Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (8. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Már kikészítve a bőröndök, csomagolás és irány vissza Magyarország? Adj magadnak még egy esélyt túlélni a honvágyat és itt MEGRAGADNI!

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (8. rész)

Már ki vannak készítve a bőröndök, kész vagy csomagolni és irány vissza Magyarország? Adj magadnak még egy esélyt!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Mi szóltunk. Vár rád sok-sok fájó kérdés, és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról.

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (4) mielőtt elkezdesz csomagolni

Még mindig nem kell pánikolni. Nem Te vagy az egyetlen aki mindent megadna azért hogy az „itt és most” az „otthon és most” legyen.

4.1 Külföldre nem csak elköltözni nehéz, megragadni sem feltétlenül könnyű

Mert ugyan idővel meg lehet tanulni kontrollálni a túró rudi és a téliszalámi iránt fellépő, látszólag leküzdhetetlen vágyat. Fókuszálni az otthon nem kapható olyan csemegékre amik viszont itt végül mégiscsak megtalálták útjukat a kedvenceink közé. Vagy bele tudunk gondolni abba, hogy itt a legolcsóbb sajt vágás közbeni szétmállási képessége köszönőviszonyban sincs a trappistáéval. Vagy hogy a zöldségek és gyümölcsök jó része hazai termés, nem import. Köztük akár soha nem látott és hallott nevekkel. Csak győzzük megfejteni melyik micsoda és kipróbálni őket.

Kipróbálni a különböző nemzetek konyháit. Tudtad, hogy például a kínai kifőzdék a helyi konyhához igazítják valamennyire a kínálatukat? Hiába kerestem üvegtésztalevest, meg pirított kínai rizstésztát, nincs. Van helyette angol-kínai vegyes elnevezésű mindenféle feltét, meg alá lehet kérni ilyen rizs, meg olyan rizst, meg tésztát. De rizstésztát elvétve találni. Nemhogy azt a zöldségekkel és mini húsdarabokkal vegyítettet, ami az abszolút kedvencem volt Magyarországon. Egyszer régen.

4.2 Túlélni a negatívumokra történő fókuszálással elég nehéz – de azért ne tagadjuk le őket

Lehet, szabad, és kell is mindenféle pozitívumokat találni az éppen élt külföldi életedről. A körülményekről, a lehetőségekről, a terveidről. Mindeközben azonban nem szabad szemet hunyni a negatívumok felett. Mert vannak.

Sokan abba a hibába szoktak esni – és nem csak külföldre költözés során -, hogy csak a pozitívumkra fókuszálnak. Eközben a nehéz, fájdalmas dolgok azért csak gyűlnek, gyűlnek… leginkább ilyenkor a szőnyeg alá söprés folytán valójában a nappali közepén, de maguktól nem fognak eltűnni.

4.3 Merj érezni!

A negatív, fájdalmas érzéseknek is megvan a helyük és az idejük. Tapasztalatom szerint akkor tudjuk őket elengedni és megszabadulni tőlük (a szőnyeg alól a szemetesbe költöztetni), ha merjük átérezni őket. Megélni a fájdalmat, a veszteséget. Elismerni, hogy veszteség ért. És igen, a külföldre költözés elég sok vesztességérzéssel jár(hat). Elsiratni, ami volt. Ami többet már nem lesz. Emlékszel, beszéltünk a Te és az Otthon kapcsolatáról. Ha vissza is mész, egyikőtök sem lesz már ugyanaz, mint amikor elváltatok.

Elfogadni a negatív érzések létezését és létjogosultságát minden veszteség feldolgozásában segíteni tud. Nem csak a külföldre költözés és az ott szembejövő kihívások esetén. Viszont, nagyon fontos, az érzések elfogadása és megélése nem azt jelenti, hogy belecsücsülünk a dagonyánkba és életünk végig siratjuk saját magunkat. Ha ez a helyzet, akkor kérj szaksegítséget! Iránymutatásként a 3 hónapot hallottam, mint mérföldkövet, egy-egy nagy trauma esetén. Ami nem azt jelenti, hogy utána soha nem fog újra előbukkani semmilyen formában, hanem azt, hogy már nem akörül forog az életünk. Hat rá, de nem ez már a központi elem.

És az, hogy melyik veszteséget mennyi idő feldolgozni – vagy megtanulni együtt élni vele, mert ez ugye attól függ – teljesen egyedi. Nem csak tőled függ, hanem attól is, épp hogy vagy, mi más van az életedben, van-e körülötted támogató közeg (ide értve szaksegítséget is), meg persze az se mindegy mi történt, és esetleg milyen korábbi emlékeket húzott ki a kalapból. Nem tudom magamat elégszer ismételni: kérj segítséget! Bármikor és akármikor, akármiben és bármiben úgy érzed megakadtál vagy túl nehéz.

Azaz, ha ott állsz és csomagolni akarsz, tedd fel magadnak a kérdést:

4.4 Túl nehéz?

Hiszen volt egy – lehetőleg jól megalapozott – döntésem, sikerült, itt vagyok, kint vagyok és mégsem akarok már itt lenni. De igen. De nem. Vagy igen? Vagy mégsem?

Tudod ez mit jelent? Hogy túl nehéz. Egyedül túl nehéz. De nem vagy egyedül, nyugi!

Kérj segítséget!

Tudom, mondani könnyű, hogy kérj segítséget, de hát az annyira nehéz meg megalázó, meg olyan mintha belebuktam volna… NEM, NEM és NEM! Ezeket a téveszméket felejtsd el.

Egyrészt nem bukás az, hogy elismered, hogy iszonyatosan nehéz helyzetben vagy / időszakon mész keresztül. Képzeld, hiszed vagy sem, másokkal is megtörtént hasonló. Ezen felül segítséget kérni nem olyan nehéz ám, tudod, csak egy billentyűzet kell egy üzenetíráshoz. Vagy egy telefonhívás. Jahogy, megalázó… hát nem. Csak akkor ezt az árkot még át kell ugrani.

4.5 Kérj segítséget – titokban

Elvégre túlélni a honvágyat és a maradni a célod, nem?

Emlékszel, a legelején azzal kezdtük, hogy Te milyen vagy. Ha a rólad alkotott kép iszonyatosan nagyon fontos a számodra, akkor tényleg kínszenvedés lehet segítséget kérni. Tudod mit? Kérj titokban. És akkor csak egy ember fogja tudni.

Ezek a nehézségek is részei a külföldre költözésnek.

Mindenkinek más és más a legnehezebb mikor külföldre költözik és ott meg próbál megragadni, beilleszkedni. Mindenki számára más a legfájdalmasabb tanulnivaló, a legfájóbb lecke amit a külföldre költözés megtanít számára. A ‘túlélni’-n kívül.

Az én szavam az alázat.

És a Tiéd?


A beilleszkedés görbéje

Van egy nagyon szép, találó diagram, ami bemutatja a beilleszkedés fázisait. Hullámzik.

Elkerülni szerintem nem lehet, hiszen tényleg ez lesz. Hogy milyen lesz, vagy mennyire lesz nehéz, milyen sokáig fog tartani, azon lehet segíteni, előre készülni rá.

Nálunk a mélypont nem igazán jött el, nem jutottunk el a „csomagolni akarunk” fázisig. Ennek szerintem az volt az oka, hogy a görbe teteje is mérsékeltebb volt. Utánaolvastunk, alaposan, nem csak a pozitívumoknak, sőt. Nagyon is szem előtt tartottunk a negatív dolgokat, hogy ne legyenek túlzott elvárásaink, így a csalódás is jóval kisebb volt. És bizony így sokkal könnyebb volt megragadni.


Forrás:

Stages of settling in


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá