Minden Ami Külföld | A magyar tenisz örök ígéretei - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tenisz Minden ami kulfold

A magyar tenisz örök ígéretei

A napokban fog kimenni youtube csatornánkra ( https://www.youtube.com/channel/UCfavIGZggT2ovjWwTIupTNA ) egy interjú a jelenlegi legeredményesebb magyar férfi teniszezővel Fucsovics Mártonnal. Ennek apropóján szeretnék megemlíteni nektek pár magyar férfi játékost – eredményt – az elmúlt 30 évből, akik szintén közel kerültek a nagy áttöréshez és büszkék lehetünk rájuk. -Kosza írása 

Noszály Sándor

Brutál szerva, hihetetlen állóképesség, optimális magasság. Ez egy tökéletes szerva röpte játékos ismérve és Noszály Sándor rendelkezett is ezzel. Mivel akkoriban salakon igen kevesen éltek a szerva röpte stílussal, sokakat még a legnagyobbakat is meg tudta lepni. Mégis akkor miért nem tudott átütő sikereket elérni? Szerintem erre jó példa, mikor az 1990-es évek közepén az akkor salak királlyal került szembe. Annyira meglepte Thomas Mustert Noszály lehengerlő, erőteljes, támadó játéka, hogy az első szettben szó szerint mintha nem is lett volna a pályán. A következő szett is jól indult a magyar fiú számára, de ekkor megtörtént a baj. Szétesett Noszály szervája, egy első adogatás sem jött be. Ennek nem szabadott volna gondot jelentenie, mert egy fizikailag és mentálisan tökéletes játékos átlendül ezen. Pont ekkor jött elő Noszály legnagyobb baja. Mentálisan nem tudott felnőni arra szintre ahová a tehetsége szerint hivatott lett volna. Mikor érezte, hogy nem fog menni tovább a támadó szerva röpte, mert szétesett a kezdő ütése, mégsem fogta vissza magát, tovább erőltette ezt. Muster jó profihoz méltóan ki is használta ellenfele megingását és a második szettet bár nehezen de behúzta, hogy a harmadikban szinte megsemmisítse a magyar játékost, így továbblépve a következő körbe. Több hasonló meccse is volt Noszály Sándornak. Én személy szerint imádtam a játékát, mikor még teniszeztem másoltam mozdulatait. Simán a legjobb tízbe lehetett volna, ha mentálisan is megfelelő támogatást kap. Mert ez nagy gond az itthoni él sportnál! Hogy már egy-egy kisebb eredmény is a versenyzők fejébe száll! 

Krocskó József

Számomra érthetetlen, hogy nemzetközi szinten miért nem ért el sikereket! Szerény, megfontolt, jó állóképességű, tehetséges játékos volt, de ritkán tudta csak megmutatni, hogy mire is képes valójában. Ő volt, akinek köszönhetően az 1990-es évek közepén a magyar Davis kupa válogatott felkerült a világ csoportba, az elitbe. Ő volt, aki nyugodt, kizökkenthetetlen játékával megverte az ausztrál világklasszist Mark Philippoussist. Teljesen lerombolta annak játékát, mondhatni megtörte a fiatal klasszist. Ennek ellenére bár magyar szinten kiváló eredményei volta, a nemzetközi porondon nem alkotott maradandót. Ez hülyén hangzik, de nála szerintem pont a túlzott szerénység és kishitűség volt a nagyobb eredmények útjában. 

Sávolt Attila

A világranglista 68. helyéig ért fel rövid pályafutása során, hiszen fiatalon alig 28 évesen szögre akasztotta az ütőjét. Az állandóan kiújuló sérülései, már folyamatosan olyan fájdalmakat okoztak neki, hogy képtelen volt ezzel a szenvedéssel folytatni profi pályafutását. Ő minden borításon tudott jó teljesítményt nyújtani a legtöbb akkori magyar játékossal szemben akik leginkább a salakot preferálták. A legjobb Grand Slam eredményét pont kemény borításon érte el, amikor is az Ausztrál Openen a harmadik fordulóig jutott és ott a hazaiak kedvence és a világ egyik legjobbja Hewitt tudta csak megállítani. Kár, hogy még ereje teljében kellett visszavonulnia, mert simán felérhetett volna a top húszba. Szervája nem volt olyan hatékony mint Noszály Sándoré, de alapvonal játékban szinte bárkivel fel tudta venni a versenyt. Szerencsére nem vonult teljesen vissza a tenisz világától, így sokáig a mai legjobb magyar férfi játékos Fucsovics Márton edzője volt. Márton szerint Attila támogatása és útmutatása nélkül nem jutott volna ilyen magas szintre. 

Balázs Attila

Fucsovics Márton mellett ő a jelenlegi magyar tenisz generáció kiemelkedő alakja. Hetvenhatodik helyen is volt már az ATP ranglistán, de nem tud olyan kiegyensúlyozott teljesítményt és olyan nagy eredményeket felmutatni, mint Fucsovics Márton. Hosszú ideig tartott mire bejutott a legjobb 100-ba, és mivel már 32 éves, ennél több már nem várható tőle. Krocsko-hoz lehetne hasonlítani, mind habitusban, mind eredményességben. Ha előtte sikerül neki az áttörés lehet magasabbra jutott volna. 

Szólj hozzá