oktató egyben a tanítvány mentora is kell, hogy legyen. Aki az oktatás mellett kitér a pszichológiai, emocionális és élettani hatásokra is. A jó edző türelmes, humoros, ha kell, szigorú. Szükséges a jó pedagógiai érzék, a dicséretek, dorgálások helyén kezelése. A legfontosabb a mértékletesség. Egy jó edző használhatja ezen dolgokat, de mértékletesség nélkül semmit sem ér el. Vegyünk egy példát: az oktató túl sokat dicsér, olykor majdnem, hogy a semmiért. Már pedig amiből sok van, az elveszti értékét. Természetesen, ha valamiből kevés, akkor is. Ezért meg kell találni mindenben az arany középutat és mértékkel alkalmazni. A jó edző folyamatosan fejleszti tudását, képességeit, amely tulajdonságaiban gyengébb, azokban erősíti önmagát.

Olyan munkakörről beszélünk, amely egyben munka és hobbi is. Tévhit, hogy aki nagyon jó sakkozó, az biztosan nagyon jó sakkoktató is. Ugyanígy fordítva. Nagyon sok tényezőnek klappolnia kell, de ami nélkülözhetetlen, hogy az oktató szívből csinálja, amit csinál. A leghitelesebb választ, hogy milyen a jó sakk oktató és sakkedző, talán a másik oldal tudná megadni, akik mindezt átélik: a Tanítványok.

Plusz egy érdekesség, hogy Gábornak jelenleg nem csak Magyarországon, hanem Angliában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban is van tanítványa.Tehát a sakk is, mint annyi minden más, nem csak kortalan, de határtalan is. 

Ha Te is szeretnél megtanulni sakkozni vagy kérdeznél Gábortól, itt tudod vele felvenni a kapcsolatot: https://mindenamikulfold.hu/member/gabor-h/

Sakk oktatás online magyar, angol és német nyelven elérhető.

Szólj hozzá