Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (7. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • mak blogcikk főkép keret (1200 × 675 px)  – 3

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (7. rész)

Nem múlik a honvágy? Nem pánik van, túlélni kell. Mégis mit tudsz tenni ilyen helyzetben? Olvass tovább!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Mi szóltunk. Vár rád sok-sok fájó kérdés, és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról.

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (3) ha marhára nem akar elmúlni

Mit tegyünk, ha az előzőekben írtak ellenére sem múlik el a honvágy?

3.1 A tervezés és a tervek segíthetnek túlélni a honvágyat

Jó, jó, de hogyan? Például hozzuk előre a számvetésre belőtt időpontot. A terv azért terv, hogy tudjunk változtatni rajta. És mindezek ellenére azért jó, hogy van terv, mert van min változtatni. Vagy inkább csináljuk egy soron kívüli egyeztetést. Elvégre rólunk van szó, nem? Akkor üljünk le magunkkal átbeszélni a dolgokat amikor… sikerül a naptárunkban szabad időpontot találni önmagunknak 😊 A lényeg, hogy papír, ceruza, és hideg fej.

Azonban mivel érzelmileg felfokozott állapotban – és amikor a látogató (honvágy) ahelyett, hogy elmenne, tartósan befészkeli magát hozzánk a vendégszobába, azért érzelmileg nagy kihívás – nem mindig tudunk jól dönteni, használjuk ezt az alkalmat elsősorban arra, hogy kiengedjük a gőzt. Mert felgyülemlett, az biztos. Hívatlan vendég és már itt szipolyoz minket hetek óta…pofátlanul!

3.2 A listaírás is hasznos lehet

Írjunk listát: mi jó, mi lehetne jobb, és mi az, ami a legjobban zavar, de nem tudunk rajta változtatni. Aztán listázzuk újra, hogy mi okból költöztünk ide a messzeségbe és mi célból tettük ezt. Vessük össze a két listát. Hogy állnak az okok? Mennyire haladtunk a célokkal?

Olvassuk át a listát miért JÓ itt. Közben vegyünk mély levegőket. Mennyi mindent elértünk már a céljainkból! Még egy mély levegő. Következő lista kézbe.

Gondoljuk át, hogy ami jobb lehetne, annak kapcsán milyen lépéseket tudunk tenni annak érdekében, hogy ez be is következzen. Adjunk magunknak határidőt is ezen lépések véghezvitelére. Amennyiben már próbálkoztunk valamivel, de nem járt eredménnyel, akkor írjunk valami olyan megoldási lehetőséget, amit eddig nem próbáltunk, mert úgy tűnik, az nem működik. Elvégre, ha működne, nem lenne a listán. Na, ez is alakul!

3.3 Nem tudunk rajta változtatni, nincs ráhatásunk – vagy mégis?

Most nézzük meg – két lassú mély lélegzetvétel után – a „nem tudunk rajta váloztatni” listánkat. Nyugalmunkat megtartva szépen lassan egyesével mérlegeljük. Tényleg nincs mit tennünk? Amennyiben bármi ráhatásunk van egy-egy dologra a listát, írjuk át a „lehetne jobb” listára, és – követve a fentebb leírtakat – készítsünk rá tervet. Majd húzzuk ki a „nem tudunk rajta változtatni” listáról. Remélhetőleg, sikerült ezen listánkon némileg rövidíteni. És… most jön a neheze.

Nézzük meg figyelmesen a „nem tudunk rajta változtatni” listánkat. Ezek azokat a dolgokat kell(ene) hogy tartalmazzák, amelyek úgy történnek velünk, körülöttünk, hogy nincs semmi beleszólásunk. Nincs ráhatásunk arra, hogy megtörténnek. Ezt nem vitatom. De! Mire van mégis ráhatásunk? Na mire? Arra, hogy hogyan reagálunk rájuk. Mert az tőlünk függ. A mi reakciónk rólunk szól.

3.4 Ugye megtartottuk jegyzeteinket?

Szóval kapjuk elő a régi jegyzeteinket, melyeket még a posztsorozat elején készítettünk. Mik az erősségeim? Mennyit fejlődtem bennük? Milyen új készségeket sajátítottam el? Határozottabb lettem? Könnyebben döntök? Kevésbé riasztanak meg váratlan és ismeretlen helyzetek?

Segítségképp a cikk aljára ismételten betesszük az első részben felsorolt kérdéseket. Vedd elő a régi válaszaidat és találd meg azokat a dolgokat, ahol fejlődtél. Azért fejlődtél, mert itt vagy, mert elköltöztél külföldre. Mert el mertél költözni külföldre.

Ugye tudod, hogy sokan csak beszélnek róla, de nem merik meglépni? Bátor vagy, még ha nem is érzed időnként annak magadat. Bátor és kitartó. Kitartó, mert még mindig itt vagy. Mert nem adod fel. Azon dolgozol most is, hogy a nemkívánatos honvágyadat kitessékeld az ajtón. Mert meghoztál korábban egy döntést és most kitartasz mellette.

Erős vagy, erősebb, mint gondolnád. Ébredj rá! Találd meg az erősségeidet és támaszkodj rájuk! És ne érezd magad elszigeteltnek, kívülállónak, szerencsétlennek. Itt van egy közösség mögötted, láthatatlanul, de itt vagyunk támogatni. Mi is jártunk hasonló cipőben. Még ha pontosan nem is tudhatjuk hogyan érzed magad, nagyjából sejtük, milyen.

3.5 Merj segítséget kérni!

Nem múlik a honvágy? Nincs miért pánikolni, túlélni a cél. Mégis mit tudsz tenni ilyen helyzetben? OLVASS TOVÁBB!

Segítséget kérni egyáltalán nem szégyen. Tudod ki az igazán erős? Aki be meri vallani, hogy időnként gyenge és igenis segítséget kér. Na az tud igazán fejlődni.


Rágcsálnivalók ismétlésként – azaz gondolkodj el rajtuk, végy papírt, ceruzát, és vésd le magadnak aztán vesd össze a korábbi válaszaiddal:

  • Egy 1-től 10-ig tartó skálán (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben) milyenre értékeled az önismereted szintjét?
  • Mennyire esik egybe a mások felé mutatott kép a valós önmagaddal? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
  • Mennyire tudod figyelmen kívül hagyni mások rólad alkotott véleményét? (1-egyáltalán nem 10-teljes mértékben)
  • Mi az az öt tulajdonságod, amire nagyon büszke vagy?
  • A párod (ha van) milyen öt jó tulajdonságodat szereti a legjobban benned? (a saját listádat ne mutasd meg neki)
  • A legjobb barátod melyik ötöt sorolja fel? (neki se mutasd meg egyik listát se)
  • És a főnökeid / beosztottjaid?
  • Menj újra végig az első három kérdésen és válaszold meg őket újra. Változtak-e a válaszaid? Ha igen, melyik kérdésre adott válaszod változott a legtöbbet? Mi okból?

Egzotikus országok érdekelnek?

Kedvező adófeltételekkel indítanál vállalkozást egy más országban?

Bence áll rendelkezésedre! >>>Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá