Minden Ami Külföld | Ausztráliában tényleg minden meg akar ölni? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Wa; Ningaloo Reef; Exmouth;

Ausztráliában tényleg minden meg akar ölni?

Ausztráliában minden meg akar ölni… mondják sokan. Az állítás ugyan nem teljesen ok nélkül született, de a “minden” azért kicsit erős. A pillangók itt is veszélytelenek és még vérengző wombatot se láttam. Na de viccet félretéve, Ausztrália valóban otthont ad jó pár olyan teremtésnek, amelyeket csak távolról ajánlott megcsodálni.- Sóvágó Gabriella írása

Az alábbiakban megbeszéljük, hogy melyek ezek az állatok és mit lehet akkor tenni, ha mégsem tudtuk elkerülni a találkozást. Persze van néhány olyan példány amiket csípőből ki lehet találni, mint a pók, kígyó, cápa vagy a krokodil, de akad szép számmal olyan is, amire egészen biztosan nem gondoltunk volna.

A lista a teljesség igénye nélkül készült. Ja és mielőtt nagyon fellelkesednél, hogy most megtudod a tutit, szeretném közölni, hogy se veszélyes állat szakértő, se pedig Jungle Jane nem vagyok, úgyhogy az örök érvényű és leghasznosabb tanácsom, hogy maradj távol az itt felsorolt állatoktól. Minden más tanács, csak innen-onnan összeszedett népi bölcsesség vagy saját – és valószínűleg egyszeri – tapasztalat.

Amitől még az Ausztrálok is félnek

Ha Krokodil Dundee megnevezne egy olyan állatot amitől még ő is tart, akkor biztos vagyok benne, hogy a magpie lenne az. Bizony, jól olvastad! A vérengző vadállat, amit még a krokodilokkal küzdő ausztrálok is elkerülnek egy madár, ami ráadásul nem is különösebben nagy termetű. A szó szerint mindenhol megtalálható magpie költési időszakban válik agresszívvá, amikor is mindent bevet annak érdekében, hogy megvédje a fiókáit. A jókora territóriumát védő madár az égből indítja a támadó csapásokat. Tűhegyes csőre és éles karmai segítségével próbálja meg elkergetni az éppen aktuális áldozatát, ami jó eséllyel egy biciklis, rolleres vagy görkoris, de a közlekedési eszközzel nem rendelkező egyéneket sem kíméli. És ha most azt gondolod, hogy egy kis csipkedéssel és karmolászással beéri, akkor nagyon tévedsz. A magpie jó ideig követi az áldozatát, ami csak akkor szabadul, ha elhagyja a madár felségterületét. Az ijesztő csapások elkerülésére két nagyon egyszerű megoldás van. Az egyik, hogy nem megyünk a közelébe se, a másik pedig, hogy etetjük és szép lassan összehaverkodunk vele. Bántani nem szabad, mivel védett állatról van szó.

Perth/Ausztrália fotó: Pelikán Gábor

Ami nem bánt, de a hot-dogodat elviszi

A jellegzetes kacagó hangot hallató kookaburra Ausztrália másik jellegzetes madara. Ez a faj ugyan nem bánt, sőt néha igen szégyenlős, de azért itt sem árt résen lenni. A kookaburra a magpiehoz hasonlóan kifejezetten intelligens, ebből kifolyólag pedig pontosan tudja, hol juthat gyorsan és erőfeszítés nélkül a táplálékához. Az erdőben kempingező embereket egyfajta gyorsbüfének tekinti és amikor eljön a vacsora ideje, akkor támadásba lendül és még a kezedből is képes kilopni a kaját, de a grillrács és a forró lángok se nagyon tartják vissza.

Kookaburra

Melyik kígyó veszélyes?

A legtöbben ugyan nem szívesen megyünk egyik kígyó közelébe sem, de az kétségtelen, hogy vannak köztük olyanok, amiket kicsit messzebbről kell elkerülni. Ausztrália 66 különböző mérgeskígyót tudhat magáénak, noha nem mindegyiknek halálos a mérge. A barna kígyó az egyik olyan faj, amit kifejezetten nem ajánlott felbosszantani. A csípése akár halálos is lehet, de az esetek többségében az áldozatok még időben megkapják az ellenanyagot. A mérges kígyóknak több ismertetőjelük is van, az egyik például a jellegzetes szögletesebb alakú fejforma. Persze kivétel mindig van, így inkább ne bosszantsuk fel egyiket se. Ha mégsem bírtunk magunkkal és addig-addig piszkáltuk az egyiket amíg marás lett a vége, akkor íme néhány jó tanács. Ne fussunk és próbáljunk meg nem pánikba esni. Ha gyorsan mozgunk, akkor a méreg is hamarabb terjed, így lehetőségeinkhez képest próbáljuk meg nyugton maradni és úgy várni a segítséget.

Melyik cápától kell félni?

Az alcím kicsit félreveztő lehet, így kiindulópontként szögezzük le: egyik cápát se ölelgessük. Ha megkérdezel egy, a tengeri élővilágot jól ismerő ausztrált, hogy ugyan ő melyik cápától tart, akkor nagy valószínűséggel a bika cápát fogja mondani. Ez a faj a legtöbb esetben azonnal támad és mivel rettenetesen gyors, általában sikerrel is jár. Sok jó tanácsot olvashatunk, hogy mit lehet tenni cápatámadás esetén, de ezek közül a legtöbb csak elméletben hangzik nagyon jól, gyakorlatban már nehezebb megvalósítani. Személyes kedvencem: forgasd a hátára az állatot, attól elaszik. Hát köszi. Ott lebegek a vízben, jön felém az óceán egyik leghalálosabb egyede mind a hat méterével, én meg álljak neki keringőzni vele és próbáljam meg megfordítani. Ha ez valakinek sikerült, akkor kérem, hogy szóljon és mesélje el, hogyan csinálta. Egy fokkal kivitelezhetőbb a “bökd szemen” bölcsesség, de itt sem árt vigyázni, nehogy a szájában kössön ki a kezünk.

nagy fehér cápa

A “NAGY” pók

A legnagyobb és egyik leggyakoribb pók Ausztráliában huntsman névre hallgat. Hatalmasra meg tud nőni, nagyon szőrös és rettenetesen gyors. Cserébe viszont nem bánt, legalábbis embert nem. Hasznos egy ilyen példány a háznál, mivel elpusztítja a kéretlen betolakodókat és még az olyan állatokkal is elbír, mint az egér vagy a patkány. Hálót nem sző és valószínűleg észre sem fogod venni egy jó ideig, mivel nagy mérete ellenére kitűnő rejtőzködő.

Oké, na de mi a helyzet azzal a pókkal, aminek a csípése halálos? A Sydney Funnel Web pók nem csak Ausztráliában, de a világon is előkelő helyet ért el a halálos csípésű pókok rangsorában és ezen kívül is van még néhány, amit jobb elkerülni. Jó hír viszont, hogy csak védekezésként harapnak, így ha nem piszkálod nagy valószínűséggel túléled a találkozót. Ha azonban megtörténik a baj, akkor első dolgod legyen, hogy professzionális segítséget hívsz. Ők telefonon keresztül elmondják, hogy amíg odaérnek, addig mi a teendő. Őszintén szólva én nem igen láttam még nagy vagy mérges pókot amióta Ausztráliában vagyok és nem tegnap jöttem. Általánosságban elmondható, hogy nem keresik a társaságot.

Ahogy azt már egy előző írásomban is említettem, mielőtt Ausztráliába jöttem, otthon mindenki azt mondta, hogy vigyázz a cápákkal, pókokkal, kígyókkal, de őszintén szólva a legrosszabbak és főleg legbosszantóbbak még mindig a legyek.


Ausztráliával foglalkozó partnereinkkel, tanácsadóinkkal itt tudod felvenni a kapcsolatot:

Évi – ausztrál tanácsadó

https://mindenamikulfold.hu/member/eva-b-ausztral-tanacsado/

Connie – ausztrál karrier és üzleti tanácsadó

https://mindenamikulfold.hu/member/connie-d-ausztral-karrier-es-uzleti-tanacsado/

Claudia – ausztrál regisztrált bevándorlási ügynök

https://mindenamikulfold.hu/member/claudia-v-ausztral-bevandorlasi-ugynokseg/

Tamás – NAATI regisztrált fordító és tolmács

https://mindenamikulfold.hu/member/tamas-ny-naati-akkreditalt-fordito-es-tolmacs/

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól!

Külföldre költöznél, de nem tudod merre indulj? Segítünk! Keresd a Minden ami külföld partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő! Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada? Nyelvi nehézségek? Megoldás? Csapat, aki segít Neked!

Ide vagy a bal oldali képre kattintva tudod felvenni egyszerűen a kapcsolatot Partnereinkkel!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfavIGZggT2ovjWwTIupTNA

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik amit csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=H6S284URSJ4QU, vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le! Hogy teheted ezt meg?


Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot.👇👇👇👇


Szólj hozzá