Minden Ami Külföld | Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? - 5. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Letelepedés Új-Zélandon: Hawaii, dizsi, napfény? Azt hitted, hogy BIZTONSÁGOS ORSZÁGBA KÖLTÖZÖL? IGEN IS MEG NEM IS.

Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? – 5. rész

Nem, nem végeztünk még. Szépen lassan szeleteljük fel, mint egy szalámit. Vékonyan, úgy jobban kijön az íze 😊

Írta: andi – Minden ami külföld

Figyelemfelhívás

A “Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon?” cikksorozat kifejezett célja az árnyoldalak bemutatása. Azért, hogy lehetőleg minél kevesebb meglepetés érjen miután kiköltöztél. Jó eséllyel nem fog minden érinteni. Az is lehet, hogy egyik sem. Ettől még nem árt ha tudsz róla, hogy akár meg is történhet.

Letelepedés Új-Zélandon: Hawaii, dizsi, napfény? Ahogy azt Móricka elképzeli. Csak nem az hitted, hogy biztonságos országba költözöl?  

A következő blokk több mint egy évtized természeti csapásait veszi számba. Nem mindig és nem mindenhol történnek, főleg nem ennyire koncentráltan mint ahogy itt olvasni fogod. És egyáltalán nem biztos, hogy bármi ilyennel valaha is szembesülni fogsz itt.

Bár van statisztikai esélye.

A letelepedés Új-Zélandon szokatlan veszélyek felbukkanási lehetőségével jár

Kezdjük először is azzal, hogy ez ugyebár egy vulkanikus ország. Azaz vannak vulkánok. Bizonyám. Sőt, nem is egy. És nem is kettő. Tizenkettő! Mondjuk három kint van a „vízben” saját kis szigeteken, de így is marad kilenc. Remélem elég 😊 Ha nem is mind nyugtalankodik éppen (tudnak vulkánok békésen szuszogni?), akkor is (most éppen) van három aminél nem nullán van az Alert Level. Leszámolva szegény Whakaari/White Island-ot akkor is marad belőlük kettő a szárazföldön. Az Északi-szigeten, jelzem! Csak szólok, mind a kilenc ott van. Miért is fontos hogy vannak errefelé vulkánok? Igen, mert előfordulhat

Vulkánkitörés

Nem, ne hidd azt, hogy ez csak játék a szavakkal. Nem is olyan nagyon régen, 2019. December 09-én a White Island-ra tett látogatás sokaknak a halálukat, és sokaknak hosszú és szenvedésekkel teli felgyógyulást jelentett. Ugyanis a vulkán kitört. Nem ez volt az első, és jó eséllyel nem is az utolsó. 47-en voltak a szigeten akkor, a forró gőz, repülő sziklák és a hamu 22 halottat és 25 sebesültet hagyott maga után.

Hell’s Gate – Rotorua. Vajon miért is hívják a “Pokol kapujának”?

A vulkanikus területből fakadó egyéb kihívások

Képzeld el, hogy békésen sétálsz az utcán és hopp… megnyílik alattad a föld és egy forró gőzőket eregető lukban találod magad. Hiába nem túl mély, forró. Ja, és egyáltalán nem meglepő, hanem „nagyon is normális folyamat a területen”.

Hogy miért? Merthát errefelé kérem alássan kőzetlemezek találkoznak. De nem ám csak úgy békésen, kezetrázva! A Déli szigeten az Ausztrál lemez összeütközik a Csendes-óceánival. Így gyűrődött fel az itteni Alpok (Southern Alps). Az Északi szigeten viszont a Csendes-óceáni alábukik Ausztrál lemez alá. Na így szép nyerni 😊

Említettem már, hogy Új-Zéland a Csendes-óceáni Tűzgyűrű része? Más szóval a vulkánkitörések mellett el vagyunk kényeztetve földrengésekkel is.

Földrengések

Vannak. Sok. Rengeteg. Aki kiváncsi itt meg tudja nézni az aktuális helyzetet. Vigyázat, csak a legutolsó 365 nap rengéseit mutatja, és abból is csak százat. Nekem november közepén szeptember végi volt az utolsó amit mutatott. Lehet számolni 😊 Nem mindegyiket érezni. És nem mindenhol. De előfordulhatnak időszakok mikor sűrűn inog a föld a lábak alatt. Területtől függ. Kalkulálj vele mikor fontolgatod az Új-Zélandra költözést.

Persze a rengések nagy része alig észrevehető. Azonban időnként vannak nagyon nagyok is. Mint például ami romba döntötte Christchurch-öt. Kétszer is. Ugyanis volt egy 7.0 erősségű 2010 szeptemberében. Majd utórengett 6.3 erősséggel 2011 februárjában. A második volt a halálosabb, 185-en haltak meg. Ugyanis bár gyengébb volt mint közel 6 hónappa korábbi, de kevésbé mélyen volt és a rengés epicentruma közelebb is volt a városhoz.
Nem, ezzel nem tudtuk le a földrengéseket. Ugyanis az Alpine Fault, mely kb minden háromszáz évben reng egy Richter-skála szerinti kb 8-asat, késésben van. Azaz aktuálisan 75% esélye van annak, hogy a következő 50 évben lesz egy nagy rengés, és 82% esélye van annak, hogy az a rengés 8-as feletti lesz (Richter-skála szerint).

Kaiokoura-t és környékét egy 7.8-as döntötte romba 2016 Novemberében. Összedőltek házak, volt ahol a tengerfenék felemelkedett két métert és szárazföld lett belőle. A várost és környékét a rengés elzárta a külvilágtól, mivel közel egy millió (!) köbméter kő és föld került az SH1 elnevezésű főútra, mely a Déli-Szigeten keleti partján halad végig összeköttetést biztosítva a települések között. Ez az egyetlen(!) út a keleti parton. 1 év 1 hónap és 1 nap volt mire járhatóvá tették. Terelőút? Hát akad… Picton- Christchurch kb 4 óra 23 perc (336 km). A terelőút Murchison-on és Lewis Pass-on keresztül 5 óra 54 perc (477 km). Ennyit az itteni terelőutakról, főleg a Déli-Szigeten.

Eső

Az esik. Sokat. Néha nagyon sokat. Az előző rész végén már említettük futólag. Tudod, itt lent délen egyetlen út van. Ha azt viszi valami – földrengés, áradás, földcsuszamlás a sok esőtől – akkor így jártunk. Van amikor „csak” az eső esik. Aztán néha jönnek látogatóba trópusi ciklonok is.

Egyébként kombinációban is tudnak jönni 😊 2015 június elején egy – szerencsére kevés kárt okozó – földrengés után egy nappal megtisztelte Dunedin városát az eső.

Szökőár

Hát nem majdnem elfejejtkeztem a szökőárról. Milyen szép régies magyar neve is van a cunaminak? Az is akad. A dolog szépsége ám az, hogy a Csendes-óceán túloldalán lévő földrengés is okozhat szökőárt nálunk. Például a 2015-ös chilei földrengés után is adtak ki szökőárriadót.

Letelepedés Új-Zélandon: Hawaii, dizsi, napfény? Ahogy azt Móricka elképzeli. CSAK NEM AZT HITTED HOGY BIZTONSÁGOS ORSZÁGBA KÖLTÖZÖL?
Buried village – Rotoura Pompei-e. Semmi nem maradt a faluból. Az egerszalókihoz hasonló vulkanikus teraszok is eltűntek.

Még megrázóbb rész következik. Ismételném önmagamat: a cikk(sorozat) arra van kihegyezve, hogy olyan információkat nyújtson melyek könnyen elkerülik az ember figyelmét. Mivel ömlesztve kapod, rémisztőnek tűnhet. Nem az. Kezeld helyén az itt olvasottakat! Ilyenek IS előfordulnak. Azaz veled/veletek is előfordulhatnak. Remélem nem fognak. Azért szólok, hogy ne érjen meglepetés ha mégis.

Kihívások a mindennapokban – amikre az Új-Zélandra költözés kapcsán nem is gondolnál

Azt hitted a természeti veszélyekkel megúszod? Mivel az a nem titkolt célom, hogy a szines-szagos csomagolópapír nélkül lássad a valóság véres oldalát, kénytelen vagyok az masnit elvágni. Hozom is az ollót.

