Minden Ami Külföld | Egész falvak várják a külföldre költöző digitális nomádokat!
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Digitális nomád vagy? Távmunkára váltanál? A Slow Travel-ben hiszel? Tárt karokkal vár Portugália, vagy akár Brazília! ÉRDEKEL? >>>

Egész falvak várják a külföldre költöző digitális nomádokat!

 Digitális nomád vagy? Távmunkára váltanál? A Slow Travel-ben hiszel? Tárt karokkal vár Portugália vagy akár Brazília!

Írta: Baráth Mea

Ki a digitális nomád?

Lehetsz webfejlesztő, fordító, szövegíró, tanár vagy coach, a lényeg, hogy legyen erős a net!

Ma már számtalan különféle lehetőség kínálkozik arra, hogy a munkánk ne kössön helyhez minket. Online, egy laptoppal de akár telefonról is végezhető munkák tucatjai közül válogathatunk. És hogy miért is jó ez az egész?

Vonz a kaland? Vágysz külföldre? Utaznál?

Digitális nomád vagy? Távmunkára váltanál? A Slow Travel-ben hiszel? Tárt karokkal vár Portugália, vagy akár Brazília! ÉRDEKEL? >>>

A digitális nomádság végtelen szabadsággal, élményekkel gazdag, utazásokkal teli élettel ajándékozhat meg!

Digitális nomádként a munkavégzés helyfüggetlen. Online módon, home office-ban, a tengerpartról vagy éppen egy havas hegycsúcsról is dolgozhat az, aki a munkavégzésnek ezt a módját választja. Lehetsz vállalkozó, szabadúszó, vagy alkalmazott akár, ha azt a munkaköröd lehetővé teszi, ma már könnyedén lehetőséged nyílik digitális nomádként dolgozni. 

Hátizsákos életmód laptoppal.

A mai fiatalok, munkavállalók célja már nem a vállalathűség, sokkal gyakrabban és könnyebben váltanak munkát, mint az előző generációk. A projekt alapú munkavégzés idejét éljük, és ez a tendencia egyre erősödni látszik. 

A Covid-járvány idején sokan kényszerültek home office-ba, a kényszerhelyzet viszont ráébresztette a dolgozókat és munkáltatókat egyaránt az ebben rejlő lehetőségekre. Az otthoni munkavégzést a tapasztalatok szerint magas fokú hatékonyság jellemzi, a szabad időbeosztás nem csökkenti, sokkal inkább látványosan növeli a munkavégzés gyorsaságát. 

A munkavégzés nem helyhez és időhöz, hanem feladathoz kötött.

A munkaerőpiac globálissá vált, egy-egy teamben angol, német, indiai, ausztrál és magyar munkatárs egyaránt együtt dolgozhat. A kapcsolatfelvétel valakivel a világ másik felén – sosem volt ennyire gyors és egyszerű.

Digitális nomád falvak a világban

 • Portugália

A Digital Nomads Madeira által elindított kezdeményezés 2021. februárjában, Portugáliában kezdődött. Az ötletgazda csapat a sziget vezetőiből, egy helyi startupból, és Gonçalo Hallból állt, akil digitális nomádként élt. Ponta do Sol település lett a világ első digitális faluja, ahova kifejezetten a távmunkásokat várják. 

Tudatos munkával, közös eseményekkel építik a kapcsolatot a helyiek és az ide települő digitális nomádok között. A falubéli vállalkozásokat és gazdagságokat is bevonják a projektbe, emelve ezzel a falu életszínvonalát. 

 • Brazília

A második, a portugál mintára működő digitális nomád falu Brazíliában található. Rio do Norte tartományban, Pipa ad otthont a távmunkásoknak. A falu ideális, hiszen másfél órányi távolságban található a nemzetközi reptértől, csodálatos tengerpartja van, és magas az éjszakai élet kultúrája is. 

A portugál digitális nomád falut indító, és a NomadX közösséget is létrehozó Gonçalo Hall a helyi turisztikai hivatallal és a brazil kormánnyal is tárgyal terveiről.

Magas színvonalú, kollégium jellegű szálláshelyekre érkezhetnek a távmunkában dolgozó utazók, közösségi terekkel és coworking helységekkel. Az erős internetkapcsolat biztosított.

Top 10 ország, ahol jó digitális nomádnak lenni

A NordLayer hálózatbiztonsági vállalat 66 országot vizsgált meg. A távmunkavégzés szempontjából releváns szempontokat értékelték, például a kiberbiztonságot, a gazdasági és társadalmi feltételeket, a digitális és fizikai infrastruktúrát, sőt, a járványhelyzetre adott válaszokat is.

A 10 legjobb hely digitális nomádként:

 1. Németország
 2. Dánia
 3. Egyesült Államok
 4. Spanyolország
 5. Litvánia
 6. Hollandia
 7. Svédország
 8. Észtország
 9. Szingapúr
 10. Franciaország

Portugália a 18., míg Brazília csupán az 51. helyet tudhatja magáénak. Magyarország a 30. lett a rangsorban. 

A digitális nomád életforma kedvez a Slow Travel kedvelőinek is

A Slow Travel utazók a lassú, mély befogadást lehetővé tévő utazási formákat részesítik előnyben. Egy-egy helyen hetekig, akár hónapokig elidőznek, megismerve a helyi kultúrát, megélve a külföldi országban a mindennapokat. A termelői piacon vásárolnak, kirándulnak, megismerik a szomszédokat. Nem céljuk, hogy minél rövidebb idő alatt minél több élményt szerezzenek, sokkal inkább a tapasztalás mélysége, és tartalmassága motiválja őket. 

A jelenleg Tenerifén élő Marika, és családja a Slow Travel jegyében utaznak, bemutattuk már őket korábban, itt olvashatsz róluk cikkünkben!

A magyar Slow Travel utazási közösség oldalán elgondolkodtató kérdés szólít meg: Volt már, hogy fáradtabban érkeztél haza az utazásról, mint amikor elindultál? Ha igen, a Slow Travel neked való!

Mi kell ahhoz, hogy digitális nomáddá válhass?

Íme a listánk, a teljesség igénye nélkül, de a legfontosabb szempontokat figyelembe véve:

 • Legyen piacképes szaktudásod!
 • Alkalmasnak kell lenned az önálló munkavégzésre!
 • Be kell tudnod osztani az idődet!
 • Előny, ha magabiztos online tájékozódási képességgel rendelkezel!
 • Higgy magadban!

Milyen munkaköröket tölthetsz be távmunkában?

Csupán néhány, ötletadó példa:

 • szövegíró
 • pszichológus
 • coach
 • tanár, mentor, oktató
 • webfejlesztő
 • informatikus
 • grafikus, dizájner
 • fordító
 • virtuális asszisztens
 • marketing szakember
 • közösségi média menedzser

De akár masszőrként, jógaoktatóként vagy fotósként is felépítheted az ügyfélkörödet bárhol a világon tudatos marketingtevékenységgel. Az erős nyelvtudás elengedhetetlen, ebben segít cikkünk.

Judit és családja a digitális nomád életformának köszönheti, hogy most Afrikában, Mauritius szigetén élnek.

Az anyagi szempontokat figyelembe véve a digitális nomád számára a legideálisabb helyzet, ha olyan országból kapja a fizetését, ahol erős a gazdasági helyzet. A lakhelyén viszont alacsonyabbak az árak, olcsóbb a megélhetés.


Milyen szempontokat mérlegelj, amikor digitális nomádként célországot választasz?

Digitális nomád vagy? Távmunkára váltanál? A Slow Travel-ben hiszel? Tárt karokkal vár Portugália, vagy akár Brazília! ÉRDEKEL? >>>

Tájékozódj az alábbiakról!

 • internet erőssége
 • megélhetési költségek
 • coworking irodák, kávézók
 • kikapcsolódási lehetőségek
 • éghajlat
 • biztonság
 • egészségügy
 • külföldiekhez való hozzáállás
 • angol nyelvtudás


Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak? Támogatásra volna szükséged?

Mi segítünk felkészülni, itt mindent megtalálsz: Minden Ami Külföld szolgáltatói köre

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá