Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (6. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A honvágy jönni fog. Akarod vagy sem. Olvass, gondold át, hogyan tudod a legjobban túlélni. Készülj fel arra, hogy jönni fog.

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (6. rész)

A honvágy jönni fog. Akarod vagy sem. Olvasd végig cikksorozatunk ebben a témában, hisz minden témakört kibogózunk, ami ehhez tartozik. Gondold át őket, hogyan tudod a legjobban túlélni a te is az elkerülhetetlen honvágyat.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Mi szóltunk. Vár rád sok-sok fájó kérdés, és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról.

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (2) ha mégis felüti a fejét a honvágy

Mert fel fogja. Egy illat, egy hang, egy érzés… pont elég arra, hogy előhúzza az emlékeket…az OTTHONról. Ami volt, de már nincs és soha nem is lesz.

Nem, nem az országra, a városra, esetleg a házra vagy lakásra (ha megtartod, legalább egy ideig) gondolok. Hanem arra, hogy TE és az OTTHON valószínűleg soha nem lesztek már olyan viszonyban mint valaha voltatok.

Nem, nem azért mert elhagytad. Hanem azért, mert változtok. Mindketten. Azóta, hogy eljöttél változtatok. Ha még csak tervezel eljönni, akkor képzeld el, hogy már két-három éve külföldön élsz és így gondolj bele.

2.1 A változás szele már megérintett Téged

Elkerülhetetlenül változtál Te. Nem csak rengeteg új élmény szakadt a nyakadba, hanem találkoztál sok-sok új emberrel. Megismertél más kultúrákat. Egyre jobban kommunikálsz idegen nyelven. Az is előfordulhat, hogy már időnként az álmaidban sem (csak) magyarul beszélsz. Alkalmazkodtál sok helyzethez és leküzdöttél tervezett és váratlan kihívásokat. Változtál. Sokat. Működik a “túlélni” mechanizmus. Csak ezt nem biztos, hogy látod. Miért?

Mert ebben élsz most már. Ugyan vannak viszonyítási pontok, de a valódi összehasonlítási alap, lemérni, hogy mennyit változtál, ha találkozol megint VELE. És „hazamész”. Akár csak látogatóba. És máris kicsit másképp látod a mosolytalan arcokat a boltban. Az állandó rohanást. Vagy éppen az idő lassú folyását.

Másképp érzékeled a dolgokat és történéseket, más tűnik fel, és akár elkezdhetsz önkéntelenül is összehasonlítgatni. Ez vagy az mennyivel jobb ott(hon?). Viszont cserébe ott(hon?) nincs az meg ez: túró rudi, téliszalámi, túró – csak hogy néhány „alapvető” hiánycikket felsoroljak.

Szóval változtál. Már csak ezért sem maradhat viszonyod változatlan az „otthon”nal. Azonban ne hagyjuk figyelmen kívül: az otthon IS változott. A sarki zöldséges helyett pékség van.  A buszokat is átszervezték kicsit. Megjelent – vagy éppen eltűnt – több kátyú is. Átadtak új utakat. Átírtak ilyen meg olyan szabályokat… Változtak nem csak árak, hanem akár az elérhető áruk köre is. Vagy talán Te nem emlékszel már jól?

Azaz, ha nem is elsöprő erővel, de jöhet. Bármikor felütheti kicsi vagy nagyobb fejét a honvágy. Készülj rá! Hogyan?

2.2 Felkészülni a honvágy érkezésére – és túlélni azt

Elsősorban azzal, amit az előző részekben végig beszéltünk már. Tudd a MIÉRTed. Légy tisztában azzal, mi okból költöztél ide. És tudd azt is, hogy mi célból vagy itt. És ha jön a honvágy, ne fuss el. Nézz bátran szembe vele és mondd el neki, hogy vártad már. Örülsz neki hogy beugrott látogatóba. Igen, hiányzik a túró rudi és a téliszalámi, kösz, hogy emlékezetett rá. Egyébként köszönöd, jól vagy. Ezen okból jöttél ide. És amazon célból vagy itt. Oh, és egyébként számítottál már a látogatásra.

Ne tagadd, létezik. Találd meg benne a jót. Emlékeztet régi szép időkre (legalábbis a szépre is próbálj meg emlékezni). Meg a kevésbé szépekre is – ezeket használhatod arra, hogy vendégedet mielőbbi távozásra bírjad.

Másodsorban, készülj rá, hogy jönni fog. Ezért is beszéltünk már korábban a gyászról. Veszteség. Ahogy írtam itt is fentebb, a viszonyotok Te és Otthon között már nem lesz a régi. Erre is emlékeztethet a honvágy. Azt lásd, Te mennyivel lettél több. Jobb. Ügyesebb. Talpraesettebb. Kitartóbb. Mennyit nyertél azzal, hogy elköltöztél Tőle. Ide a messzeségbe.

Az is lehet, hogy már itt is lett „Új Ő”. Új otthon. Már megszokottá váltak a boltok a sarkon, már ismered lassan a várost (vagy legalább a városrészt) mint a tenyeredet. Egyre ügyesebben navigálsz a – valószínűleg – jóval egyszerűbb bürokráciában. Már kezded magad kiismerni az iskolarendszerben. Vannak új szomszédok, új ismerősök, új anyukák és apukák. Valamennyire már megszoktál. Már furcsa lenne innét elköltözni.

2.3 Adj magadnak döntési pontokat

Segíthet túlélni.

Harmadrészt használj mentális trükköket. Segíthetenek átlendülni a holtpontokon. Nekem erre a helyzetre egy bevált trükköm van. A határozatlan időtartamot tapasztalatom szerint a legtöbb ember nehezen kezeli. Nagyon nagy érzelmi nyomást tud produkálni, ha nem látjuk, főleg egy bizonytalan helyzet esetén, hogy mikor lesz vége. És azért a külföldre költözésben, valljuk be, van rengeteg bizonytalansági tényező. Hogyan fogunk boldogulni a nyelvvel, anyagilag, a beilleszkedéssel, a párunk és a gyerekek hogyan fognak boldogulni. Ugye már azt is érintettük, a gyerekek miatt miért fontos, hogy Te fel legyél készülve.

Erre az időbeli bizonytalansági helyzetre szoktam használni az alábbi mentális trükköt. Lőjél be / lőjetek be egy időpontot, amikor leültök majd és értékelést tartotok. Akár döntési pontnak használva: maradtok vagy mentek. Tervezzétek be akár már indulás előtt, sőt, tervezés közben, mennyi időt adtok magatoknak az első számvetés előtt. Amikor is nyugodtan leültök, akár papír és ceruza társaságában, és végig gondoljátok az eddigieket.

Legfőképpen azt, hogy most hol álltok és változott-e a végcél. Mert történhetnek dolgok. S bár hasznos lehet kőbe vésni dolgokat, de időnként túlságosan megköthet bennünket. Azt kaptátok-e amire számítottatok. Milyen változtatások szükségesek.

Aztán tervezzetek. Mi a következő részcél? Hogyan juttok el odáig. És a legfontosabb: mikor lesz a következő értékelés, a következő döntési pont. Mire gondolok? Maradunk, amíg… nem lesz meg a [ország és helyzetfüggő] vízum. Állampolgárság. Míg a legnagyobb / legkisebb kijárja az általános / középiskolát. A főiskolát / egyetemet.

És így ilyenkor mindig van egy látható és elérhető távolságban lévő időpont, ameddig meg kell oldani a felmerülő problémákat és amíg ki kell tartani. Túlélni. Tudván azt, hogy akkor és ott majd előre eldöntöttem, döntési helyzetben lesztek: hogyan tovább. Menni vagy maradni.Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá