Minden Ami Külföld | Vízum nélkül Angliába? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ha Angliába készülsz, érdemes figyelemmel kísérni a vízumelőírásokat. 2024-től biztosan változnak a szabályok és a beutazás feltételei >>>

Vízum nélkül Angliába?

Ha az Egyesült Királyságba tervezel utazni, érdemes figyelemmel kísérni a vízumelőírásokat. 2024-től biztosan változnak a szabályok és a beutazás feltételei. Nem feltétlen lesz szükséged vízumra az utazáshoz, de beutazási engedélyre biztosan. Kalandra fel!

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Az Egyesült Királyságbeli hatóságok bejelentették, hogy bevezetésre kerül az Elekronikus Utazási engedélyt (ETA) 2023. Novemberétől, de európai uniós állampolgárokra csak 2024-től fog vonatkozni.

Jelenleg egész egyszerűen ellátogathatunk Angliába, ha van érvényes útlevelünk. Látogatásunk azonban egy huzamban 6 hónapnál nem lehet hosszabb. Az új utazási engedély bevezetését követően sem kell megijednünk, hiszen pár nap alatt megkapjuk majd és lényegesen kevesebbe fog kerülni, mint a hagyományos vízumok.

Ha Angliába készülsz, érdemes figyelemmel kísérni a vízumelőírásokat. 2024-től biztosan változnak a szabályok és a beutazás feltételei >>>

Az ETA egy új követelmény, ami az engedélyezett országok állampolgárai számára lehetővé teszi az Egyesült Királyságba történő látogatást turista célból. Az angol kormány által nyújtott adatok alapján az EU állampolgárainak nem kell ETA-t szerezniük 2024 februárja előtt.

Miért is kell ETA?

  • Anglia pontosabban tudja nyomon követni az utazókat és nyilván tartani az adatokat: rögzíteni tudják a be- és kiutazást minden reptéren és kikötőben
  • statisztika: információkat és utazási szokásokat tudnak a britek gyűjteni és tárolni az utazókról
  • extra bevételt jelent az országnak
  • nagyobb biztonság: napokkal előre tudják ellenőrizni az utazókat és kiszűrni a veszélyesnek vélt embereket

Számítások szerint várhatóan évente több, mint 30 millió utas veszi majd igénybe az elektronikus engedélyt. Szerinted mennyi adathoz és plusz jövedelemhez jut majd az ország?

Pofon egyszerű ETA ügyintézés

Azok, akik megfelelnek az ETA-UK követelményeinek, elektronikus úton jelentkezhetnek az Egyesült Királyságba történő belépési engedélyért utazás előtt. 

Az engedély lehetővé teszi az országban a legfeljebb 6 hónapos tartózkodást az alábbiak céljából:

  • család vagy barátok látogatása
  • kulturális örökségek megtapasztalása
  • üzleti út, találkozók
  • rövid távú oktatásban, tanfolyamon való részvétel
  • orvosi ellátás igénybe vétele

Milyen hosszú az ETA ügyintézése?

Az Elektronikus Utazási Engedély beszerzése gyors és egyszerű folyamat. Az ETA igénylést az Egyesült Királyság ETA alkalmazásán vagy online, az állam hivatalos weboldalán kell benyújtani. Az online alkalmazás kitöltése csak néhány percet vesz igénybe. Ezt akár néhány nappal az utazás előtt is megtehetjük. Az igényt a  benyújtásától számított 48-72 órán belül el is bírálják és az igénylő értesül is a döntésről. 

Mennyibe kerül?

Az ETA pontos költségeiről még nincs információ, azonban várhatóan alacsonyabb árat fognak szabni, mint amikor vízumot igényel valaki. Minden utazónak saját ETA-t kell igényelnie, beleértve a gyermekeket is, és miután az alkalmazás jóváhagyásra kerül, mindenki e-mail megerősítést kap.

Az ETA bevezetésével az Egyesült Királyság tovább kívánja erősíteni határait és biztonságát. Több más országban hasonló rendszerek vannak érvényben, és az EU is hamarosan elindít egyet, az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS).

Anglia is sokat nyer vele

Nem csak nekünk előnyös ez. Amint az ETA jóváhagyásra került és életbe lépett, az utazó használhatja azt az utazáshoz Nagy-Britanniába az alkalmazás folyamatában megadott dátumtól számítva.

Az ETA része az Egyesült Királyság 2025-re tervezett teljes digitalizációjának. Az ETA tulajdonosainak egyszerűen csak szkennelniük kell az útlevelüket a határon, semmi másra nem lesz szükség mert a digitális rendszerben lesznek tárolva az adatok és az engedélyek. Az engedély az elektronikus úton ellenőrzött lesz.

Mi van, ha elutasítanak?

Vízumot kell majd igényelni, de ha nem kapjuk meg az ETA beutazási engedélyt, annak több oka is lehet. Javasoljuk, hogy keress meg egy vízum tanácsadót, aki segíthet eligazodni az útvesztőben.

Pontos, naprakész információért keresd Attilát, aki profin segíteni fog bármilyen vízummal vagy utazással kapcsolatos kérdésben!

Családdal indulsz útnak és jó lenne ha valaki segítene átlátni az iskola vagy orvosi rendszert? Ildi lesz te embered!

Legyen az vízum, beilleszkedés vagy épp cégalapítás, KATTINTS és keresd meg a Neked megfelelő szakembert >>>


Tudtad?

Az elektronikus engedélyed 2 évig lesz érvényes és többször is használhatod, hogy Angliába utazz, nem kell minden utazáshoz újat kérned! Viszont ha az alatt a két év alatt új útleveled lesz, új ETA-t kell kérned. Fontos észben tartani, hogy önmagában az elektronikus engedély nem garantálja az oszágba való utazást, az adott feltételeknek minden esetben meg kell felelni!


Forrás(ok):

United Kingdom Government

Home office


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá