Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (1. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Honvágy és külföldre költözés. Vajon hogyan lehet túlélni? Új sorozatunkban erre keressük a választ. TARTS VELÜNK!

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (1. rész)

Túl lehet-e élni a honvágyat mikor külföldre költözünk? Vajon hogyan? Új sorozatunkban erre keressük a választ. Tarts velünk!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Vár rád sok-sok fájó kérdés és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról!

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltos utat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve (túl)élni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondom: ezen sorozatból is vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (1) tegyünk róla, hogy ne legyen

Jó, tudom, marha könnyű azt mondani, hogy ne legyen honvágyunk, na de megcsinálni?! Főleg, mikor még jóval az indulás előtt vagyunk. Hogy hova is? Az nagyjából mindegy. De kezdjük az elején.

1.1 lesz-e vajon honvágyad?

Az, hogy lesz-e honvágyad vagy sem, marha sok mindentől függ. Szóval meg sem próbálom mind sorba tenni őket. A leglényegesebbek talán:

 • a személyiséged,
 • a változáshoz való (v)iszonyod,
 • a gyerekként elsajátított (vagy azóta továbbfejlesztett / újraírt) veszteség-kezelési technikáid, meg talán
 • az elkötelezettséged eme változás iránt.

Vegyük szépen sorra őket és vizsgáljuk meg milyen túlélési tippeket tudunk felhasználni. Mert a cél: túlélni.

1.2 milyen is vagy Te valójában?

Nem, nem azt kérdezem, hogy barna vagy szőke, vagy hogy kék-e a szemed vagy zöld. Hogyan viszonyulsz másokhoz? El tudod-e fogadni, ha ők másképp élik az életüket, ha más ételeket szeretnek, ha más elveik vannak, mint a tied? Más értékrend, más szokások, eltérő fontossági sorrend: mit szólsz hozzá?

Mennyire gond számodra, ha nem mindig neked van igazad? Vagy esetleg gyakran? Netalán olyan helyzet van, hogy neked is igazad van, de a másiknak is? A kompromisszum-készséged hogy áll? Jellemzően minek látod a kompromisszumot: win-win vagy lose-lose? Vagy esetleg még abban is arra törekszel, hogy Te nyerj, vagy legalább Te nyerd a többet?

Hogy állsz a nemet mondással?

Hogy viseled, ha valaki nemet mond neked? Személyed elleni támadásnak veszed vagy elfogadod, hogy szíve joga nemet mondani neked. Hozzátenném, magyarázat nélkül. Vagy mindig jár neked a magyarázat? Mert tudnod KELL? Mert értened kell ahhoz, hogy el tudd fogadni?

Fordítsuk meg: Te hogy állsz a nemet mondással? Mindig alkalmazkodsz, magadat hátrasorolva, mint ahogy puha fű meghajol a szélben, vagy állsz sziklaszilárdan, mint egy magányos fa a hegygerincen amíg nem jön az a szél, ami megtör? Vagy már elérted a szomorú fűz megoldási technikáját: az ágai lengedeznek a szélben, de a törzse erősen tartja. Hajol mikor kell de nem annyira hogy teljesen megadja magát és belehaljon. És ugyan fúj az erős szél, de a hullámzó ágai enyhítik a szél törzse gyakorolt hatását. Így tudja túlélni.

Na és a konfliktuskezelés?

Még ha maximálisan is mindig te alkalmazkodsz mindenkihez (ami tapasztalatom szerint nem feltétlen célravezető), akkor is lesznek konfliktusok az életedben. A külföldiben is. Szerintem nem létezik olyan kapcsolat, ahol időnként ne ütné fel magát konfliktus. Miért? Mert emberből vagyunk. Ha mást nem, félre lehet egymást érteni. Még az anyanyelvünkön is! Hogy fogod túlélni idegen nyelven?

És az a fránya nyelvtudás, hogy áll?

Szóval mindez idegen nyelven, hogy menne? Ne adj’ Isten, közvetítő nyelven? Egy olyanon, ami egyikőtöknek sem az anyanyelve és nem csak az akcentussal kell megküzdenetek, hogy megértsétek egymást, hanem az eltérő szókinccsel és nyelvtani szinttel is?

1.3 változási (v)iszony

Vannak, akik lubickolnak benne, de vannak, akik iszonyodnak tőle. Jaja, úgy hívják: változás. Az arany középút pont elégséges: nem muszáj szeretni, de megfelelő rugalmassággal tudni kezelni.

A merevség nem feltétlenül rossz – ha megválogatod miben. És nem viszed túlzásba. Például otthon csak magyarul beszéltek, mind. Ez meglehetősen hasznos tud lenni, ha a nyelvet a gyerekeknek meg akarjátok tartani. Például azért, hogy a nagyszülőkkel, unokatestvérekkel évek múltán is tudjanak majd beszélgetni. Az idegen nyelvet teljesen kizárni otthonról viszont nem túl hasznos.

Mert vannak olyan szavak és kifejezések idegen nyelvekben, amiknek nincs feltétlenül meg a magyar megfelelője. Vagy a gyereked nem tudja. Még. Már. Tökmindegy. Ne feledd, a magyar szókincs is ugyanúgy bővül a gyerekeknek, mint neked az idegennyelvi. Meg neki is. És lesznek szavak, amiket először idegennyelven tanul meg, aztán majd megtaníthatod neki magyarul. Ha hagyod, hogy elmondja azon a másik nyelven melyik szót nem tudja magyarul.


Rágcsálnivalók

azaz gondolkodj el; végy papírt, ceruzát, vésd le magadnak aztán emésszed meg a saját válaszaidat:

 • Egy 1-től 10-ig tartó skálán (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben) milyenre értékeled az önismereted szintjét?
 • Mennyire esik egybe a mások felé mutatott kép a valós önmagaddal? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mennyire tudod figyelmen kívül hagyni mások rólad alkotott véleményét? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mi az az öt tulajdonságod, amire nagyon büszke vagy?
 • A párod (ha van) milyen öt jó tulajdonságodat szereti a legjobban benned? (a saját listádat ne mutasd meg neki)
 • A legjobb barátod melyik ötöt sorolja fel? (neki se mutasd meg egyik listát se)
 • És a főnökeid / beosztottjaid?
 • Menj újra végig az első három kérdésen és válaszold meg őket újra. Változtak-e a válaszaid? Ha igen, melyik kérdésre adott válaszod változott a legtöbbet? Mi okból?


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá