Minden Ami Külföld | Választás 2022: a Megoldás Mozgalom - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • megoldas-mozgalom-szabo-norbert-adam-minden-ami-kulfold (1)

Választás 2022: a Megoldás Mozgalom

Mindössze néhány hónap telt el azóta, hogy Gattyán Györgyöt előbb egy Jakupcsek Gabriellának adott interjúban, majd nem sokkal később Friderikusz Sándor podcastjában láthattuk viszont.

Minden ami külföld

Gattyán György ekkor még nem jelentette ki konkrétan, hogy politikai pártot alapít.

Szavaiból kiderült, hogy korábbi, szerteágazó tevékenységein túl a jövőben a magyar közéletben is aktívan részt kíván venni. Ezen megjelenései alkalmával még nem jelentette ki konkrétan, hogy politikai pártot alapít. Viszont azóta ez is megtörtént és a Megoldás Mozgalom a 2022-es országgyűlési választásokon is megméreti magát. Most megnézzük, milyen tervekkel készülnek, illetve ejtünk pár szót az egyik legérdekesebb jelöltjükről.

A Megoldás Mozgalomról röviden

A már említett interjúk 2021. novemberében készültek. Akkor még leginkább csak annyi derült ki a tervekről, hogy a 6. leggazdagabb magyar, ’A legnagyobb vállalkozás’ néven indít mozgalmat. A mozgalom Magyarország digitalizációs felzárkóztatását tűzte zászlajára; digitális fejlettség szempontjából több nemzetközi felmérés alapján is meglehetős lemaradásban vagyunk. Egyes területek (pl. államigazgatás, egészségügy) digitalizáltsága még néhány, az egyébként az általános közvélekedés alapján fejletlennek tartott afrikai ország esetében is a hazainál magasabb szintű. A mozgalom olyan tudásközpontot hozott létre, mely az azonnali digitalizáció megvalósításának lehetőségeit kutatja. Valamint igyekszik felmérni a lakosság igényeit az állami szolgáltatások digitalizációjával kapcsolatban. Gattyán György Magyarország kiugrási lehetőségét egyértelműen a közszolgáltatások széles körének digitalizálásában látja.(adatelemzéseken alapuló egészségügy, digitális oktatás, átlátható közbeszerzési rendszer kialakítása). A gyors innovációs képesség elsajátítása lehet a kulcsa, hogy a digitális fejlettségi ranglétrán is feljebb léphessünk. Valamint az ország nemzetközi szinten is fontos tényezővé válhasson.

A bejelentésre, hogy Megoldás Mozgalomként a vállalkozó pártot alapít, végül 2021. decemberében került sor.

A Megoldás Mozgalom felhívása és választási programja

A hivatalos párttá alakulás után nem sokkal megszülettek a legfontosabb programpontok. Melyeket a Megoldás Mozgalom egy nyílt levél formájában tett közzé az oldalán. Ezeket tartják egy esetleges kormányváltást követően a legfontosabbnak megvalósítani annak érdekében, hogy Magyarország valóban 21. századi keretek között tudjon működni. A pontok egy része rímel a már korábban is felvázolt digitalizációs célokra, azonban ezeken felül újdonságokat is tartalmaznak.

Az 5 programpont lényege röviden így foglalható össze:

 1. Kiemelt cél, hogy a magyarországi közbeszerzési rendszert egy olyan informatikai rendszer felügyelje, amely mesterséges intelligencia segítségével képes felderíteni visszaéléseket, és a gyanús beszerzéseket automatikusan kiszűri;
 2. Az állami közoktatásban dolgozók alapbérét a kormányváltást követően azonnal, 10%-kal emelni kell, továbbá gondoskodni kell arról, hogy az állami oktatásban dolgozók bére a mindenkori inflációt is kövesse;
 3. Annak érdekében, hogy a fiatalok a digitalizációs törekvések nyertesei legyenek, minden 14. életévét betöltött, közoktatásban résztvevő fiatalnak alanyi jogon járna egy távoktatásra alkalmas számítógép;
 4. További fontos célkitűzés a kormány fennhatósága alá tartozó szervezetek kommunikációs és hirdetési kiadásainak radikális csökkentése. Ezt a Mozgalom évi maximum 10 milliárd forintban határozná meg;
 5. Az előző ponttal részben összefüggő cél, hogy egy új kormány felállítása után a közmédia éves költségvetése is racionálisabb keretek közé kerüljön, annak maximumát a legnagyobb kereskedelmi televíziók éves nettó árbevételéhez kötnék.

A választási programok listája is folyamatosan bővül. Ezekről a Mozgalom hivatalos oldalán van lehetőség tájékozódni, illetve a legfrissebbek Instagram csatornájukon érhetőek el. Néhány érdekesebb a programok közül:

 • TAO támogatási rendszer kibővítése az egészségügyi, szociális és oktatás területén működő civil szervezetek felé;
 • Önálló egészségügyi minisztérium létrehozása;
 • A miniszterelnöki pozíció betöltésének maximum 2 ciklusban – tehát összesen 8 évben – történő meghatározása;
 • Olyan okos kártya (Smart ID) bevezetése, mely egy lépésben képes kiváltani a személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát, jogosítványt, vagy akár a diákigazolványt;
 • A női képviselők és kormánytagok számának jelentős bővítése.

Gattyán György

Gattyán Györgyöt valószínűleg keveseknek kell bemutatni annak ellenére, hogy jellemzően ritkán nyilatkozik. Sokan leegyszerűsítve csak pornómilliárdosként szoktak rá hivatkozni, a kép persze ennél árnyaltabb. A 2003-ban létrehozott LiveJasmin nevű, streaming technológiára épülő, felnőtt tartalomszolgáltatást kínáló webkamerás weboldal alapításakor a maga nemében egyedülálló volt. A videostreaming abban az időben még igencsak gyerekcipőben járt. A LiveJasmin az elsők között volt, mely folyamatos, akadásmentes képátvitelt tudott produkálni. Az oldal mára a világ 50 leglátogatottabb weboldala közé tartozik.

Gattyán György azonban a fenti, kétségtelenül legtöbbször a hírekbe kerülő vállalkozásán kívül még számos egyéb területen is kipróbálta magát befektetőként, alapítóként. Társalapítóként részt vett a Prima Primissima Alapítvány létrehozásában, a LiveJasmin mögött álló Docler Csoport tulajdonosaként pedig hozzá volt köthető az Andrássy úton időközben már bezárt luxusáruház, az Il Bacio di Stile. Ezen kívül, szintén társalapítóként szerepel a neve a magyar találmányként bejegyzett Teqball mellett is.

Ő maga több alkalommal is hangsúlyozta, hogy személyes fejlődésére a legnagyobb hatást az EOS nevű, eredetileg szovjet hátterű fejlesztő módszer tette. Fontos még megemlíteni, hogy vállalkozásai mellett filantróp tevékenysége is jelentős, az egyik leginkább bőkezű adományozóként tartják számon.

Szabó Norbert Ádám: a Guinness-rekorder új kihívást keres

Mindig érdekes és irigylésre méltó olyan emberek történetét megismerni, akik az álmaik megvalósításával töltik az életüket. Teszik mindezt nem csak a szavak szintjén, hanem ezeket az álmokat konkrét tettek útján valóra is váltják.

Szabó Norbert Ádám már egészen fiatal korától kajakozott. 2010 körül kezdte komolyan foglalkoztatni a gondolat, hogy a versenytávokat nagyobb célok elérésére cserélje. Az elképzelések igen hamar gyakorlati megvalósításba fordultak. 2011 nyarán már gyakorlatilag bármilyen méretű hajó, bármely vízfelületen történő navigálására rendelkezett vezetői engedéllyel. Gimnáziumi kajakos

társával ebben az időszakban kezdtek komolyabb terveket szövögetni a Föld körbevitorlázására. Végül azonban egy ennél sokkal merészebb vállalkozásba fogtak: úgy döntöttek, hogy páros kajakkal evezik át az Atlanti-óceánt.

A felkészülési időszak nem volt zökkenőmentes, a projekthez a legjelentősebb anyagi támogatást nyújtó szponzor pl. csődbe ment. Az igazi dráma viszont a 2013. novemberi induláskor következett be. Egy műszaki hiba miatt gyakorlatilag 1,5 nap után fel kellett adniuk és haza kellett jönniük.

Ezt követően Norbert és barátja is hosszabb pihenőre vonult. Sőt volt egy időszak, amikor úgy gondolták, soha többet nem próbálkoznak hasonlóval. Szerencsére hamar meggondolták magukat és 2014-ben újra elkezdték a felkészülést. Melynek része volt hosszabb dunai szakaszok átevezése, és adriai helyszíneken is felmérték felkészültségüket.

A második, éles kísérletre 2015. októberében került sor, mely próbálkozást végül siker koronázta. 85 nap alatt, összesen 6500 km-t megtéve, átszelték az Atlanti-óceánt. Ezzel a gyerekkori barátok világrekorderek és hivatalos Guinness-rekorderek is lettek: páros kajakkal előttük még soha, senkinek nem sikerült hasonlót végrehajtani.

Talán egy ilyen kaland után a politikai szerepvállalás nem tűnik érdekesnek. Viszont aki valamennyire is követi a hazai eseményeket, tudhatja, hogy kihívást azért bőven tartogat. Norbert úgy döntött, hogy ebben is kipróbálja magát. A 2022-es országgyűlési választásokon a Megoldás Mozgalom egyik budapesti körzetének képviselőjelöltjeként fog indulni.

Minden ami külföld interjú a Guinness-rekorderrel

Norbertet a kajakos kaland után sokan szerették volna mikrofon végre kapni, illetve sok helyre hívták előadásokat tartani. 2018-ban nekünk is sikerült őt megszólaltatnunk, aminek egy közel 1 órás interjú lett a vége. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan mesél az előkészületekről, a felmerülő problémákról és a sikeres második próbálkozásról, akkor látogass el YouTube csatornánkra és nézd meg a videót!


Források:

https://index.hu/belfold/2021/11/26/gattyan-gyorgy-docler-politikai-karrier-mozgalom-digitalizacio-legnagyobb-vallalkozas/

https://memo.hu/felhivas

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gattyán_György

https://memo.hu/jeloltek/szabo-adam-norbert

https://www.jaratlanutakon.hu/szabo-norbert-adam-kajakkal-atevezni-az-atlanti-oceanon/

Szólj hozzá