Minden Ami Külföld | Ausztrália védelme - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630ausztralia1

Ausztrália védelme

Ha egy másik országban való letelepedés, vagy utazás mellett döntünk, érdemes azt is tudnunk, hogy milyen eszközökkel képes megvédeni minket, ha valami nagy világválság üti fel a fejét. Molnár Dénes írása

Ausztrália egy hatalmas ország, kontinens, amit mind megvédeni, mind hatékonyan megtámadni egy igen nehéz feladat. Gazdasági és katonai értelemben is nagyon fontos stratégia központ, egy védett, még szinte kiaknázatlan terület, kis népsűrűséggel. Tehát egy világégés esetén központi szerepet töltene be. NATO tagja így a szerződésben foglaltak szerint több ország támogatására is számíthat egy háború esetén.  

Kép: Pixabay

1901-ben kapta meg Ausztrália a domíniumi státuszt és ekkor alakult meg az önálló ausztrál haderő. Mint az angol korona önálló része, tevékenyen kivette részét, az első és a második világháborúból is. Gondoljunk csak 1916-ra, a sikertelen és rengeteg vért követelő Dardanellák ostromára, ahol a partraszálló erők között szép számmal találunk ausztrál katonákat. A második világháború folyamán még saját területét is támadás érte, hiszen a Japán Császári hadiflotta légi köteléke, közel 300 géppel 1942 februárjában lebombázta Darwin kikötőjét. Komoly anyagi kár keletkezett, meghalt 250 ember, 8 hadihajó elsüllyedt és megmutatkozott az ausztrál védelmi erők felkészületlensége. A támadást követő átszervezéseknek köszönhetően több támadás nem érte az ausztrál partokat és szárazföldet. Hadereje tevékenyen részt vett a szövetségesek hadműveleteiben, mind a Csendes-óceán mind Európa területén, egészen észak Afrikáig.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A hidegháború jelentősebb frontjain is megfordult az ausztrál hadsereg, Koreától, Vietnámig. A terror elleni háborúnak is fontos szereplői. Afganisztán, Irak, az Afrikai gócpontokon. 

Ausztrália napjainkban is nagy szerepet tulajdonít, annak hogy erős és technikailag modern haderővel rendelkezzen. Saját hadiipara nem túl jelentős, de a legmodernebb amerikai és európai gyártótól vásárol védelmi erői részére. 

Békeidőben több mint 50 000 fős haderőt tart szolgálatban, a haditengerészet, légierő és szárazföldi csapatoknál. Hadra fogható lakossága megközelíti az 5 000 000 főt, ami jelentős hadi potenciált jelent, évente a GDP 1,6%-át költik katonai kiadásokra. 

Mint fentebb említettem, jelentősen kiveszik részüket a Nato valamennyi missziójában. Ennek köszönhetően az ausztrál hadsereg harc edzett, naprakész az aktuális hadászati kérdésekben. 

Szárazföldi hadereje leginkább amerikai technikára épül. A jelenlegi talán legmodernebb és legütőképesebb harckocsi az M1 Abrams képezi a páncélos alakulatok gerincét. Légiereje jelenleg az F18 hornet vadász bombázókra épül, de már folyamatban van világ jelenlegi legmodernebb vadászgépe az F35 beszerzése is, aminek a fejlesztésében is szerepet vállaltak. Azon kevés országok közé tartozik, akik légi utántöltő kapacitással is rendelkeznek. 

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Mivel sziget országról van szó, természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a haditengerészetre. A térségben uralkodó vitás területi kérdések miatt erre nagy szükség is van. Hat tengeralattjáróval szelik a partokat, 24 fregatt és számtalan partvédelmi és mentőhajó áll a rendelkezésükre. Nem utolsó sorban pedig számíthatnak az Usa 7. flottájára is, ami több anyahajót és rombolót vonultat fel szükség esetén. 

Különleges egységei világszerte ismertek, terrorelhárítási kommandójának és jól működő hírszerzésének köszönhetően nem könnyű célpontja a terroristáknak. Stratégiai fekvése miatt a legjelentősebb titkosszolgálatok mind üzemeltetnek itt irodákat, természetesen diplomáciai fedésben. Kínai és amerikai ügynökök kedvenc terepe az ausztrál kontinens, ahol sokszor már túl mélyen ássák bele magukat az ország politikai és gazdasági életébe. Jelenleg a legfőbb feladata az ASIO-nak (ausztrál titkosszolgálat), hogy a kommunista Kína befolyását megakadályozza a térségben és az országban. 

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Láthatjuk a fentebb leírtak alapján, hogy Ausztrália egy biztonságos, kiszámítható ország, ahol könnyen megtalálhatja az ember a számítását. Nem véletlenül nevezik az „új lehetőségek” földjének.   

Ausztráliában a katonaság komoly karrier és egzisztenciális lehetőségeket biztosít, komoly oktatásban és képzésben részesíti tagjait, akik a leszerelés után kiváló és keresett tagjai lesznek a munkaerőpiacnak. 

Ha vagytok olyan szerencsések, hogy fiatalon kikerültök a csodás szigetre, és megszerzitek az állampolgárságot, érdemes magatokat kipróbálni a hadsereg kötelékében. 

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá