Írország Európa smaragd-szigete, sok-sok természeti csodával. Tavak, hegyek, fák, vízesések, kolostorok – tele tökéletes túraútvonalakkal. Misztikuma hasonlóan lenyűgöző, mint a természetessége. Mítoszok, legendák, koboldok, kelta hagyományok, mind-mind hozzátesznek különlegességéhez. Írország egyik leghíresebb turisztikai látnivalója a Cliffs of Moher, egy 214 méter magas sziklafal, amely az Atlanti-óceánba mélyül. De nem mehetünk el Cork városa mellett sem, amellett, hogy az ország második legnagyobb városa, közelében találod a Blarney-követ. A legenda szerint, ha valaki megcsókolja, akkor övé lesz a bátorság és a szónoki tehetség ajándéka. Dublin Írország fővárosa és legnagyobb városa. A város számos történelmi és kulturális látnivalóval vár, pl. a Trinity College, a Guinness Storehouse és a Dublin Castle is.

Időjárás

Írország éghajlata az Atlanti-óceán hatására enyhe és változékony. Esős időjárás és a felhős napok jellemzőek az év jelentős részében. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy az időjárás hihetetlen gyorsan változik, egyik pillanatban esik, a másikban már felszakadozott a felhőzet és előbukkant a nap. Az északi és az atlanti partokon az időjárás általában hűvösebb és esősebb, míg a déli részen, különösen Cork és Kerry régióban, az enyhébb és naposabb időjárás jellemző.

Költségek

Írország az elmúlt évtizedekben a turizmus és az üzleti szektorok fellendülése miatt népszerű célponttá vált. A megélhetés költségei, különösen a fővárosban, Dublinban, és persze más nagyobb városokban, meglehetősen magasak. Az albérleti díjak, az étkezési és a közlekedési költségek jelentősek. Vidéken és a kisebb településeken általában alacsonyabb, és az ír vidéki táj és a barátságos közösségek vonzóbbá teszik ezt az életformát.

Sport

A legnépszerűbb sport a gaelic football és a hurling, a hagyományos ír labdajátékok. Az ír válogatott futballcsapat és a rögbi válogatott is nagy népszerűségnek örvendenek, és sikeresen szerepelnek nemzetközi versenyeken. Az írek híresek a barátságos légkörű lovasversenyekről és a lóversenyzés iránti szenvedélyükről is.

Közlekedés

A vasúthálózat fejlett és a vonatok kényelmes és hatékony közlekedést biztosítanak városok között. Az autópályák és az autóutak jó minőségűek és korszerűek, és lehetővé teszik az autóval történő könnyű utazást. Az ország belföldi légi közlekedése is fejlett, és számos repülőtér áll a látogatók és a lakosok rendelkezésére.

Gazdaság

Írország gazdasága az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, és az ország számos nemzetközi vállalat európai székhelye. Az IT, az elektronikai és a szoftverfejlesztés terén jelentős szerepet játszik, és számos technológiai vállalat választotta Írországot regionális központjául. Az export fontos szerepet játszik a gazdaságban, különösen a gyógyszeripar, az agrárszektor és az informatikai szolgáltatások terén. Az ország folyamatosan vonzza a külföldi befektetőket és a magasan képzett munkaerőt.