Véletlenszerű válogatás a 2022. év terméséből – mivel találhatod magad szembe mikor letelepedsz Új-Zélandon.

Erőszak

Akad itt nálunk kérem szépen túszejtés bankfiókban meg fegyveres bankrablás. Bullying az iskolákban, nem csak a bentlakásos iskolákban. Hogy mennyire rossz a bullying helyzet azt az mutatja, hogy a 48 vizsgált OECD ország közül a második legrosszabb helyzet itt van, Új-Zélandon.

Az erőszak sajnos nem korlátozódik az iskolák területére, akár egy bevásárlóközpontban is rátámadnak diákokmás diákokra. Vagy idősekre. Vagy egy buszmegállóban buszra várakozó diáklányokra.

Elharapóztak a ramraidek – ami alapvetően betörés, de olyan ahol járművet használnak behatolási eszközként (kb autóval hajtanak bele az üzletbe és úgy törik fel). 2018 első feléhez képest 2022 azonos időszakában 518%‑al (nem elírás, ötszáztizennyolc százalék) nőtt a ramraidek száma. Az egy év alatt elkövetett ramraidek 76%-át 17 éven alattiak, 17%-át 13 év alattiak követték el. Bár egyelőre Aucklandban van a legtöbb, nem mind. Christchurchben is akadt pár eset. Az egyik károsult szerint a biztonsági kamera felvételei alapján neki úgy tűnt, hogy szülők (felnőttek) tanítottak gyereket hogyan kell lopni.

Gyermekjólét

Egy 2020 szeptemberi Unicef jelentés szerint 41 EU és OECD ország közül Új-Zéland a 35. helyen van gyermekjólét tekintetében. Elhízásban másodikak vagyunk az OECD országok között, a gyerekek több mint egyharmada túlsúlyos. A 15 évesek mindössze 64.6%-ának vannak alapszintű szövegértési és matematikai készségei. Mindeközben Magyarország a gyerekek mentális jólét, fizikai egészség és tanulmányi és szociális készségek tekintetében a 15. helyen áll. Ugyanabban a táblázatban, ahol Új-Zéland a 35. (lásd a linkelt dokumentum 11. oldalán). Nagyon bátraknak javaslom a 13. oldalon szereplő diagram megtekintését is.

Félreértés ne essék, Új-Zéland jó hely. Megvannak a maga pozitívumai. Meg a negatívumai is. Itt sincs minden rendben. Itt is van bűnözés. Itt is vannak társadalmi problémák. Mint mindehol. Ne a földi paradicsomot várjad. Van amiben lehet hogy az lesz, de valószínűleg lesznek dolgok amikkel majd küzdeni fogsz. Minél többet látsz az árnyoldalakból remélhetőleg annál nagyon eséllyel fogsz (tudsz) majd maradni, ha elérkezik a “megszoksz vagy megszöksz” döntési pont. Ami nem biztos, hogy jön, de nincs kizárva. Nem jobb felkészülten várni rá?


Új-Zéland kisokos e-bookhoz itt juthatsz hozzá, ha Te is szeretnél egy átfogó képet kapni az országról!


Ha komolyak a szándékaid az új-zélandi letelepedést illetően, Petra az embered. Munkaajánlatra van szükséged vízumhoz? Új-Zéland, Ausztrália, Kanada es Anglia esetén ebben Zsuzsi tud Neked segíteni!


Tudtad?

Új-Zélandnak saját kontinense van – na mennyire figyelmesen olvastad el az első részt?

A nagy fehér cápa sem kerüli el a környékbeli vizeket


Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

3 Hozzászólás

 1. |

  Köszi a sorozatot.
  Alig várom, hogy ott lehessek.
  Remélem összejön.

  Én személy szerint nem vártam paradicsomot, lányokkal és almákkal:-)
  Csak egy szép és vad országot, ahol érdekes dolgokat élhetek meg, nyugdíjas éveimre.
  Az élet kihívásokkal van tele, és én élni szándékozom azt.
  A problémák, ha szembe nézel velük, megoldandó feladattá válnak.

Szólj hozzá