Minden Ami Külföld | Amerikai Egyesült Államok, mint a világ vezető országa? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • One hundred US dollar banknote in the field of ripe rye at sunset

Amerikai Egyesült Államok, mint a világ vezető országa?

Amerikai Egyesült Államok alig több, mint kétszáz éves történelemre tekint vissza. Ez igazából nem is egy ország, hanem a világ olvasztótégelye. Az őslakosokat már a az első hódítok a spanyolok elkezdték szisztematikusan kiírtani a töménytelen gazdagságért. A mai egyesült államok, a kontinens északi részén helyezkedik el. Területe Európa méretű, lakossága annak körülbelül fele. Leginkább Európa elszegényedett rétegei által birtokba vett területről az 1900-as évek elejére szinte teljesen „eltüntették” az őslakos indiánokat. – Kosza írása

Függetlenségüket a brit függőség alól teljesen és megkérdőjelezhetetlenül csak 1814-ben vívták ki. Anglia ekkor már nem képviselt megfelelő erőt, hogy visszaszerezze elvesztett gyarmatait. Hosszú ideig az óriási népesség növekedését a számtalan olasz, ír, német, orosz bevándorló biztosította. Viszonylag későn kapcsolódtak be a  világkereskedelem és az ipar vérkeringésébe, de ez inkább előnyükre szolgált, mert a már bevált, kiforrott módszereket vehették át. A pénzügyi és gazdasági fejlődés az első világháború folyamán indult meg. Előtte az amerikai cégek leginkább a hazai piacra termeltek. A nagy háború már komoly megrendeléseket adott az ország hadiiparának, és pénzügyi cégeinek. 1916 után mikor Anglia is kimerült anyagilag a háború miatt, Amerika lépett fel az Antant legnagyobb hitelezőjeként. Az igazi nagy gazdasági robbanást a második világháború és azt követő hidegháború jelentette, ami folyamatos megrendeléseket biztosított a hadiipari cégeknek. Ahogy a mondás is tartja „a legjobb üzlet a háború.” Mind a mai napig az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb bevételi forrása a fegyvergyártás és fegyverkereskedelem. 

Élnél az Amerikai Egyesült Államokban, de nem tudod a lehetőségeid? Kérj információt >>>kapcsolatfelvétel<<<

Azért legyünk igazságosak. Nem csak ebben rejlik Amerika mérhetetlen gazdagsága és hatalma. Az ország területe rendelkezik a világ legnagyobb nyersanyag készletével, erőforrásai szinte kimeríthetetlenek. 

A kutatásnak, fejlesztésnek sehol nem tulajdonítottak/tulajdonítanak olyan fontosságot, mint az Amerikai Egyesült Államokban, jó példa erre az atombomba megalkotása. Ha Hitler nem azzal törődik, hogy a legnagyobb „agyak” árják vagy nem árják, akkor a háború teljesen máshogy alakul, hiszen ezt a lenézett, feleslegesnek tartott tudást az USA szippantotta fel. Azzal gyanúsítják az Amerikai Egyesült Államokat, hogy elszívja más országok legjobb „agyait”. Ezzel nem értek egyet, hiszen ha ők nem biztosítják a megfelelő feltételek, az anyagi erőforrásokat, akkor lehet, ezek az eredmények elkallódnának.  

Számukra a szabadság minden téren fontos. Mind az egyszerű állampolgári jogokban, mind a gazdaságban és kereskedelemben. Talán épp ennek köszönhetik, ilyen magas szinten ki tudott teljesedni az ország gazdagsága. Persze ennek vannak szenvedő alanyi is, de a vadkapitalizmusban ez senkit nem érdekel. Csak a hatékonyság és a profit

A történelme rövid időszakra datálható ez ezért a legtöbb „műemlékük” másolat, sőt van olyan kastély az országban, amit tégláról téglára szállítottak át a kontinensről. Én viszont úgy látom, hogy ez nem lopás vagy másolás, hanem az eredeti európai értékek megőrzése. Nincs még egy olyan, bajban összetartó, a nemzeti zászlót tisztelő nép, mint az amerikaiak. Nem ritka látvány, hogy reggel a kertvárosokban egyesek reggel a nemzeti zászlófelvonással kezdik a napot

Lehet most sokakat megbotránkoztatok, de véleményem szerint az Amerikai Egyesült Államok az egyetlen valóban demokratikus ország. Többen kritizálják az alkotmányuk fegyvertartással kapcsolatos laza szabályozását, hogy ennek eredménye a sok iskolai lövöldözés. A valós oka annak, hogy ezt a mai napig csak kis mértékben merik változtatni, hogy az alapító atyák célja az volt, hogy abban az esetben, ha a regnáló kormány, ami ugyebár valamennyi erőszakszervezet felett hatalmat gyakorol, teljesen a nép akaratával szembe menne az emberek akár fegyverrel is megvédhessék jogaikat. Ez a függetlenségi háborúig datálható, mert a harcok elején a felkelők alig rendelkeztek fegyverekkel, így elég reménytelennek tűnt a küzdelem. 

Az Amerikai Egyesült Államok területe mind a mai napig tele van rejtéllyel, titokkal. Népsűrűsége elenyésző, Magyarországénak mindössze egy ötöde. Még most is rengeteg ember által érintetlen terület létezik. Igazi romantikus vadonnal is találkozhat az Amerikába utazó és kalandvágyó turista. A széles, végtelenbe tartó utak, végelláthatatlan prérik, az igazi vadnyugatot idézik fel. Azt a vadnyugatot, ami az igazi Amerika alapja.    

Szabadság-szobor ( NewYork )

Szeretik a monumentális építményeket, a legtöbb felhőkarcoló az Amerikai Egyesült Államok területén található. Gépkocsi gyártásuk utánozhatatlan, átszövi az egész világot. A legtöbb európai cégben legyen az ipari, pénzügyi, szolgáltató komoly részesedéssel és döntési jogkörrel rendelkeznek. A világ legnagyobb és legütőképesebb hadseregét tarják szolgálatban, aminek jó hasznát veszik, hogy fenntartsák vezető politikai és gazdasági hatalmukat. A hadseregnek köszönhetik, hogy a legnagyobb közel-keleti olaj lelőhelyek is az ő befolyásuk alatt vannak. Az a közel 800 milliárd dollár, amit a hadsereg fenntartására szánnak, nem kidobott pénz. 

Na…És akkor még nem beszéltünk Hollywoodról, a filmgyártás a szórakoztatás fellegváráról, az országoz kapcsolódó festői szigetről Hawaiiról, vagy legészakibb államáról az állandóan hófedte, de természeti kincsekben gazdag Alaszkáról. 

Az életben egyszer, ha ez ember megteheti érdemes ellátogatni az Amerikai Egyesült Államokba.  

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.  

Szólj hozzá