Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (4. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Gondoltad volna, hogy a jó kommunikáció nem csak hogy segíthet túlélni a honvágyat, hanem könnyebbé teheti a beilleszkedést is?

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (4. rész)

Lehet-e hatással a kommunikáció nehézsége a honvágyra? Az előző részben kezdtünk el foglalkozni a kommunikációval, mennyiben tud segíteni túlélni a honvágyat az értő hallgatás kapcsán. Most kontextusba helyezzük.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Vár rád sok-sok fájó kérdés és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról!

A külföldre költözés egy fizikailag is m ‘egtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (1) tegyünk róla, hogy ne legyen (#4)

Az előző részben kezdtünk el foglalkozni a kommunikációval, az értő hallgatás kapcsán. Most folytatjuk, nagyobb rálátást adva, hogy segíthessen nem csak túlélni a honvágyat, hanem a beilleszkedést is.

1.7 kommunikáció – na de hogyan?

Egyszer nagyon régen, talán még gimiben tanultunk a kommunikációról meg a kommunikációs csatornáról. Rémlik valami ábra, valahogy így nézhetett ki.

Gondoltad volna, hogy a jó kommunikáció nem csak hogy segíthet túlélni a honvágyat, hanem könnyebbé teheti a beilleszkedést is?

Ha jól megvizslatjuk az ábrát láthatjuk, rengeteg zajforrás hat egy-egy üzenetre. Zavar, ami megnehezítheti az üzenet pontos megértését. Hogy hol is?

adó

Egyrészt szavakba önteni valamit, gondolom Te is tapasztaltad, nem mindig egyszerű. Szóval a „mit mondunk” és a „valójában mit értünk alatta” nem feltétlenül esik egybe. Ahogy a „mire gondolunk” és a „mit mondunk” sem. Ez az eltérés lehet véletlen (azaz hajrá, újrafogalmazhatjuk). Azonban amennyiben szándékos (még ha nem is tudatosan, de szándékosan tér el az amit mondunk attól, amire gondolunk) az az én besorolásom szerint a manipuláció kategóriájába esik. Bocs, ha fájt.

Ilyen esetben egyébként, amennyiben mi nem lépünk és változtatunk a kódolásunkon (azaz azt mondjuk, amit gondolunk, nem várva el gondolatolvasást a másiktól) akkor bizony a vevő oldalán pattog a labda. Ezt fel kell ismerni és tenni ellene. Nem a mi érdekünkben, félreértés ne essék, a saját érdekében.

Ennek legegyszerűbb módja annak a technikának elsajátítása, majd mások irányában történő alkalmazása, mely szerint „az emberek azt mondják, amit gondolnak”. És akként cselekedni amit mondtak. Nem, amit gondoltak. Ismétlem, először önmagunkkal kezdeni! Azt mondani amit gondolunk. Itt semmiképp nem bántó, utálatos szavakra gondolok, hanem arra, hogy például ha kell segítség akkor az mondjuk, hogy kell, nem azt hogy nem kell és elvárjuk, hogy rájöjjön a másik hogy de valójában arra gondolunk, hogy kell csak nem mondjuk. Okés?

Szóval ott tartottunk, hogy az üzenetünk (amit valójában kommunikálni szeretnénk) már ott sérülhet, hogy mit és hogyan mondunk. Aztán ott van a csatorna hatása.

csatorna

Személyes kommunikáció? A zavaró fizikai környezet – zaj, más emberek jelenléte – nagyon elviheti az üzenetet. Ugyanúgy azonban a fogadó fél reakciói is – ideértve elsősorban a metakommunikációját. Meg a mienk is. Egy felhúzott szemöldök, egy fintor… Az előző részben beszéltünk az értő hallgatásról és az ahhoz kapcsolódó önfegyelemről. Ezúton jelezném, ez a metakommunikációnkra is vonatkozik.

Videóhívás? a fentiek ugyanúgy érvényesek, bár a tényleges fizikai távolság egyes esetekben javunkra válhat. Cserébe bejönnek a fizikai csatorna átviteli problémái. Sávszélesség, internetkapcsolat minősége. A használt alkalmazás tulajdonságai. Én például annyira messze vagyok, hogy a Messengeren a kép nagyon gyakran megakad. MsTeams és Skype ugyan néha megakad, de sokkal jobb. Eddigi tapasztalatom alapján a Zoom biztosítja a legjobb folytonos kép- és hangátvitelt. Ennyit a fizikai csatornáról dióhéjban.

Hanghívás? A metakommunikáció nagy része kiesik, viszont a fizikai átviteli nehézségek egy része kiküszöbölhető. Lehet azonban az értő hallgatást jól fejleszteni vele. Ugyanis nem látjuk a másikat, így az elharapott szavak, félmondatok, a sóhajok és szünetek nagyobb jelentőséget kapnak és könnyebben is észrevehetők.

Végül, de nem utolsó sorban: írásos kommunikáció. A metakommunikáció kimarad (az emojikat azért korlátozottan lehet közéjük sorolni, még abban sincs egyetértés melyik pontosan mit jelent). Cserébe mindkét fél részéről az üzenet kicsit összeszedettebb, mint szóban. Miért? Mert ahhoz, hogy leírjuk, írásba tudjuk foglalni, jobban át kell gondolni, hogy mit akarunk mondani. És kicsit másképp is.

vevő

Ezt meg már az előző részben, az értő hallgatás kapcsán végigvettük. Viszont az ott leírtakból kiemelném újra a visszacsatolás részt. Amikor hallgatsz, hallgatsz, és a saját szavaiddal összefoglalva, zanzásítva visszamondod azt neki, amit Te megértettél abból, amit ő mondott. Nehéz? Az. Mi a cél? Túlélni – a honvágyat, a beilleszkedést.

üzenet

És el is érkeztünk a legegyszerűbbnek tűnő részhez, mely egy külföldi lét során az egyik legnagyobb kihívás lehet. Miért? Hát mert ugye vagyunk mi, az egyik oldalon (igazából mindegy melyiken), akik valamilyen szinten értjük többé-kevésbé azt a(z idegen) nyelvet amin az üzenet jön/megy.

Aztán ott van a másik fél, aki szintén bírja valamilyen szinten ugyanazt azt a nyelvet. Ami számára lehet idegen- vagy anyanyelv. És ő vagy figyelembe veszi, hogy számunkra az idegen nyelv, vagy nem. Vagy artikulál rendesen vagy nem. Vagy értjük az akcentusát, vagy nem. Így szép túlélni! Na, és hogy jönnek ide az értő hallgatás során megtanult készségek? Hát úgy, hogy visszamondjuk mi mit értettünk meg abból amit ő mondott. Minél korábban sikerül egyen-szintre jutnunk a kommunikáció nyelvi szintjét illetően annál jobb.

Még velem is előfordul, hogy elő kell vennem a „Could you please repeat it in basic English?” („Megismételné alapszintű angolul?”) felkérést. Evvan. Viszont készülj fel, hogy neked is kell alkalmazkodni olyahoz, aki a másodnyelvedet a tiedénél is alacsonyabb szinten beszéli. Kölcsönös tisztelet és megértés – a sikeres kommunikáció alap építőkövei.

Amennyiben ez nem lenne elég, ottan vannak a mindenféle hiányosságok. Nem feltétlenül a szókincsre gondolok, az az alapokra visszamenve nagyjából kiküszöbölhető. Hanem a kulturális, szociális és nyelvi kulcsokra, amikkel – lévén egy másik kultúrából, egy másik szociális berendezkedésből és másik anyanyelvből jőve – nem igazán rendelkezünk. Mondtam már, hogy nem feltételül könnyű galopp túlélni a beilleszkedést? És igen, egy csomó mindent meg lehet tanulni, de nem látom túl nagy esélyét annak, hogy valaha elérjük azt a szintet, amit azok birtokolnak, akik ebbe születtek bele.

Így célszerű felkészülnünk arra, hogy ezekre is merjünk visszakérdezni. Mire gondolok? „Thank you”-ra („Köszönöm”) általában az a válasz, legalábbis ahogy én tanultam és ahol élek, hogy „You’re welcome” („Szívesen”). És akkor egyszer csak jön a „Thank you” sms-edre egy válasz „No worries” („Ne aggódj”). Hogy mi van??? Bátorság összeszed, kérdés megy: nem értem. Válasz: a barátoknak amerikaiul ezt szoktuk mondani válaszként a köszönömre. Jahogy! Legyünk nyitottak változatosságra és készek a kérdésekre és az elfogadásra.Nem mersz megszólalni angolul? Nóra ebben is segíteni tud, de oldalunkon több nyelvtanár közül is válogathatsz!Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá