Minden Ami Külföld | Ünnepek - külföldre költözés után (2. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az ünnepekre milyen hatással lehet egy külföldre költözés? Milyen új döntési helyzetek és szempontok merülhetnek fel? DÖNTS JÓL!

Ünnepek – külföldre költözés után (2. rész)

Telnek a napok, hetek hónapok. Fel se tűnik, hogy mindenközben vészesen közelegnek az ünnepek. Az Ünnepek. A karácsonyi családi nagy összejövetel. Mikor még az ország másik szegletéből is akár felkerekednek a családtagok. Sőt, még hét határon túlról is. Csak mi nem megyünk.

Írta: andi – Minden ami külföld

A családi dinamikákból fakadó konfliktusok gyakran az ünnepek környékén mutatkoznak meg legmélyebb valójukban. Mit tudunk kezdeni velük? Vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

A Költözés előtt hogy „álltak be” az ünnepek?

Amikor elkötelezzük magunkat egy párkapcsolatban, azzal (ritka kivételektől eltekintve) egyúttal megkapjuk a másik fél családját is bónuszként. Akár akarjuk akár nem. És mivel két különálló családról van szó, akár nagyon eltérő szokásrendeket kell valahogy összegyeztetni. Főleg az ünnepek kapcsán. Jó esetben megtalálni az arany középutat. Ha van. Esetleg beadni a derekunkat a „családi béke” kedvéért. Vagy gyakran a másik családjának kedvéért. Ami, ha nagyon őszinték akarunk lenni magunkhoz, feszültségeket kelt a párkapcsolatban. Legalábbis kéne.

A lényeg a lényeg: egyszer valamikor valahogy összehoztunk legalább valami átmeneti megoldást, hogy hogyan vészeljük át a két család (szignifikánsan) különböző, időnként szétszaggató (miért nem tudjuk magunkat klónozni?) elvárásainak történő megfelelést. A rutinosabb versenyzők ezen a gáton már lehet hogy túljutottak és el tudták engedni azt a megfelelési kényszert. Nekik könnyebb dolguk van, ugyanis valószínűleg elég előhúzni a jól bevált megküzdési stratégiákat és adaptálni őket az aktuális helyzetre.

Mindenki másnak ott lógott eddig is a feje fölött a megugorhatatlannak tűnő léc: hogyan lehetünk egy időben egyszerre két helyen? Ki sértődne meg jobban? Hol lesznek többen? Fix legyen-e hogy melyik családhoz melyik nap megyünk vagy az az elvárás hogy évente váltakozzon? Merjük-e a Szentestét egyedül tölteni? Mi lesz ha lesz gyerek? Mi lett mikor lett gyerek?

Félreértés ne essék, van sok család ahol sértődések nélkül meg lehet beszélni dolgokat, és a karácsonyi összejövetel tényleg az együttlétről szól. Akkor és úgy amelyik évben éppen ahogy és amikor sikerül. Azonban sajnos vannak olyan családok is, ahol az ember érzi a feje fölött a gyakran kimondatlan elvárást, a kényszert, hogy úgy legyen ahogy „a nagykövben elő van írva”. És a „megtorlás” sem várat sokat magára ha az ember fia / lánya lázadni mer a jól bevált szokások ellen.

Eddig hogyan menedzseltük a törékeny békét az ünnepek körül?

Elő a papírt és ceruzát: eddig milyen szempontok alapján döntöttünk az osztódásról? Akarom mondani a sértődések minimalizálásához milyen stratégiát alkalmaztunk?

Erősebb kutya? Vagy amelyik ugat az nem harap? Esetleg az volt a cél, hogy minél kevesebb beszólással megússzuk a végén? Talán okos enged szamár szenved? Aki úgy érzi, hogy ezerrel villódznak a feje fölött a kérdőjelek, annak üzenem nincs egyedül. És azok a kérdőjelek eddig is ott voltak, csak talán nem voltak ennyire élesen nyilvánvalóak.

Készítsünk mérleget!

Nyugi, nem könyvelünk 😊 mármint igazából könyvelünk, nem úgy.

Amennyiben kész a lista (legalábbis annak első) változata, lehet elővenni a második papírt. Igen azt, amire a pro és kontra érvek mennek az ünnepekre történő hazautazás kapcsán. Azokat a dolgokat, melyeket érintettük itt. Mi jó a családi karácsonyozásban és mi nem. Aztán véssük fel azokat is, amik a hazautazásba történő befektetésről szólnak: idő, pénz, fáradtság. Kockázatkerülők számára felmerülhet a hosszú útban / vezetésben rejlő kockázat. Főleg fáradtan. Szóval célszerű végigmenni ezen a – korántsem teljes – listán is.

Aludjunk rá. Akár többet is.

Nem egyszerű a döntés. Valószínűleg sok-sok jó és nem annyira jó érzelmet felhozott a listakészítés. Hagyjuk ülepedni. Mint már említettem az előző részben, ne haragból, sértődöttségből vagy dühből döntsünk. Adjunk önmagunknak időt átgondolni. És legjobb tudásunk szerint álljunk ellen a sürgetésnek. Nekünk kell dönteni. A mi családunk. Kettőnk párkapcsolata.

A listát módosítani ér! Ahogy az idő telik és mi az agyunk hátsó szegletében morfondírozunk a helyzeten, teljesen érhető ha újabb szempontok kerülnek fel a két listára. Esetleg kerülnek le róluk. Időnként vegyük elő és gondoljuk át, készen vagyunk-e már döntést hozni. Képesek vagyunk-e már úgy döntést hozni, hogy az érzelmeket a küszöbön hagyjuk? Másokét is de a sajátunkat is!  

Amikor megvan a döntés az ünnepek kapcsán (megyünk vagy maradunk) jön a stratégiai tervezés következő fázisa: kommunikálni az otthonlévőkkel.

Hogyan fogjuk elmondani, hogy nem megyünk haza az ünnepekre?

Esetleg megyünk, de nem akkor, vagy nem annyi időre?

Papír elő 😊 Mit fogunk mondani?

Tőmondatok, kijelentő módban. Például „Úgy döntöttünk, hogy idén nem megyünk haza a karácsonyi ünnepekre.” Lehetőleg magyarázat nélkül. Miért? Mert ha nincs magyarázat akkor nem lehet belekötni 😊 Vigyázat! Az „azon gondolkodunk, hogy idén nem megyünk haza a karácsonyi ünnepekre” tökéletes aknamezővé válhat. Ez inkább vágyálomnak hangzik mint döntésnek. Ne felejtsd, már döntöttetek!

Melyik családot értesítitek először? A könnyebbiket vagy a nehezebbiket?

Szóban vagy írásban? Szóban elmondani lehet, hogy nehezebb. Ezen túl egyből tudnak reagálni. Esetleg már az első mondat közepén félbeszakítani. Témát elterelni. Könnyeket előhúzni. Írásban elküldés előtt akár tizenötször is át lehet fogalmazni. Ez esetben azonban célszerű készülni arra, hogy mi lesz a reakciótok ha megcsörren a telefon / viber / skype és a másik fél átváltana szóbeli kommunikációra. Felveszitek? Vagy felkészültök inkább a várható beszélgetésre és később hívjátok őket vissza? Ne felejtsétek, egy csapat vagytok!

Szóval gatyamadzag felköt, ingujj feltűr és hajrá. Ezt senki nem tudja megtenni helyettetek. Ahogy a döntést se tudta senki meghozni, csak Ti.

Emlékeztek? A reakciójuk róluk szól, nem rólatok!

Átbeszélnétek valakivel a terveteket? Keressétek Nórrát!

Stresszesnek érzitek a helyzetet? Adrienn segítségetekre lehet.


További kérdések, melyek felmerülhetnek az ünnepekre történő hazautazás kapcsán

  • Hol fogunk aludni? Bérelünk (hotel, airbnb) vagy családnál/barátnál? Esetleg kinél hány éjszakát?
  • Kiket szeretnénk meglátogatni? Kire mennyi idő jut?
  • Kit mikor? Kik laknak egy irányban? Kinek mikor jó?
  • Na és kiket húzunk le a listáról?
  • Neked mi jut még eszedbe?

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá