Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (2. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Hogyan lehet túlélni a honvágyat? Egyáltalán túl lehet? Sorozatunk második részében ezt boncolgatjuk TOVÁBB!

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (2. rész)

Hogyan lehet túlélni a honvágyat? Egyáltalán túl lehet? Sorozatunk második részében ezt boncolgatjuk tovább.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Vár rád sok-sok fájó kérdés és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról!

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltos utat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve (túl)élni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondom: ezen sorozatból is vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (1) tegyünk róla, hogy ne legyen (#2)

Az előző részben belekóstoltunk a személyiségedbe és a változáshoz való (v)iszonyodba. Most górcső alá vesszük, vajh miért oly’ fontosak eme feleletek.

1.4 rajtad a világ (a gyereked) szeme

Egy kisgyerek számára, főleg minél kisebb, a biztos pont a szülő. Nem egy biztos pont. A biztos pont. Ha az a biztosnak hitt pont reszket mint nyárfalevél, mit gondolsz a gyerek mit fog csinálni? Hogyan fog túlélni?

Na igen, pont itt a gond. Ugyanis attól függ… vagy átveszi a reszketést vagy megpróbálja megállítani és stabilizálni. A Te instabilitásodat. Téged! És ezzel a mozdulattal máris szerepet cseréltetek. És elindult a mini-felnőtté válás útján ahelyett, hogy gyerek tudna maradni.

Nem, nem direkt csinálja. Ösztönösen. Ezért iszonyatosan fontos az, hogy TE képben legyél saját magaddal. Hogy őt megvédd – ezer bocs meg egy nagymedve, de ez esetben – saját magadtól. Attól, hogy átvegyen tőled olyan felelősség(ek)et ami nem az övé.

És az, hogy ez ne történjen meg, szülőként a Te felelősséged. Na ezért beszélgetünk róla. Én beszélek, neked meg zúgnak a válaszok a fejedben. Akár olyanok is, amik nyomdafestéket nem tűrnének. Ezért írok, mondom, kérdezek. Érted, a gyerekedért, értetek. Érted? Értitek?

1.5 őszinteség és önazonosság

A gyerek pikk-pakk leveszi, ha hazudnak neki. Kezdeni nem igazán tud vele semmit, de a bizonytalanságérzetét növeli. Ideértve azt az esetet is, mikor egyértelműen látszik, hogy gond van, de „nincs semmi baj drágaságom” hagyja el a szádat. Te így próbálsz túlélni. De ő meg érzi, hogy ez nem igaz.

Miért? Mert gond az van. Légy őszinte – magadhoz, a párodhoz, a gyerekedhez. Együtt vagytok a csónakban, hé! Nem egyedül evezel, de ha mégis, nekik is van legalább annyi feladatuk, hogy igyekeznek nem kibillenteni a csónakot az egyensúlyból. Ha nem tudják, hogy csónakban vannak, hogyan várnád el tőlük, hogy ennek megfelelően viselkedjenek? Nem, nem „főnöki utasítások” által, az gyerekkel nem megy, főleg, ha érzi hogy valami nem klappol. Ezért létfontosságú, hogy kommunikálj – vele, az ő szintjén, őszintén. Ami függ a korától, a személyiségétől, a fejlettségétől – sok mindentől. Te gyereked. Te érted meg őt. Te értesz hozzá. Értesz hozzá?

Ha más nem is… válts egy picit perspektívát

A „minden rendben LESZ”, ha más nincs, kiindulópontnak jó lehet. Mert ezzel nem tagadod a jelent, de bizakodóan tekintesz a jövőbe. Azt sem hátrány, hogy ha megerősíted abban, hogy nem az ő dolga megoldani a problémákat és főleg, nem miatta vannak. Mert a külföldre költözés stresszel jár, jó naggyal, szóval a párkapcsolatotokat is próbára fogja tenni. És ilyenkor a gyerek általában automatikusan arra jut, hogy biztos az ő hibája hogy ingerültek vagytok egymással. NEM! Okés? És az kevés, hogy ezt Te tudod, meg a párod is, ezt a gyereknek is meg kell mondani és éreztetni IS kell vele.

Meg a felelősségről se feledkezzünk el

Felelősséggel tartozol érte. Érte IS. Ezért IS készülj fel alaposan a külföldre költözésre. Nem csak anyagilag, hanem mentálisan és érzelmileg IS. És ennek a felkészülésnek szerintem elengedhetetlen része az önismereted mélyítése. A célod: túlélni. Nem?

Rengeteg új, szokatlan, soha nem tapasztalt helyzetben fogod találni magad. Nem árt, ha ismered legalább a fő mozgatórugóidat. Milyen helyzetben általában hogyan reagálsz. Aztán a következő lépés, hogy felméred, az elég jó reakció-e az adott helyzetre. És ha nem, akkor dolgozol rajta. Lehetőleg még az előtt, hogy családostul átköltöznél egy olyan országba, ahol se barátok, se család, se támogató közeg.

És ez nem fog menni őszinteség nélkül. Őszinteség, önmagaddal szemben. Érted, és a családod érdekében. Menni fog?


Rágcsálnivalók

azaz gondolkodj el; végy papírt, ceruzát, vésd le magadnak aztán emésszed meg a saját válaszaidat:

 • Mennyire lehetséges őszintén kommunikálni a párkapcsolatomban / családomban? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Szerintem:
 • A párom által adott érték:
 • (Kortól függően) a gyerekek szerint:
 • Mennyire vagyok képes az érzelmeimet szabályozni? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mi az a három lépés amit meg tudok tenni annak érdekében, hogy ez a pontszám legalább kettővel javuljon?
 • Mennyire vagyok képes az érzelmeimről beszélni? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Kivel tudok beszélni róluk?
 • Mi az oka annak, hogy vele tudok róluk beszélni? Mit tud ő amit mást nem? Miben más ő mint mások, akikkel nem tudok erről beszélni?
 • Megvan-e a szükséges szókincsem (anyanyelven!) ahhoz, hogy az érzéseimről beszélni tudjak? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mit tudok tenni annak érdekében, hogy ez két ponttal javuljon (ha az eredmény 7 vagy kisebb)?

A külföldre költözéshez szükséged van nyelvtudásra, netán akár egy friss IELTS nyelvvizsgára?Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá