Minden Ami Külföld | Vakcina lottó a világ körül - Jöhet pár ingyen fánk oltásért cserébe?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 3D medical background with abstract Covid 19 virus cells and vaccine
27 September 2021

Vakcina lottó a világ körül – Jöhet pár ingyen fánk oltásért cserébe?

Amikor 2020 elején sorra érkeztek a hírek a világ minden tájáról a COVID-19 terjedésével kapcsolatban, a világ országaiban bizonyos eltérésekkel, de nagyvonalakban ugyanazok voltak a védekezés eszközei: lezárások, felületek fertőtlenítése, távolságtartás, maszkviselés. Aztán meglepően gyorsan felpörgött a vakcinafejlesztés, az év végére már több fajta vakcinából is lehetett választani, és az országok jelentős részében el is kezdték beoltani velük a lakosságot. Azonban a megfelelő védettségi szint elérése szinte mindenhol akadályokba ütközött, nem kis részben az emberek hezitálása, vagy konkrét ellenállása miatt. Nézzünk most pár példát arra, milyen trükkökkel próbálják rávenni a vonakodókat, hogy oltassák be magukat.-Peringer Attila írása

Talán senkit nem ér hidegzuhanyként, hogy a legtöbb országban – Európában és azon kívül is – a pénzbeli juttatás valamilyen formáját választották az emberek meggyőzésére. Hiába, a szem előtt ugráló dollárjelek hatalma sokszor még a vakcinával szembeni ellenállásnál is erősebb.

Szlovákia

A szlovák pénzügyminiszter által augusztusban elindított vakcina lottó jelentkezőinek több akadályt is át kell ugraniuk, ha másnap már 100 ezer euro boldog tulajdonosaiként szeretnének felébredni: a vasárnaponként lebonyolított sorsoláson először be kell kerülniük azok közé, akiket a szervezők kiválasztanak és felhívnak. Azonban a telefon csak 20 másodpercig csörög, így tehát nem árt gyorsnak lenni. A sikeres telefon felvételt követően további 20 másodperc áll rendelkezésre, hogy a tévé képernyőn megjelenő kódot a kiválasztott beolvassa. Van kihívás bőven, és ha valaki ront, a játék megy tovább, a nyeremény pedig halmozódik. 

Az első sorsolás aztán rögtön drámai fordulatokat hozott: a felhívottak közül volt, akit nem sikerült elérni, más közölte, hogy nem szokott tv-t nézni. Viszont a legrosszabbul az a játékos járt, aki internetes adáson keresztül követte a műsort, és a kapcsolat sebessége miatt csak késve tudta beolvasni a kódot, így elbukta az addigra már 400 ezer eurósra duzzadt nyereményt. Ha ez még nem lett volna elég, az ötletgazda pénzügyminiszter a saját Facebook oldalán még pár gúnyos megjegyzést is fűzött az esethez; aztán később ígéretet tett arra, hogy valamilyen módon megpróbálják kompenzálni a hölgyet.

Románia

Románia nem áll túl jól átoltottság tekintetében, eddig a 12 év feletti lakosság kevesebb mint 35%-a kapott legalább egy oltást, így nem meglepő, hogy ott is napirendre került a lakosságot pénznyereményekkel jobb belátásra bírni. A vakcina lottó októberben indul, a tervek szerint év végéig fog tartani, és hetente, havonta, valamint két rendkívüli alkalommal fognak nyereményeket sorsolni. A heti sorsolásokon 80-an 10 ezer lej (kb. 700 ezer Ft), további 1-1 szerencsés 300 ezer lej nyereményt zsebelhet be. A havi alkalmakon 1-1 100 ezer lejes nyeremény talál gazdára, a karácsonyi időszak pedig az 1 db 500 ezer és az 1 db 1 millió lejes jackpot miatt lesz igazi ünnep a szerencsés kiválasztottak számára. Érdekesség, hogy a nyereményjátékon azok is részt vehetnek, akik korábban már megkapták az oltásukat.

Egyesült Államok

Az USA teljes lakossága több mint 330 millió fő, így kétségtelenül sok munka lehet rábírni a lehető legtöbb embert, hogy a tűszúrás(ok) mellett döntsön más programok helyett. Ezért, amikor a nyár elején lanyhulni kezdett az oltási kedv, a tagállamok különböző megoldásokkal kezdtek próbálkozni. A kreatív energiák azért többnyire – a fentiekhez hasonlóan – az anyagi ösztönzők bevetése irányába kezdtek áramolni. Ha már pénznyeremény, az egyik kirívó példa Ohio volt, ahol a kormányzó összesen 5 millió dollár kiosztásáról döntött, 5 vállalkozó szellemű, 18 év feletti helyi lakos számára. Ez az összeg már szabad szemmel is egész jól látható, ezért az ötlet nem is nyerte el egyformán mindenki tetszését. Sokak szerint ennyi pénzt más, a járvány elleni védekezéssel összefüggő feladatra is el lehetett volna költeni. Ohióban azért a pénzen kívül más is volt a tarsolyban: 5 tizenéves egy hasonló sorsolás keretei közt teljes ösztöndíjat nyerhetett az állami egyetemek valamelyikére. Kicsit később aztán Kalifornia állam még Ohióra is ráígért, összesen 10 ember nyerhetett fejenként 1,5 millió dollárt. 

Kanada

Az USA északi szomszédjában is bíztak a dollárok erejében, például Quebec tartomány is megrendezte a maga vakcina lottóját. A szabályok itt sem voltak túl bonyolultak: minden 18 év feletti helyi lakos, aki megkapott legalább egy dózist az elfogadott vakcinákból, jogosulttá vált, hogy részt vegyen és nyerjen 150 ezer kanadai dollárt, aki pedig mindkét oltását megkapta, akár 1 millió dollárral is növelhette a bankszámlája értékét. A 12-17 közötti korosztály számára szintén hirdettek sorsolást, itt 10 ezer (1 dózis) és 20 ezer (2 dózis) dollár értékű ösztöndíjakat lehetett elnyerni. 

Jó, de mi a helyzet az ingyen fánkkal?

Kicsit szakadjunk el a bankjegyek és beérkező tranzakciók világától, mert ugyan a pénz boldogít, viszont születtek az oltási hajlandóság felturbózására egyéb, sokszor igenis kreatív ötletek világszerte. Jöjjön néhány érdekes/szellemes példa:

  • Kezdjük is a cukrászsüteményekkel: a Krispy Kreme nevű amerikai fánkozó lánc mindenkinek, aki bizonyítani tudja, hogy beoltották, egy ingyen fánkot ad. Mivel a felajánlás napi egy darabról szól, így a fánk rajongók számára az év hátralévő részében a napi cukorbevitel biztosított;
  • a szintén USA-beli Hustler Club egy összességében 5000 dollár értékű csomagot ajánl a felnőtteknek szóló szórakozási lehetőségeket előnyben részesítő beoltottaknak, mely többek között VIP tagsági kártyát, ingyen táncot és egy üveg ingyen italt tartalmaz;
  • egy fülöp-szigeteki város polgármestere sorsoláson megnyerhető tehenekkel igyekezett irányba terelni az oltástól távol maradókat;
  • Izraelben ingyen sör, Malajziában ingyen desszert jár az oltottaknak;
  • Hong Kongban egy ingatlanfejlesztő cég magasra tette a lécet, egy 1,4 millió dollár értékű lakást ajánlott fel az oltásért cserébe (bár Hong Kongban egyébként is elképesztő ingatlanárak jellemzőek);
  • az ausztrál Qantasnál 1000 törzsutas pont, vagy egy 20 dolláros kedvezmény közül választhatnak azok, akik mindkét oltásukat megkapták, de a Virgin Australia például ingyenes business class jegyekkel is beszáll ebbe a licitbe;
  • szintén Ausztrália: a Linkt (egy online útdíjfizetési rendszer) hálózat ügyfelei két elektromos Hyundai-t, 1 évnyi ingyenes úthasználatot, vagy 100 dollár értékű útdíj kreditet nyerhetnek.

Sok helyen a pozitív ösztönzők helyett inkább a büntetésre helyezik a hangsúlyt, több országban elkezdték a kötelező munkahelyi oltásokat, de az indonéziai Jakartában például 350 dollárig terjedő pénzbüntetést rónak az oltást elbliccelőkre, Szaúd-Arábiában pedig az oltatlanok augusztustól nem léphetnek be az ország bevásárló központjaiba. Ami biztos: a legtöbb kormány igen elszántnak mutatkozik, hogy így vagy úgy, de meggyőzze az embereket az oltás felvételéről.

Szólj hozzá