Minden Ami Külföld | Új ország, új élet - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • young beautiful sexy woman, hipster outfit, red hair, traveler, green top, orange suitcase, making notes, travel diary book

Új ország, új élet

A külföldre költözés sokakat foglalkoztat, lehet, hogy te is épp ezen gondolkodsz. Egy biztos, ha másik országba költözöl, sok minden másképp működik majd az életedben. Íme, egy kis segítség az előkészületekhez és az első lépésekhez. 

Kisgyerekként sokan álmodozunk arról, hogy amikor majd felnövünk, egy varázslatos vidéken fogunk élni, erdőben, tengerparton, esetleg egy amerikai nagyvárosban vagy épp a Távol-Keleten… Az tuti, hogy legalább egyszer mindenki fejében megfordul, hogy egy másik országban kezdjen új életet és ott valósítsa meg az álmait.-Paulikovics Réka írása

Motiváció 

Az első lépés természetesen a motiváció, hogy miért is akarsz külföldre költözni. Van, aki valamilyen traumát, mélypontot él meg éppen, van, aki kap egy visszautasíthatatlan állásajánlatot. Az sem ritka, hogy valaki a párjával költözik és az is lehet, hogy csak gondolsz egyet és a nyakadba veszed a világot. 

Tudd, hogy hova akarsz menni – ha elsőre nem is tudod pontosan, hogy mi a végleges úticél, találd ki, hogy hol élnél szívesen. Kutass, gyűjts információt, hiszen minél árnyaltabb képed van egy desztinációról, annál könnyebb lesz a döntés. Mindenképp informálódj a munkaerőpiaci lehetőségekről, a szükséges nyelvtudásról és persze arról is, hogy „mennyibe kerül” adott helyen az élet. Ha él már ott ismerősöd, nyugodtan érdeklődj, így biztosan hiteles információ lesz a kezedben. 

Ha külföldön szeretnél élni és dolgozni, mindenképp foglalkoznod kell a vízum kérdésével, hiszen a bevándorlás egy országba nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé. Ma már több nagyon profi vízumügyintézővel, tanácsadóval is felveheted a kapcsolatot, itt nálunk, a https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/ oldalon is remek szakembereket találsz, akik készséggel segítenek neked és válaszolnak a felmerülő kérdéseidre. 

Megtakarítás

Mikor eldöntöd, hogy külföldre mész (pláne, ha teljesen egyedül), gondolj arra, hogy mindenképpen legyen némi megtakarított pénzed, amiből fedezed az utazás költségeit és a szállásod, lakásod bérleti díját az első pár hónapban. Persze, ha biztos munka vár és még ismerősök is vannak a közelben, kicsit könnyebb a helyzet, de így elkerülheted, hogy minden pillanatban az anyagiak miatt kelljen aggódnod. Apropó pénz. Mielőtt elutazol, menj be a bankfiókba és jelezd, hogy külföldre készülsz, nehogy esetleg visszaélés miatt letiltsák a kártyáidat. Ha a megtakarításokról esett szó, az is fontos lehet, hogy amennyiben megteheted, ne utazz az év legdrágább időszakában, ezzel elég sok pénzed megmarad, amit másra tudsz majd fordítani a későbbiekben. 

Tanulás

Ha megtaláltad álmaid országát és hajthatatlan vagy a költözést illetően, kezdj el tanulni! Nyelvet, kultúrát, gasztronómiát, bármit, ami adott desztinációhoz tartozik, hogy ne legyen teljesen ismeretlen számodra az új környezet. 

Lakhatás

A következő nagyon fontos téma a lakhatás, hiszen nem érkezhetsz meg úgy egy új országba, hogy nincs tető a fejed felett. Vagyis de, így is lehet, azonban valószínűleg az emberek nagy százaléka nem ezt az opciót választaná. Az első pár napban még oké egy szálló vagy egy hotel, viszont hamar szükséged lesz egy saját kis kuckóra. Ha lakást vagy házat szeretnél bérelni, kerüld az ügynökségeket, inkább konkrétan a tulajdonost vagy a bérbeadót keresd meg, vele egyeztess, mert a személyes kapcsolattartásnak még mindig hatalmas értéke van, a bizalom így sokkal könnyebben kialakul mindkét félben. Ha több emberrel költözöl össze, lényeges, hogy mindenképp érezd magad jól a társaságukban, mert hosszú távon csak úgy leled majd örömed a külföldi életben, ha támogató és inspiráló a környezeted. 

Kapcsolatok kialakítása

Alakíts ki új kapcsolatokat! Ez a következő lépés. Menj ki! Sétálj! Barangolj! Nézd meg, mi van a küszöbödön túl és ne zárkózz be!  Mosolyogj az emberekre! Kezdeményezz beszélgetéseket, kérdezz, érdeklődj, még akkor is, ha eleinte nehezedre esik. Hidd el, napról napra könnyebb lesz, olyan ez, mint az edzés: minél többet gyakorolod, annál jobb leszel benne. Válaszd a kedvességet, hiszen neked is jólesik, ha valaki nyíltan és őszintén érdeklődik irántad. 

Álláskeresés

Az álláskeresés – amennyiben nem egy már meglévő munka miatt költözöl – fontos lépés az új életedben. Nem biztos, hogy elsőre megtalálod álmaid melóját és egy darabig olyan helyen és pozícióban fogsz dolgozni, ami nem a legjobb számodra, viszont az is fontos, hogy csak azért ne vállalj el egy munkát, mert muszáj. Keress, nézelődj, érdeklődj! Olvass hirdetéseket, az utcán sétálva nézd meg a kiragasztott cetliket és felhívásokat, mert lehet, hogy pont épp neked szólnak. Ami lényeges, hogy tudd magadról, miben vagy jó, mik az erősségeid, mi a szenvedélyed és légy nyitott az új ismeretek iránt is, hiszen így fogsz majd lépésről lépésre közelebb kerülni ahhoz, amit igazán szeretsz csinálni. 

Fogadd el

Fogadd el a változást! Mielőtt elutazol, valószínűleg pontos tervet készítesz arról, hogy minek hogyan kell történnie. DE! Add meg a lehetőséget arra is, hogy valami más és jobb is történhessen, ne ragaszkodj túlságosan az elképzeléseidhez, hanem inkább légy nyílt az előtted álló kalandra, hagyd, hogy az út kanyarogjon egy kicsit! A meglepetések sokszor izgalmasabbak lehetnek, mint a terveid, sőt talán arra is késztetnek, hogy a kezdeti célokat megváltoztasd vagy újakat tűzz ki magad elé. A tapasztalatokkal csak több leszel. 

Ugye nem felejted el, miért ezt választottad? Lépj ki a megszokottból és szeress bele újra nap, mint nap az országba, ahol élsz. Keress egy helyet – vagy többet – ahova, amikor csak tudsz, ellátogatsz, ahol úgy érzed, ez a kaland az életed egyik nagy csodája. 

És hogy mire lesz még szükséged? Bátorságra. Elszántságra. Nyitottságra. Kalandvágyra. Kreativitásra. Türelemre. Rugalmasságra. Elfogadásra. 

+ 1 tipp: Soha ne felejtsd el, hogy te alakítottad így az életed! Légy hálás magadnak azért minden egyes nap, hogy megtetted azt, amiről sokan csak álmodni mernek!

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá