Minden Ami Külföld | Változatosság földje, Spanyolország - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Happy friends on seaside walk in Barcelona

Változatosság földje, Spanyolország

Spanyolország Európán belül is egy külön sajátos világot képvisel. Tájai nagyon változatosak, a komor pireneusi hegyvidékek a derűs Andalúzia, a napfényben úszó Földközi-tenger olykor hirtelen változásai teszik érdekessé. Legalább ilyen sokrétűek az ország művészeti látnivalói, mert oly sokan hódították meg és hagyták itt kézlenyomatukat. Görögök, föníciaiak, rómaiak, punok, arabok, gótok.Kosza írása

Változatos tájak, nagyszerű műemlékek, múltból felbukkanó falvak, nyüzsgő nagyvárosok, felhőkarcolók, barlanglakások. Ez mind Spanyolország, ahol a látnivalók, különleges élmények olyan gazdagsága várja az utazókat, hogy egy alkalom sosem elég! A legtöbben visszatérnek, visszavágynak. 

spanyol gitárok

Hispánia Európa „kapuja”. A félsziget legdélebbi része Gibraltár, ami a legközelebbi pont Afrikához. Jogilag Gibraltár angol fennhatóság alatt áll, de Spanyolok a sajátjuknak tekintik. Kiváló elhelyezkedése tette lehetővé, hogy középkori világ, gazdasági, politikai, katonai nagyhatalma legyen. A olasz származású híres felfedező Kolumbusz Kristóf a Spanyol királyi udvar anyagi támogatásának köszönhette, hogy elindulhatott a földet megkerülve Indiába és közben felfedezte az újvilágot, Amerikát. Ez az üzleti vállalkozás óriási gazdagságot hozott Hispánia számára. Az újvilágból kincsekkel, ismeretlen növényekkel, gyümölcsökkel megrakott hajók ezrei érkeztek a spanyol kikötőkbe. Ennek következtében a spanyol újkori városok pompája, gazdagsága messze felülmúlta a többi európai királyságot, fejedelemséget. 

A spanyol birodalom flottája uralta évtizedekig a világ tengereit. Befolyásuk az egész ismert világra kiterjedt. Az ő bátorságuknak köszönhetjük, hogy kinyílt a világ kapuja. Új ismeretek, növények, gyümölcsök, ásványkincsek érkeztek a spanyol kikötőkbe. Spanyolok védték Európa kapuját, a keresztény világot a mór, arab hadakkal szemben. Hittérítő missziók bejárták az egész ismert világot, megismertetvén a kereszténységet a pogány népekkel. Néhol nem a legszelídebb eszközöket is felhasználták, gondoljunk csak a híres spanyol inkvizícióra.  Szinte már megszállott vallásosság a mai napig meghatározza a spanyol társadalmat. 

Guell park-Spanyolország
stadion-Spanyolország

Eleget háborúztak az évszázadok folyamán.  Háborúztak gazdaságért, aranyért, a kereszténység nevében. Az állandó belső feszültségek polgárháborúba is torkollottak. Így nem csoda, hogy mind a két XX. századi háborútól igyekeztek magukat távol tartani, sikerrel. Ennek köszönhetően gazdasági fejlődésük szinte végig folyamatos maradt, sok menekült talált náluk menedéket az üldözések elől. 

Kopár sziklák övezte lovagvárak, aranyba burkolózott kastélyok, monumentális templomok, székesegyházak övezik a tájat, bizonyítvány az egykoron hatalmas Spanyol Birodalom halhatatlanságát.   

Csodálatos nyaralóhelyek, állandó napsütés, és az egzotikus táj teszik ellenállhatatlanná a pihenni, nyaralni vágyok számára, akik itt korlátlanul hódolhatnak a vízi sport iránti szenvedélyüknek, elmerülhetnek nem csak a habokban de múlt letűnt szépségeiben is. 

Az ország természeti kincsekben gazdag, földje termékeny, gazdaságának alapja mai is a mezőgazdaság. Spanyolország egész területe alkalmas a szőlő telepítésre. Andalúz borok leginkább kedveltek. A francia, német, olasz éttermek is büszkén kínálják a spanyol nedűt. Káprázatos narancs, citrom és füge ligetek között élvezhetjük a csodás napsütést. 

A spanyolok nehezen viselik a kritikát, azt maguk szeretik megfogalmazni. Nagyon szeretik, ha dicsérik őket, ilyenkor kifejezetten barátságosak, és vendégszeretők tudnak lenni. A szieszta a délutáni pihenés szent és sérthetetlen számukra. 

A spanyol konyha is igen változatos. A sokrétű történelmük miatt nem beszélhetünk egységes spanyol konyháról, rányomja bélyegét az olasz, arab, sőt a zsidó befolyás. Rizs, tészta, különböző húsok, tengeri csodák sokasága teszi különlegessé. 

paella

Az éttermekben nemzetközi ételekkel csak elvétve találkozhatunk, a saját hagyományos fogásaikat preferálják. Étkezésükre a sokfogásos menü a jellemző, ami elég drága, de nagyon bőséges. Elengedhetetlenek az étkezés mellé a kiváló borok. A vörösborok testesek és nehezek, és igen drágák, de a könnyed, zamatos fehérborok már jobban megfizethetőek.  

Sport szenvedélyük szinte párját ritkítja, gondoljuk csak Real Madrid vagy a Barcelona csapatára, ahol a rangadókon nem ritka a százezres nézőszám. A nemzetközi kupákban mindig bérelt helyük van. Ha spanyol csapat játszik szinte mindig garantált a teltház. Az egyedi stílusú rövid passzos játékuk szemet gyönyörködtető, de manapság a precíz német stílus folyamatosan a végső győzelműk útjában áll. Puskás Öcsi a legnagyobb magyar focista sokáig a Real Madridot erősítette. Szobrot is emeltek neki, nagysága előtt tisztelegve. Vizipóló csapatuk állandó harcban áll a magyar fiúkkal, hol egyik, hol másik hódítva el a legnagyobb trófeákat. Néha az olasz csapat tud beleszólni ebbe a párharcba. Olyan klasszisok is a spanyol hírnevet öregbítik, mint Rafael Nadal, vagy Alberto Costa a teniszvilág nagyjai. Több ingyenes pálya is a turisták rendelkezésére áll, ha kedvük támad kicsit ütni a labdát. 

Nem feledkezhetünk meg a híres bikaviadalokról és bikafuttatásokról sem, ami Spanyolország legegzotikusabb sportja. Turisták ezrei látogatnak ide, hogy rész vehessenek a nem veszélytelen bikafuttatásokon, vagy ámulattal csodálhassák a Torreádort amit megküzd a felbőszült állattal.  

Repülővel alig két órás út ez csodálatos félsziget. Ha valaki szereti a meleget, a szikrázó napsütést, a változatos, ismeretlen ízeket, a kéklő tengert annak itt a helye. 

Egy spanyol mondással zárnám szavaimat: „El errar es humano y el perdonar, divino.” (tévedni emberi, megbocsátani Isteni dolog.) 

Barcelona-Spanyolország

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.  

Szólj hozzá