Minden Ami Külföld | Színezd ki magad! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200×630

Színezd ki magad!

A színeknek nagy szerepe van az életünkben, így jöjjön most egy kis színismeret!-Paulikovics Réka írása

Pár évvel ezelőtt a munkámból kifolyólag -vendéglátóztam- szinte csak fehér és fekete ruhákat hordtam és azt hiszem, el sem tudtam volna képzelni, hogy harsány színű darabot húzzak magamra. Aztán kezdődött a magammal ismerkedős korszak és jöttek a színek szép sorban. Ruhában, cipőben, ékszerben, dekorban, gyakorlatilag mindenben. Mostmár nem is tudom, milyen lenne, ha nem lenne virágmintás nadrágom, piros szíves nyakláncom vagy akár vajsárga dzsekim.

A színek igenis fontosak. Ki tudjuk vele fejezni az épp aktuális hangulatunkat, az érzéseinket vagy akár jobb kedvre is deríthet minket egy-egy színárnyalat. Gondoljunk csak arra, mennyire örülünk, amikor meglátunk egy szivárványt!. Ráadásul sok mindenhez társítunk színeket: például a tisztaságot a fehérrel, a szeretetet a pirossal, a napfényt a sárgával ’azonosítjuk’, sőt, a szimbólumkutatásban is nagy szerepük van. (Erről lehet, hogy majd szó lesz egy későbbi bejegyzésben.)

Először egy pár szó a színekről:

Egy színt három összetevő alapján érzékelünk:

  1. Látjuk a színt, ezt nevezzük árnyalatnak.
  2. Látjuk az élénkségét vagy fakóságát, ez a telítettség.
  3. Látjuk, hogy mennyire világos vagy sötét, azaz hol helyezkedik el a fehér és a fekete között, ez a tónus.

Az alapszínek a piros, a sárga és a kék, ezeket másból nem lehet kikevereni, a kiegészítő színek pedig az ő keverékükből állnak. Biztos mindenki emlékszik a komplementer, azaz kiegészítő színpárokra, ezek keveréke minden esetben szürke lesz: kék-narancs, piros-zöld, sárga-lila. Hideg és meleg színeket különböztetünk meg, a színskálán a zöld és a lila közöttiek előbbi, míg a sárga és a piros közöttiek utóbbi kategóriába tartoznak. A hideg és meleg színek keverékei a semleges színek, azaz a szürkék (ide tartozik a fehér és a fekete is).

Kép: pixabay

Most pedig lássuk, melyik szín mit is jelent, hogy kiszínezhesd az életed.  

Piros
Erőt és dinamikát sugároz. Szimbolizálja a szeretetet, a szerelmet és a szenvedélyt. Ösztönző, stimuláló és energetizáló hatású szín.
– A legelső szín, amit sötétedéskor szem elől tévesztünk, a piros. –

Narancs

Élénkít, vidámságot kelt, segít a pozitív energiák áramlásában. Nyitottságot, örömet, megbízhatóságot és boldogságot sugároz. Aktivizáló hatása van és erősíti az immunrendszert.
– Vizuálisan szűkíti a teret. –

piros, kép: pixabay
narancs, kép: pixabay

Sárga
A megújulás, a nyugalom és az egyensúly színe. Energiát sugároz, stimulálja az idegrendszert. Inspiráló és segíti a koncentrációt.  A tudás, a kíváncsiság színe, a boldogságra, örömre, a korlátok nélküli szabad életre való vágyat tükrözi.
– Bár optimista színként tartják számon, mégis az emberek előbb elveszítik a türelmüket sárga szobában. –

Zöld
Nyugtat, enyhíti a szorongás tüneteit. Az egészséget szimbolizálja, a béke és a természet színe.
– Az emberi szem számára a legkönnyebben észrevehető szín. –

Kék
Az ég kékje miatt folyamatos a jelenléte az életünkben. Békét és nyugalmat ébreszt. Megbízhatóságot, elkötelezettséget és intelligenciát áraszt. Nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a szervezetünkben. Növeli a hatékonyságot, segíti az intuíciót.
– A súlyemelők nagyobb erőt tudnak kifejteni kékre festett edzőteremben. –

sárga, kép: pixabay
zöld, kép: pixabay
kék, kép: pixabay

Lila
Hatalmat és jólétet sugároz, nőies és romantikus szín. A titokzatosság színe, valószínűleg emiatt pedig a nagyon kreatív és különc emberek színe. Megnyugtatja elménket és az idegrendszerünket.
– Lila a legnagyobb értékű (5,000$) póker zseton. –

Rózsaszín
Érzéki és szenvedélyes szín, a romantikával kapcsoljuk össze. Élénk árnyalatai vidámságot, fiatalságot és izgalmat sugároznak, a halvány rózsaszínek pedig nyugtatnak.
– A kínaik mindaddig nem ismerték ezt a színt, amíg a nyugati kultúrával nem találkoztak. –

lila, kép: pixabay
rózsaszín, kép: pixabay

Barna
A stabilitást, a megbízhatóságot szimbolizálja. A Földdel való kapcsolat színe, ezért a természethez kötjük. Semleges szín, de nyugtató hatása van.
– Az amerikai indiánoknál az önfegyelem színe. –

Szürke
A tudás és a bölcsesség színe. Klasszikus, kifinomult és konzervatív, ezen kívül a pesszimizmust és az unalmat is jelentheti.
– Az emberi szem a szürke 500 árnyalatát tudja megkülönböztetni. –

Fekete
A túl sok nyomasztó lehet belőle, hiszen erős érzelmeket generál. A fekete a színek hiányát, az ürességet szimbolizálja. Klasszikus szín az öltözködésben, hiszen a fekete optikailag karcsúsít és gyakorlatilag bármihez fel lehet venni egy fekete darabot.
– A fekete dobozt az emberek súlyosabbnak ítélik, mint az ugyanakkora fehéret.

barna, kép: pixabay
szürke, kép: pixabay
fekete, kép: pixabay

Szólj hozzá