Minden Ami Külföld | IELTS vizsga - a vizsgázó szemével - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • IELTS vizsga – ezúttal a vizsgázó szemével. Tippek, tapasztalatok a készüléshez. Mentálisan is légy kész. TUDJ ELENGEDNI >>>

IELTS vizsga – a vizsgázó szemével

Milyen egy IELTS vizsga vizsgázó a szemével? A cikk szubjektív, hiszen a saját tapasztalataimon alapul, viszont igyekszik mások számára is használható szempontokat nyújtani.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Néhány év leforgása alatt volt szerencsém kétszer is nekifutni az IELTS vizsgának. Ráadásul két különbözőnek. Két különböző országban. Úgy, hogy az elvárt kimenetel (vizsgaeredmény) is eltérő volt. Hogyan álltam neki? Hogyan ment? Nézzük a részleteket! Mi kellhet egy sikeres IELTS vizsgához?

Tisztában lenni azzal, hogy milyen IELTS vizsgaeredmény szükségeltetik

Országtól, vízumtól, céltól függően más és más a megkívánt vizsgaeredmény. Például jó eséllyel nem mindegy, hogy lakhatáshoz vagy tanuláshoz kell. Utóbbi esetben még az is számít(hat) melyik intézményben milyen szintű képzésen kívánsz részt venni. Mivel eltérő nyelvi követelmények lehetnek például undergraduate és postgraduate képzések esetén. De akár egy egyetem és főiskola által megkövetelt nyelvtudás-szint között is.

És azt tudod, hogy melyik IELTS vizsga kell? A „general” vagy az „academic”? Amennyiben elég a general akkor is megfontolás tárgyát képezheti az academic vizsga letétele a general helyett. Egyrészt úgyis elfogadják, másrészt jól jöhet még. Harmadrészt szerintem az academic könnyebb, de erről majd kicsit később.

IELTS vizsga – ezúttal a vizsgázó szemével. Tippek, tapasztalatok a készüléshez. Mentálisan is légy kész. TUDJ ELENGEDNI.

Felkészülés az IELTS vizsgára

Célirányosan. Két irányból is. Egyrészt alapvető fontosságú képben lenni arról, hogy hogyan áll össze a vizsga. Milyen részei vannak, milyen feladattípusok vannak, és szisztematikusan készülni rájuk.

Másrészt – és ezt láttam, hogy mások is így csinálták, sikerrel – felmérni, hogy a négy modul közül melyik a leggyengébb láncszem. Miért? Mert arra kell extrán rákészülni. Nagyon. A gyakorlás fókusza az kell hogy legyen, ahol a legnagyobb esély van az „elhasalásra”. Ami ez esetben – lévén igazából megbukni nem lehet az IELTS vizsgán – azt jelenti, hogy nem érjük el a minimum megkövetelt szintet abból a modulból.

Hinni önmagadban

Harmadrészt – és az én esetemben ez lett a nulladik lépés – szükségeltetik bátorság. Ugyanis ha az angol tudásodra vonatkozó önbizalmad a béka becses feneke alatt van, az marhára nem segít a jó vizsgaeredmény elérésében. Turbózd fel az önbizalmad – találj valakit vagy valamit, aki / ami el tudja hitetni veled, hogy tényleg tudsz a megkívánt szinten angolul.

Én egy anyanyelvi angoltanárt találtam. Egy három órás séta és beszélgetés után rámnézett és azt mondta: „messze megfelelő az angol tudásod szintje, úgy érzem semmit nem adtam neked.” Mire én ránéztem és ezt válaszoltam: „Adtál. Pont azt amire szükségem volt. Bátorságot.”

Miért ő kellett? Mert neki elhittem. Akkor és annyi időre találkoztunk csak, nem ismert, nem volt előzetes elképzelése a tudásomról, nem ismerte a hiányosságaimat és az erősségeimet. Tiszta lappal indultam nála. És tanár. Angol tanár. Ráadásul anyanyelvi. Hiteles volt. Elhittem. Igaza lett.

Az IELTS az egyetlen olyan nemzetközi nyelvvizsga, amelyet bevándorlás céljából is elfogadnak a különböző országok!

Az IELTS e-book megkönnyíti számodra a tájékozódást, és világos képet ad a vizsga rendszeréről. Tartalmazza a legfontosabb információkat, valamint számos gyakorlati tanácsot mind a nyelvvizsgával, mind pedig a hatékony felkészüléssel kapcsolatban.

Kattints ide vagy a képre és szerezd meg ezt a remek kézikönyvet Te is>>>

Típuspéldák, típuspéldák, típuspéldák

Ismerni mind a négy modul típuspéldáit és hogy hogyan kell megoldani őket. Begyakorolni. Annyira, hogy mikor szembetalálkozol egy feladattal az IELTS vizsgán, ne kelljen gondolkodnod rajta, hogy kell megoldani.

Mondjuk a négy közül talán a reading modul esetében a legnyilvánvalóbb ezek megléte, de a listeningben is vannak jellegzetes feladattípusok. A writingnak is akad azért néhány sztenderd fajtája. A speakingről meg mindig az jut az eszembe amit általános- és középiskolában az orosz vizsgák kapcsán sokszor elismételtek nekünk: nem az számít, hogy igaz legyen, hanem hogy jól mondd.

Beszélni, beszélni, beszélni

Mint már fentebb szóba került, nem az a lényeg, hogy igazat, hanem hogy jól. Ami meglepő volt, hogy míg Magyarországon a háromórás írásbeli után jött a szóbeli, a második vizsgán a világ másik szegletében a szóbeli modul volt először, délelőtt, és utána volt délután a háromórás írásbeli. Erre is készülni kell. Van aki délelőtt pörög jobban, van aki délután. A harmadik órában a writing közben már szaggató fejfájás gyötört. Amennyiben megint kell majd vizsgáznom, számolni fogok ezzel is. Te ne járj úgy az IELTS vizsgán mint én!

Általános vizsgarutin

Ez egy teszt. Legalábbis a reading és listening része kifejezetten teszt-típusú. Tapasztalatom szerint a sikeres teszt egyik alapköve az, hogy tudd, hogyan kell tesztet írni. Plusz a kivitelezés is menjen. És ez az igaz az IELTS vizsga esetén is. Mire gondolok?

Amikor olvasni kell a kérdéseket és válaszolni rájuk vagy a helyes választ kiválasztani, akkor két nagyon fontos dolog van – melyeket sok évnyi tanulás és vizsgázás során szűrtem le. Az első: ha nem tudom a választ, ugrok, csinálom a következőt, vagy azt azt következőt, addig ugorva a kérdéseken amíg nem találok olyat amire tudom a választ. A második – és szerintem ez a jóval nehezebb, mentálisan fel kell készülni rá: ha tudom a választ, bejelölöm, és onnantól kezdve elfelejtem, hogy a kérdés létezik. Azaz békén hagyom. Nem, nem megyek vissza rá és nem kezdem el újra és újra átgondolni, hogy jól válaszoltam-e. Már mindegy. Vagy jó, vagy nem. El kell engedni.

Az IELTS vizsga listening része ennél egy fokkal cselesebb. Ott ugyanis nincs visszatérési lehetőség. Vagy megértetted vagy nem. Elsőre. És egyúttal utoljára. Vagy be tudtad írni a választ vagy nem. Ha nem, akkor el kell engedni. Mert amíg azon az egyen tipródsz addig jó eséllyel bukod a következő két-három kérdést is. Ami nem tűnik soknak, de ha buksz összesen 4-et az már 10% rossz válasz, és nem lineárisan megy az értékelés. A 9-es szinthez utolsó információim szerint kb max 1 hibát lehet ejteni a 40 kérdésből. Tanulj meg elengedni!

Miért lehet könnyebb az academic IELTS vizsga?

A két vizsgatípusban a speaking és listening rész megegyezik, eltérés csak a writing és reading esetében van. A writingot ígyis-úgyis meg kell tanulni – a típusmondatokat, kifejezéseket. Igen, tudom, hogy kicsit nehezebb lehet az academic writing-ot megtanulni, de azért akár még jól is jöhet. Akár egy önéletrajz vagy kisérőlevél esetén is.

A reading esetében az academic szerintem sokkal könnyebb. A szöveg maga nehezebb, de sokkal egyértelműbbnek találtam a kérdéseket. A generalban emlékszem olyan kérdésre, amire egyszerűen nem találtam választ a szövegben. Az academic reading leginkább egy IQ teszthez hasonlított. Szövegértelmezés. Az van benne, nem az van benne, nincs benne.

A statisztikát pedig felejtsd el. Itt nincs olyan, hogy a válaszok 1/3-1/3-1/3 arányban oszlanak meg. Az academic readingen emlékeim szerint egyetlen TRUE válaszom sem volt. Nem mondom, hogy pánikoltam, de azért furcsán festett. 9/9 lett. Ha még több információhoz szeretnél jutni a vizsgát illetően, az IELTS kézikönyvben minden információt megtalálsz! Szerezd be és biztosítsd tudásod maximumát!


Ötletek a felkészüléshez

  • Mérd fel a tudásszinted – mind a négy modulra. Melyik a gyengéd?
  • Hogy állsz önbizalommal? Angolul megszólalni? Elhiszed magadról, hogy tudsz angolul?
  • Ki vagy mi tud önbizalmat önteni beléd? Angol tanár? Anyanyelvi tanár? Célirányos angoltanfolyam?
  • Nagyon nagy passzív szókincsed van esetleg (angol nyelvű filmek, könyvek) de nem használod? Ki tud benne segíteni, hogy aktivizáld?
  • Példatípusok és megoldási technikáik itt és itt
  • Vizsgarutin. Nagyjából bármilyen teszt bárhol, ahol meg tudsz tanulni elengedni.
  • Mentális felkészülés. Lásd elengedés. Önbizalom. Meg ez:
  • Mi a legrosszabb ami történhet ha nem sikerül az elvárt szint? És mi a terved arra az esetre?

Angol tanulásban segítségedre áll Nóra és Ágnes.

IELTS vizsga felkészüléshez keresheted Évát.

Edina pedig a külföldi tanulás feltérképezéséhez tud segítséget nyújtani.


Forrás(ok):

IELTS központi honlap

IELTS-Simon régi honlap

IELTS-Simon új honlap

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá