Minden Ami Külföld | TOEFL, avagy nyelvvizsga az amerikai egyetemekre - Minden Ami Külföld
iranytu_feher
iranytu_feher
Minden ami külföld
  • Test of English multiple choice on table. Top view, flatlay. USA exam. Speaking English Language Concept, Test of English,

TOEFL, avagy nyelvvizsga az amerikai egyetemekre

Észak-Amerikában szeretnél élni és tanulni? Ha nyelvvizsgára készülsz, ez most neked szól. 

A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) elnevezésű nyelvvizsga az angol nyelvi készségeidet értékeli. Elsősorban az észak-amerikai (USA és Kanada) oktatási intézményekben történő továbbtanuláshoz, ösztöndíjakhoz elengedhetetlen, hiszen az amerikai egyetemek és főiskolák a nem anyanyelvű felvételizőktől a TOEFL vizsgát jelölik meg felvételi követelményként és nem csupán ott, hanem számos más országban, például Ausztráliában és sok brit egyetemen is elismerik az innen szerzett papírt. Ha ezt az utat választod, a végén egy pontszámot kapsz, a felvételi eljárás során ezt a számot fogja figyelembe venni az intézmény, ahová jelentkeztél. A TOEFL angol nyelvvizsgát 130 országban több, mint 8500 felsőoktatási intézmény és cég fogadja el. A rendszer az Educational Testing Service (ETS) védjegye és világszerte letehető, 1964-es bevezetése óta eddig 23 millió vizsgázót számlálnak. – Paulikovics Réka írása

2005-ben vezették be az interneten alapuló, számítógépes (IBT) változatot, ami azóta gyakorlatilag felváltotta a papíralapú vizsgákat, így Magyarországon csak ebben a formában tudod megírni a tesztet. A nyelvvizsga csak két évig érvényes, tehát érdemes közvetlenül a felvételi, vagy az állásvadászat előtt nem sokkal letenned. 

Nyelvtanáraink, segítenek Neked a felkészülésben, tanácsadóink akár a vízum rendszerek kusza világában! Keresd őket! Itt tudod felvenni velük a kapcsolatot

Ez az a vizsga, ahol nem lehet „átmenni”, ugyanis nincs ponthatár, csupán keretek határozzák meg az eredményt. A négy vizsgarészre egyenként maximum 30-30 pontot kaphattok: nullától 14 pontig alacsony, 15-21 pontig közepes, 22 ponttól pedig kiváló az eredmény, a bizonyítványban pedig pontszámokat és szöveges értékelést kapsz. (Ha magyar államilag elismert nyelvvizsgát szeretnél, akkor ezt még honosítanod kell: 47-65 pont az alapfokú, 66-82 a középfokú, efölött pedig felsőfokú bizonyítványt lehet szerezni a TOEFL segítségével.) Az egyes intézmények, egyetemek döntenek arról, hány százalékos teljesítményt fogadnak el.

A TOEFL – a tematikát tekintve – erősen kötődik az egyetemi élethez, a legtöbb feladat általában ehhez kapcsolódik, sokszor az intézményekben elhangzott előadások szolgáltatják az alapot a vizsgához. 

A háromórás vizsga négy részből áll, ezek mindegyike valamelyik alapvető nyelvi készséget méri. A jegyzetkészítés a vizsga tartama alatt megengedett. 

A TOEFL iBT vizsga négy fő része

Reading (olvasott szöveghez kapcsolódó kérdéssor)

Az olvasási rész 3 feladatból áll, egyenként körülbelül 500-600 szavas szövegből és a hozzá tartozó 10 kérdésből. A szövegrészek olyan egyetemi témákkal foglalkoznak, amelyek alkalomadtán megtalálhatóak lehetnek egy jegyzetben. Itt tisztában kell lenned pl.: az ok-okozat, a hasonlóság ellentét, érvelés alapvetéseivel. A témakörök előzetes ismerete nem feltétele a helyes válasznak. Az olvasási feladat 60 percig tart (3 szöveg) és 30 kérdésből áll.

Listening (hallás utáni megértés)

A hallás utáni szövegértés rész 3-4 feladatból áll, a szövegek 3-5 perc hosszúságúak, ezekhez kapcsolódnak a kérdések. A szövegrészek 2 egyetemi hallgató közötti beszélgetést és 4 egyetemi előadást, illetve párbeszédet tartalmaznak. Valamennyi szöveg meghallgatására csupán egyszer van lehetőséged, viszont közben készíthetsz jegyzeteket és ezeket használhatod is a válaszadásban. Minden egyes beszélgetéshez 5, minden előadáshoz 6 kérdés csatlakozik. Ennek a résznek a hosszúsága kb. 40 perc.

Speaking (szóbeli kommunikáció)

A szóbeli vizsga 4 feladatból áll, amelyből 1 önálló feladat, 3 pedig beágyazott (olvasásértési/ illetve hallgatás utáni szövegértési feladat részeként). Az önálló feladatban hétköznapi témákban kell kifejtened a véleményed két lehetőség közül választva. E feladat értékelésében a válasz spontaneitása és a mondanivalód megformáltsága nyom legtöbbet a latban. Az első két beágyazott feladatban egy rövid szövegrész olvasása után egy egyetemi előadást, vagy egy egyetemi környezetben történő beszélgetést hallhatsz. A kérdés helyes megválaszolásához a két különböző forrásból származó információ kombinációjára van szükséged. A fennmaradó beágyazott feladatban egy egyetemi előadást hallasz és az erre vonatkozó kérdésre kell válaszolnod, jellemzően össze kell foglalnod a 2 és fél perces előadást. A beágyazott feladatokban az számít, hogy mennyire sikerült a különböző forrásokból származó információt ötvöznöd és érthető, világos formában közvetítened. A szóbeli feladatok külön nehézsége, hogy a felkészülési és a válaszadási idő is (előbbi 15-30 másodperc, utóbbi 45-60 másodperc) is rövid, így még a jó szóbeli készségekkel rendelkező jelöltnek is komoly kihívást jelenthetnek, ebből kifolyólag ez a rész csupán 17 perces. 

Writing (Írás/fogalmazás)

30 perc áll rendelkezésedre, hogy egy megadott témáról kifejtsd véleményedet. A magyar állami nyelvvizsgától eltérően, a TOEFL írásbeli során nincs választási lehetőség, ezért nem árt, ha a minden közérdekű témából felkészülsz: politika, kultúra, család, szabadidő, közélet. Törekedj arra, hogy a fogalmazásod szókincse választékos legyen és lehetőleg minél kevesebb nyelvtani hibát tartalmazzon. 

A TOEFL vizsgán a megszerezhető maximum 120 pont, az egyes készségeken (Reading, Listening, Speaking, Writing) egyenként 30 pont. A TOEFL nem tartozik a „könnyű” nyelvvizsgák kategóriájába, mindenképpen időben kezdd el a felkészülést!

Budapesten havonta 2-4 alkalommal tehetsz TOEFL nyelvvizsgát. Online, telefonon vagy emailen regisztrálhatsz, a vizsgadíjat az interneten vagy csekken fizetheted be, a vizsgahelyen nem. A TOEFL nyelvvizsga díja 220 dollár (körülbelül 50 ezer forint).

További információk

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.  

Szólj hozzá