Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (9. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Hittétek volna vagy, sem, elérkeztünk sorozatunk utolsó darabjához. Hogyan lehet túlélni a honvágyat nehezítő tényezők esetén. MERT AKADNAK!

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (9. rész)

Hittétek volna vagy, sem, elérkeztünk sorozatunk utolsó darabjához. Hogyan lehet túlélni a honvágyat nehezítő tényezők esetén. Mert akadnak.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Mi szóltunk. Vár rád sok-sok fájó kérdés, és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról.

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (5) nehezítő tényezők

Mostanra alaposan kiveséztük, több irányból is megvizsgálva és szétmarcangolva, hogyan tudjuk a felmerülő honvágyat kezelni és túlélni. Meg ne feledjük el, azzal kezdtük, mit próbálhatunk meg tenni annak érdekében, hogy lehetőleg ne nagyon legyen. Azonban nem szabad elsiklanunk a nehezítő tényezők léte felett. Bizony, az őszinteség, legfőképp önmagunkhoz, megint beköszön.

A hátráltató faktorok egy részét már említettük. A veszteségérzés, a gyász, a család, barátok, ismerős környezet hátrahagyásának lehetséges hatása már kivesézésre került. Akkor mégis mi maradhatott még? Hát… itt vannak még azok, a gyerekkorunk során folyton folyvást ismételt versszakok, mondatok és félmondatok. Fogékony korban, sokat ismételve, főleg hangosan kimondva…

Ki emlékszik még a memoriterekből történő felelésekre, a véget nem érő memorizálásokra, mikor már a könyökünkön jött ki a százhuszadszor elismételt „Ég a napmelegtől a kopár szík sarja”, de közben a Toldi első énekének utolsó versszakába mindig belegabalyodtunk és előröl kellett kezdenünk a felmondást? Hogy is van a vége? „Mint komor bikáé, olyan a járása, …”

Pont emiatt – ugyanis van egy tippem, hogy a verssel együtt érzelmek is előbukkantak – jelentős hatással lehettek ránk egyes dalok, versek. Akár erős érzelmek kapcsolódhatnak hozzájuk, megnehezítve a távozásunkat és/vagy esetleg tüzelvén a honvágyunkat. Nézzünk meg néhány példát.

„Itt élned, s halnod kell” – és túlélni kérem szépen mégis hogy lehet?

Na miből idéztem? Nem gond, ha nem ugrik be, így a semmiből nekem se menne. A dallam, az viszont igen. Megvan? Na és ez melyikben van a kettő közül? Én is úgy szoktam megfejteni, hogy eldalolom fejemben az elsőt, és mivel nincs benne ez a sor, így kizárásos alapon a második 😊

A minden iskolai rendezvényen elénekelt Himnusz és Szózat (utóbbi időnként akár ki is maradhatott) ránk gyakorolt hatását nem mondanám feltétlenül elenyészőnek. Kis elsősként áhítattal hallgattuk a nagyokat a tanévnyitón énekelni, aztán ahogy nőttünk és megtanultuk mi is, átszellemülten énekeltük mi is. Minden egyes hangjával és szavával egyetértve, szívtuk magunkba a mondanivalóját.

És miután életünk és létünk szerves része lett, vérünk részévé vált az „Itt élned, s halnod kell” éppen mit csinálunk? Szöges ellentétben a belénkvésett paranccsal, éppen elhagyni készülünk vagy már el is hagytuk a HAZÁNKAT. Logikai szempontból nézve hazaárulókká váltunk. S ne hagyjuk figyelmen kívül, környezetünkben is akadhatnak olyan emberek, akik ezt az álláspontot képviselik. Akár annyira, hogy úgy is bánnak velünk.

Mit tehetünk? Átkeretezzük. Például úgy, hogy „nem én hagytam el a hazámat, a hazám hagyott el engem”. Ezáltal levetve a béklyót mely – ha máshogy nem, érzelmileg – fogolyként tart. Másoknak nem feltételül érdemes megpróbálnunk elmagyarázni. Érdemes megfontolni kikkel és milyen konfliktusokba állunk bele. Az esetleges becsmérlő megjegyzések kezelésének egyik legbeváltabb módszere az, hogy arra fókuszálunk, az ő reakcója róla szól, nem rólunk.

Nehogy azt higgyük ám ezzel már meg is úsztuk a dolgokat! Van még a tarsolyban hamuban sült pogácsa.

„Visszanéztem félutamból, Szememből a könny kicsordult.”

Szívem bele szakad, ezt hogy lehet túlélni? Mert hogyan is van ez a rész a dalban?

“Elindultam szép hazámból, Híres kis Magyarországból.
Visszanéztem félutamból, Szememből a könny kicsordult.”

Hát ugye ugye? Mert ha vállunkra is vesszük a vándortarisznyát, azért sírni illik. Az elgondolkodtató azonban, hogy nem a hátrahagyott szeretteink miatt kell potyogtatni a könnyeket. Hanem az elhagyott ország miatt. Ennek mélyebb szintű átgondolását ezennel az olvasóra bízom.

Rossz hírem van. Még mindig nem értünk a végére. Hogy miért?

„Börtönéből szabadúlt sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom”

Mert nem csak közvetlenül lehet az érzelmekre hatni hazaelhagyást megelőzendő csapásként. Volt megszámlálhatatlanul sok vers, amit be kellett biflázni gyerekként. Többet akár kétszer is – egyszer általánosban, aztán középiskolában is. És akadhatnak bennük érzelmileg megérintő részek. Amik – akár tudatosul bennünk akár nem – befolyással bírhatnak arra, hogyan éljük meg a külföldre költözést. Meg a honvágyunkat, amit túlélni szeretnénk… szeretnénk? A végtelen rónák látványának a hiánya a magas hegyek között vagy a tengerparton… Fájdalmas emlékeket hoz fel, nem?

Nekem személy szerint mázlim van. Én rosszul vagyok a teljesen sík terepen, szóval a rónák látványának hiánya inkább megnyugtató számomra, mint felkavaró. Azonban aki nem így van vele, annak számára ez is nehezítő tényező lehet.

Véget ért a móka mára, zárul Miki Mókatárja

Ezennel nem pillekönnyű sorozatunk végére értünk. Reméljük, hogy sikerült sok gondolatot ébresztenünk, netán kételyeket is. Ez utóbbinak – bevallom – végképp örülök. Ugyanis minél kevesebb kétellyel, határozatlansággal, és bizonytalansággal vágunk bele a külföldre költözésbe, szerintem annál könnyebb lesz túlélni. Mert lesz mit.

Azzal búcsúzom, amivel indítottunk: készülj fel minél jobban!

És ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk!Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá