Minden Ami Külföld | Tényleg minden jobb Angliában? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tudni szeretnéd milyen valójában az orvosi ellátás, az iskolai élet és mennyire gördülékeny az ügyintézés ANGLIÁBAN? Akkor ez Neked szól

Tényleg minden jobb Angliában?

Mint minden országban, így az angliai mindennapok során is szükséges orvoshoz menni, ha gyerek is van, akkor őt iskolába, és számos más dolgo és ügyintézésvár az emberre. Ha tudni szeretnéd, hogy működik ez Angliában, esetleg költözésen gondolkozol, akkor a legjobb helyen vagy mert lerántjuk a leplet ezekről a dolgokról, hogy kiderüljön tényleg jobb-e Angliában? Diener Szilvit kérdeztem Anglia kapcsán, aki a vidéki Anglia vonatkozásában osztja meg velünk több éves tapasztalatát.

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Az előző részben Magyarország egészségügyi, oktatási és ügyintézési mindennapjait veséztük ki, ha nem olvastad, ide kattintva még megteheted!

Mi a helyzet az angol egészségügyben?

Mennyire nehéz vizsgálati időponthoz jutni? Hogyan lehet időpontot kérni?

Jelenleg már elég gyorsan időponthoz lehet jutni, ez a Covid vírus ideje alatt volt nagyon hosszadalmas. A saját orvosodhoz a központi telefonszámon keresztül tudsz időpontot és vizsgálatot foglalni, akár magadnak, akár a gyerekeidnek. Ezután visszahívnak, rangsorolnak a problémád súlyosságának függvényében, hogy be kell-e menned a rendelőbe, máskülönben telefonon ad csak segítséget az orvos. További beutalót a háziorvos tud adni.

Ha jó és precíz „GP”-hez, azaz háziorvoshoz kerül az ember, akkor ő gyorsan megadja a szükséges beutalókat, és egy hónapon belül több vizsgálatra is el lehet menni az állami egészségügy keretein belül.

A magánellátás Angliában mélyen zsebbe nyúlós. H szeretnél gyakrabban szűrővizsgálatokra menni, akkor sajnos magán úton kell megoldani, mert egy államilag finanszírozott rákszűrést 45 éves korig csak három évente finanszíroz az állam. Magánúton egy rákszűrés jelenleg 147 font vidéken, de egy nagyobb városban akár több száz font is lehet ennek az ára.”

Az egészségügyi dolgozók, orvosok, hogy állnak a betegekhez?

“Az orvosok és ápolók látszólag nincsenek annyira leterhelve, legalábbis mosolyognak rád akár éjszaka is, mégha nélül erőltetettnek is tánhet. Összességében udvariasak és kedvesek.

Nagyon nehéz volt megszokni az egészségügyi rendszert, a mai napig furcsának találom. Nagyon nem szeretem, és nehezen azonosulok vele, hogy itt a gyerekek és felnőttek részére is azt mondják csak, hogy a „Calpol” a legtöbb esetben megoldja (ez egy gyulladáscsökkentő, lázcsillapító gyógyszer igazából, olyan, mint a Nurofen).

Ha nem adod elő sokkal súlyosabban a betegséged, nem teszel rá kicsit, hogy mennyire rosszul vagy te vagy akár a gyermeked, akkor nem feltétlen fogod megkapni azt az ellátást, amire szükséged lenne. Csúnyán hangzik, de ha nem hazudsz össze mindent, nem vesznek komolyan, ez öt év tapasztalata az angol egészségügyi ellátás kapcsán.

Mentőellátás során is rangsorolnak, hogy mikor ér ki hozzád a mentő, nem igazán úgy priorizálnak, ahogy kellene, és ez sem szerencsés dolog. Itt is jó, ha ráteszel egy lapáttal, hogy előbb érjen oda a segítség. Volt, hogy két és fél órát ültem vérző fejű gyermekkel, mire kiért a mentő. Teljesen őszintén mondtuk el akkor, hogy mi történt, és így is rengeteget vártunk.

Ha Te mész be magad a kórházi sürgősségire, könnyen előfordulhat, hogy így is 10-12 órát is várakoztatnak, kivéve ha 3 év alatti gyerekkel vagy. Saját felelősségre bármikor távozhatsz, de utána lehet, hogy mégis kezdheted élőről az egészet.

Szerintem ahogy Magyarországon és más országokban is, úgy Angliában sem tudja az egészségügyi rendszer teljesen ellátni a feladatát, lenne mit fejleszteni.

Mennyire felkészültek az orvosok? Mennyire felszereltek a kórházak, rendelők?

“Angliában nincsenek kifejezettem szakosodott orvosok, egy orvos végzi a nőgyógyászatot, a fül-orr-gége vizsgálatot, ő vizsgálja meg a gyereked, téged, és azt is ő nézi meg, ha például influenzás vagy. Az orvosoknak van egy alap átfogó tudásuk, de mivel nem tanultak egy-egy területet mélyebben, mint Magyarországon, így a tudásuk sem olyan, és ez szerintem nem ideális. Egy komolyabb probléma esetén már, ha valamit nem tudnak, akkor az internetről próbálják kitalálni, hogy mi a bajod a tünetek alapján.

Angliában is vannak problémák, felújításra szoruló osztályok, kórházak, még a nagyobb intézmények is. A gyermekosztályok, újszülött osztályok nagyon jó állapotban vannak viszont, de például egy nőgyógyászati részre már ráférne a korszerűsítés, felújítás.

Az ellátás és az étkezés viszont kifejezetten jó, ha bekerülsz akár Te vagy a gyereked a kórházba, szinte szállodai szintű, nagy adagok, változatos, és igény szerint választani is tudsz.”

Az angol oktatás

A tanárok mennyire vannak belefásulva a tanításba? Milyen nyomás nehezedik rájuk, ha van ilyen? A diákok számára a tananyag mennyire használható, életrevaló, érthető?

“Vidékről tudok mesélni. Mi nagyon elégedettek vagyunk. Itt úgy működik, hogy 11 éves korig minden tantárgyra egy tanár van és egy tanársegéd. Tanárhiányt annyira nem tapasztalunk Angliában, de itt is vannak gondok, gyakoriak lettek a sztrájkok, de az oktatás ettől függetlenül jól működik.

A diákokat az életre neveli, nagyon pozitív az egész oktatásügy. Benn van a tantervben pl. a varrás is. 10 éves korig egy könyvet hoznak haza a gyerekek, hogy az olvasást gyakorolják, ezt vezetni is kell, de ezen kívül más könyvet és feladatot nem hoznak haza.

Évzárókor zárt borítékban adják át az eredményeket, nem frusztráljak így a gyerekeket, nem csak a jó tanulókat emelik ki dicséretre. 3 féle osztályozás van, az „1” hogyha nem teljesítette a korosztályi szintet, „2” ha megfelelt, „3” ha jobban teljesített a korosztályhoz képest. Dolgozatokat 9-10 éves kortól írnak minden héten.”

Mennyire gördülékeny az ügyintézés Angliában?

Milyen mértékben terjedt el az online ügyintézés? Mennyire hozzáértő, empatikus egy-egy ügyintéző? Hogyan zajlik egy időpontkérés? Milyen vicces vagy horror sztorid van az ottani bürokráciáról?

“Az online ügyintézés nagyon fejlett, szinte bármit el lehet intézni online, az időpont foglalások is precízen működnek. Amikor személyesen kellett ügyet intézni, tudtak mindenre válaszolni, és nem küldözgettek minket még más helyekre.

Ami elkeserítően gyerekcipőben jár viszont, az a vízum ügyintézés. Mivel senki nem tudja, hogy jelenleg pontosan mi hogyan működik, sok a változás, értelmes felvilágosítást sem személyesen, sem telefonon nem kapsz, egyszerűen nincsenek még teljesen felkészülve. Pedig nagyon sok embert érint, akik Angliába költöznének, akár magyar állampolgárokat is, mert már ugye nekik is szükséges a vízum az ottani munkavállaláshoz, vagy hosszútávú letelepedéshez.”

Itt megjegyezném még azt is, hogy például a magánkórházi időpont egyeztetés is furcsa. Maga a szolgáltatás is rettentően drága, viszont felkészületlennek tűnnek, összekeverik az időpontokat, elírják a neved, és több órát lehet így is várni ellátásra. Míg az állami szféra ezekre azért felkészült mind az egészségügyi ellátások, mind az ügyintézés tekintetében, addig a magánszférában ez elkeserítő.”


A következő részben kicsit délebbre kalandozunk egész pontosan Dél-Afrikába, ha kíváncsi vagy ott milyenek a körülmények kattints ide, és olvasd el azt is!


Tudtad?

Angliában számos világhírű egyetem található. Ha inspiráló városnézésre vágysz, látogasd meg valamelyik egyetem várost, ahol a hagyomány és kreativitás találkozik.Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá