Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (3. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Honvágyat túlélni? Nem, nem a nyaraláskor, hanem mikor külföldre költözünk. Gondoltad volna, hogy az értő hallgatás SEGÍTHET?

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (3. rész)

Honvágyat túlélni? Nem, nem a nyaraláskor, hanem mikor külföldre költözünk. Gondoltad volna, hogy az értő hallgatás segíthet?

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Vár rád sok-sok fájó kérdés és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról!

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (1) tegyünk róla, hogy ne legyen (#3)

Még nem végeztünk az első ponttal 😊

1.6 kommunikáció – kezdjük az alapoknál

„Ami a szívemen az a számon” lehet hogy nem a legjobb hozzáállás mikor arról van szó, hogy egy új környezetben és új kultúrában igyekszed megvetni a lábadat. Nem nekik kell alkalmazkodniuk hozzák, hanem neked hozzájuk. Tetszik vagy sem, ezt dobta az élet – akarom mondani szoros kötelékben együtt jár az általad meghozott döntéssel, azzal, hogy külföldre költözöl.

Az értő hallgatás csodája

Még indulás előtt, a felkészülés jegyében tanulj meg hallgatni. Jól. Nem az „egyik fülemen be a másikon ki” módszerre gondolok, hanem az értő, odafigyelő hallgatásra. Arra, amikor nem a válaszaidon jár a fejed miközben párhuzamosan próbálsz lépést tartani azzal, hogy a másik éppen hol jár hanem az ő szempontját, az ő álláspontját igyekszed megérteni és időnként visszacsatolsz. Visszaigazolásul arra, hogy ténylegesen figyeltél – összefoglalod neki hogy mit mondott. Ő. Nem azt, hogy Te mit gondolsz. Arra akkor lesz lehetőséged, miután őt végighallgattad. Értően és odafigyelően.

Előre szólok, iszonyatos munka, önfegyelem és akár évek eddig eljutni. Lehet, hogy akár már ma el kéne kezdeni? Főleg, hogy nem-költözés esetén is nagyon nagy hasznodra tud majd válni. Akkor meg főleg, ha költözöl. Hogy miért?

A munkát beletenni…

Iszonyúan nehéz az értő hallgatást elsajátítani. Ugyanis folyamatos koncentrációt igényel. Ráadásul kétirányút. Egyrészt önmagadat háttérbe kell szorítanod. Képzeld el, hogy belebújsz egy dobozba, amin csak egy kis luk van korlátozott kimenetként. Na, ott vagy Te. És nem csinálsz mást csak figyelsz. A másikra. A dobozban összetöpörödve arra ami a dobozon kívül történik: a másik. És ez a koncentrációd másik iránya. Az, hogy a másikra figyelsz miközben arra is, hogy önmagadat a dobozban tartsad. Így szép túlélni!

Ehhez a folyamatos koncentrációhoz hozzá kell szokni. Adj magadnak időt. Először legyen pár perc. Aztán öt. Tíz. Hajrá. Ne add fel. A gyakorlással egyre könnyebb lesz. Könnyebben fogod tudni magadat dobozba zárni, és könnyebb lesz értően is figyelni a másikra. Nekem a limit max 2,5-3 óra. Magyarul. 7+ évbe telt.

Hogy miért fontos, hogy magyarul? Hát mert adjunk a hozzávalókhoz egy idegennyelvet és a szükséges agymunka exponenciálisan kilő. Persze attól is függ, mennyire megy jól és folyékonyan az az adott nyelv. Idegen nyelven kommunikálni nagyon fárasztó tud lenni. A másik akcentusától függően (az is számít ám) angolul az én értő hallgatásom 10 perc – 1 óra időtartamot bír egyszerre. Aztán egyszerűen eldobja az agyam, kiesik pár másodperc. Egyszerűen nem bírja feldolgozni. Aztán magára talál. Reboot 😊 újraindul. Csak az egésznek a végén sokkal, de sokkal fáradtabb leszek, mintha magyarul ment volna a beszélgetés. Agyilag is és gyakran fizikailag is. És az angolom elég jó. C2, ha bárki kérdezné 😊 és még papírom is van róla. A hallás utáni értés 9/9 lett. 8 évvel ezelőtt. Azóta meg napi szinten gyakorlom. És így is fárasztó.

…és a gyakorlást túlélni…

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Amit tudsz gyakorolj be indulás előtt. Az idegennyelvi környezetet nehéz, szóval azt javaslom – aztán döntsd el akarod-e, te dolgod, te felelősséged – kezdd az értő hallgatással. Tapasztalatom szerint jobb olyannal, akihez érzelmileg nem állsz közel, vagy nincsenek erős érzelmek feléje. Szóval lehet, hogy a haragos szomszéd nem a legjobb kiindulópont, bár akár működhet is számodra a dolog. Csak ott az érzelmeidet IS háttérbe kell szorítanod Azokat, amik egy dühöngő vulkán erejével akarnának kitörni.

…majd folytatni a munkát

Na, és miután megtanulltál jól hallgatni (ami egyébként a párkapcsolatban és a gyereknevelésben is alapvető fontosságú készség – lenne, relax, nekem se volt meg, megtanulható!) lehet a kommunikáció másik irányán is dolgozni: a közlésen. (folyt. köv. a következő részben)


Rágcsálnivalók – azaz gondolkodj el rajtuk, végy papírt, ceruzát, és vésd le magadnak aztán emésszed a saját válaszaidat:

Innen indulunk – légy őszinte magadhoz, a cél túlélni a honvágyat költözés után:

 • Mennyire könnyű számomra egy beszélgetés során csendben maradnom? (1- sosem tudom befogni a számat 10-gond nélkül végighallgatom)
 • Mennyire vagyok képes elfogadni ha valaki egy számomra nem fontos témában velem teljesen ellentétes véleményen van? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mennyire vagyok képes elfogadni ha valaki egy számomra nagyon fontos témában (pl. külföldre költözés) velem teljesen ellentétes véleményen van? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mennyire tudom megállni, hogy tanácsot adjak? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)

Kihívás:

 • Ki az a három ember aki nem hozzám áll érzelmileg közel, lehetőleg alá-fölé rendeltségi viszonyban sem vagyunk, de beszélek velük aránylag gyakran ahhoz, hogy velük el tudjam kezdeni gyakorolni az értő hallgatást?
 • Mi lehet olyan alkalom velük, amelyen gyakorolhatok? (Járunk-e néha ebédelni, kávézni, sétálni, vagy csak úgy beszélgetni?)
 • Mikor lesz az első lehetőség a gyakorlásra?
 • Mennyire vagyok elkötelezett az értő hallgatás elsajátítására? 1-10 skálán mérve (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben) hányast adnék jelenleg magamnak?
 • Amennyibben a válaszként adott pontszám kisebb mint 8: mit tudok tenni annak érdekében, hogy a pontszám kettővel feljebb menjen?

Visszamérés – kb 1 hónap, de minimum 5 alkalom után (figyeled, sikerült túlélni!):

 • Mennyire könnyű számomra egy beszélgetés során csendben maradnom? (1- sosem tudom befogni a számat 10-gond nélkül végighallgatom)
 • Mennyire vagyok képes elfogadni ha valaki egy számomra nem fontos témában velem teljesen ellentétes véleményen van? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mennyire vagyok képes elfogadni ha valaki egy számomra nagyon fontos témában (pl. külföldre költözés) velem teljesen ellentétes véleményen van? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
 • Mennyire tudom megállni, hogy tanácsot adjak? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)

Melyikben változtál a legtöbbet? Hogyan csináltad? Mi volt a kulcs? Mi lesz a következő lépésed az értő hallgatás fejlesztésében?


Egzotikus országok érdekelnek? Bence áll rendelkezésedre, akár letelepedés, akár vállalkozás indításban, ő számos ország letelepedési programjának igazi szakértője!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá