Minden Ami Külföld | Ünnepek - külföldre költözés után (1. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az ünnepek, különösen a karácsony, általában fontos szerepet töltenek be egy család életében. Külföldre költöztél. A KARÁCSONNYAL MI LESZ?

Ünnepek – külföldre költözés után (1. rész)

Eldöntöttük: költözünk. Munka pipa, lakhatás – legalább az első néhány hétre – pipa, kutya / macska / papagáj utaztatás elintézve. Bőröndök bepakolva és még a gyerekeket sem felejtjük otthon – hurrá, irány a nagyvilág! Na mivel nem számoltunk (még)?

Írta: andi – Minden ami külföld

Minden család más és más. Eltérő hagyományok, szokások jellemzik, különösen ünnepek kapcsán. Van ahol a család apraja-nagyja összegyűlik egy születésnapra is, és van ahol a karácsony is csendben, nagy főzőcskézések és összejövetelek nélkül telik.

Alapozzunk az ünnepekre

A látszólag olajozottan forgó kerekek közé azonban aránylag könnyen kerülhet homokszem. Elég egy kisebb betegség és már borul is a jól felépített forgatókönyv. Esetleg a rossz időjárás miatt nem mernek felkerekedni a kicsit messzebb lakók. Ilyenkor aztán pikk-pakk kint is van az a szög ama bizonyos zsákból. Ahogy mondani szoktuk, ki-ki a saját vérmérséklete szerint reagálja le a váratlan eseményt. Bár igazából a reakciók inkább az érintett személy alkalmazkodóképességéről, rugalmasságáról, empátiájáról mesélnek mint a vérmérsékletéről.

És miért fontos a megkülönböztetés? Szerintem legfőképp azért, mert míg a vérmérsékletet adottnak tekintjük – azaz “ilyen vagyok és kész” és  “nem fogok már megváltozni” -, a hozzáállás(unk)on mindig tud(unk) változtatni ha akar(unk). Figyelem! Ők is. Ha akarnak.

Tény, könnyebb elbújni a megkérdőjelezhetetlen status quo mögé – mert hát ugye „a bor nem válik vízzé” – mint szembenézni azzal, hogy az érzelmeinket lehetséges kordában tartani, sőt időnként kell(ene) is. Nekünk is. Nekik is…

Ez az egész hogyan kerül egy külföldre költözéssel foglalkozó weboldalra?

Ahhoz hogy fel tudjuk mérni mivel IS jár még a külföldre költözés, nem árt ha a családi dinamikákat valamelyest átlátjuk. Beleértve ebbe saját helyünket / szerepünket, aktuális helyzetünket és így szükség esetén valamennyire fel tudunk készülni az esetleges konfliktusokra. Vagy inkább a várhatóakra. Mert konfliktusok szinte biztos, hogy lesznek.

Az ünnepek tudnak nyomasztani

Mivel maga a külföldre költözés valószínűleg nem járt mindenki részéről felhőtlen boldogsággal – ami valljuk be, teljesen érthető -, az ünnepek közeledtével az elválasztó távolság okozta fájdalom egyre jelentősebb mértéket ölthet. Főleg, ha nem opció a hazautazás. Vagy idén nem. Esetleg nem a karácsonyi ünnepekre. És ilyenkor jön a képbe az, hogy ki-ki a saját vérmérséklete szerint hogyan kezeli a helyzetet.

Igen, lehetne mondani, hogy hogyan tudja kezelni a helyzetet, de ugyebár mint már picit feljebb kifejtettük, azért léteznek „beavatkozási pontok”. Van lehetőség kicsit rugalmasabban hozzáálni, egy hangyányit elnézőbbnek lenni, valahonnan összekaparni némi empátiát. Az esetleges beszólások helyett örülni annak, hogy ha nem is két hétre de három napra itt vannak. Még ha nem is Szenteste de legalább Újévkor. Ugyan hazautazni nem tudtak, de egyszerre volt ajándékbontás Viberen / Skypeon / Messengeren keresztül.

Van akinek megy. És van aki megugorhatatlannak érzi. Utóbbi esetben nekünk kell felkészíteni önmagunkat arra, hogy szívünkbe találó tüzes nyilakat („hát ennyit sem jelent neked anyád, szégyelld magad”) és a mosolygós hátbaszúrásokat („ezért a pár napért kár volt ennyit utaznotok”) a helyén tudjuk kezelni.

Tervezzünk az ünnepekre

„Bezzeg a nővéredék Angliából is hazarepülnek Karácsonyra, Ti meg a közeli Németországból képtelenek vagytok hazaugrani pár napra!” Milyen jól meg tudja alapozni a karácsonyi hangulatot, ugye? Nálatok, Németországban. Na de itt jön a csavar: náluk is, Magyarországon. Nagyon messzi nézőpontból vizsgálva: legalább megadtátok nekik a témát a karácsonyi ünnepekre 😊

Akár haza tudtok utazni a karácsonyi ünnepekre akár nem, akadnak családok, ahol sajnos borítékolhatóak a konfliktusok. Lehetnek helyzetek mikor azért is nyomasztó a hazautazásról szóló döntést meghozni, mert sejtjük hogy mi vár ránk otthon. Lásd fent. Ilyenkor hasznos újrafogalmazni a „haza tudunk-e utazni” kérdést: „haza akarunk-e utazni”.

Más szóval megéri-e időt, pénzt, fáradtságot belefektetni (a nyűgös gyerekek dupla pontot érnek) a hazautazásba, felmérve, hogy mi várható otthon. Legyünk őszinték: nem minden rossz a családi karácsonyozásban. Gondoljuk át mi a jó benne. Mennyire. Milyen hosszú ideig tart az a jó. Aztán legyünk őszinték, és gondoljuk végig, hogy mi rossz benne, mennyire és meddig.

Majd jöhet a mérleg. Pro és kontra. Ahogy a külföldre költözésnél is volt. Menjünk vagy maradjunk. A Karácsony mindenképp Karácsony lesz. Akár haza akartok utazni akár nem.

Döntsünk jól

Ahhoz, hogy jól tudjunk dönteni szerintem fontos az, hogy „kényszer hatása nélkül” tegyük meg. Mire gondolok?

A mi döntésünk legyen, ne a másik fél potyogó könnyeié. Félreértés ne essék, lehet, sőt, számba is kell venni azokat a könnyeket. Meg aztán sokminden mást is. Lásd előző pont.

Ne haragból, sértődöttségből, dühből döntsünk. Amennyiben ezeket nem tudjuk időlegesen félretenni (lásd érzelmek kordában tartása) akkor fontoljuk meg a döntés elhalasztását addig, amíg letisztázzuk valójában hogy is érzünk és mi bánt / zavar minket.

Mehetünk, de lehetőleg ne azért menjünk, mert végül megadjuk magunkat – mint mindig. És bár a hátunk közepére nem kívánjuk az egy-másfél napos autóutat, azért – rossz szájízzel ugyan – de mégis bepakoljuk a családot a kocsiba a böröndökkel együtt és nekivágunk. Gyomorgörccsel. Mert ha nem megyünk akkor jön az égzengés, földindulás és évekig ezt fogják a fejünkhöz vágni, hogy  „akkor karácsonykor nem jöttetek haza, semmit nem jelent nektek a család”.

És igazából még ilyen esetben is mehetünk. Hogy mégis mire figyeljünk? Arról majd a következő részben lesz szó.

Nóra áll rendelkezésedre az külföldre történő költözéssel együtt járó új élethelyzet kapcsán.

Személyes coachinggal pedig Adriennt keresheted.

És még állatkivitel kapcsán is tudunk segíteni.


Hazautazás az ünnepekre? Gondold át – a lista elgondolkodtatásul szolgál, használd fel ami hasznos és dobd ki azt amit nem

  • Hány nap szabadságod van egy évre? Abból mennyit akarsz / tudsz kivenni az ünnepekre a hazaútra? Ebből hány napot vesz el az utazás?
  • Repülő vagy autó (amennyiben van választási lehetőség)? Költség? Rugalmasság? Időtartam?
  • Mennyi idő az oda- és visszaút. Kilométerben. Időben. Pihenőkkel.
  • Tervezz – ha tudsz – pihenőidővel az indulás előtt (lehetőleg ne egyből munka után este indulj) és visszautazás után (hajnali érkezés után reggel munka?)
  • Egyedül vezetsz vagy van váltásod? Milyen gyakran tudok cserélni? Kire mennyi vezetési idő jut?

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá