Minden Ami Külföld | Vízumokhoz szükséges orvosi - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Close up stethoscope and passport

Vízumokhoz szükséges kötelező orvosi vizsgálatok Magyarországon

A vízumokhoz szükséges orvosi vizsgálatok körül számos téves információ kering az interneten. Megannyi honlap, blog és facebokos csoport tartalmaz gyakran egymásnak ellentmondó vagy összezavaró információkat a témában. Mivel mindegyik vízumköteles országban más és más az eljárás menete, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan álljanak neki orvosi vizsgálatoknak, hogy milyen orvost kell felkeresniük és hogy konkrétan milyen vizsgálatokra van szükségük.- Varga Melinda írása

Interjúnkban ezért egy helyen összegyűjtöttük az összes alapvető információt, ami a magyarországi vizsgálatok elvégzéséhez szükséges a kanadai-, ausztrál-, új-zélandi- és az amerikai vízum kérelmek esetében. 

Vízum – Ne csússz el egy banánhéjon!

A vízumügyintézés egy gyakran hosszadalmas és feszült folyamat, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. A jól tájékozódott és alapos jelentkezők sok aggodalmat és álmatlan éjszakát spórolhatnak meg maguknak. Én, aki már egy amerikai-, új zélandi-, és több ausztrál vízum jelentkezésen is túl vagyok, tapasztalatból állítom, hogy a legtöbben jelentéktelennek tűnő banánhéjakon csúszhatnak el. 

Országtól és vízumtól függően többféle egészségügyi vizsgálatra lehet szükség a jelentkezés különböző szakaszaiban. Egyes esetekben, mint például a Working Holiday vízum esetében is, a szükséges orvosi vizsgálatok listáját a jelentkezők azonnal és automatikusan megkapják a jelentkezés feltöltése után. Más esetekben sokkal később, mintegy utólag kérik az orvosi vizsgálatot a vízum elbírálása során.

Akárhogy is, az aki Magyarországon szeretné ezt elvégezni annak a következőket kell tennie:

Elég a háziorvos?

Magyarországon csakis meghatározott, úgynevezett “panel” orvosok végezhetik el a vízumhoz szükséges orvosi vizsgálatokat. Jelenleg ez két orvost jelent, akik a fent említett országok bevándorlási hivatala által akkreditált szakemberek, Dr. Böröcz Zoltán és Dr. Masszi András

Az orvosi vizsgálat szigorúan időponthoz kötött. A klinikával a kapcsolatot telefonon és emailben lehet felvenni az alábbi elérhetőségeken.

Telefon: +3630/9545267

vagy az alábbi linken található űrlap kitöltésével >>>kitöltés<<<

A hívásokra az interjúban bemutatott Enikő reagál, aki mindenkit tájékoztat a lehetséges időpontokról és az ahhoz szükséges dokumentumokról.

Az időpont

Az időpont foglaláshoz elengedhetetlen a vízumtípus és a célország megadása. Ebből következik, hogy az aki nem kapott emailt, vagy bármilyen jelzést arról, hogy orvosi vizsgálatra van szüksége, annak nem javasolt előre, magától időpontot foglalnia. Az adott ország minden esetben részletesen tudatja azt, hogy van e szükség az orvosi vizsgálatra és ha igen, akkor konkrétan milyen vizsgálatokat kérnek.

Miért? 

Az orvosi vizsgálatot végző klinika egy rendszer része ami folyamatosan kapcsolatban áll az adott célország bevándorlási hivatalával. Ez azt jelenti, hogy a klinika közvetlenül, egy egységes rendszerbe tölti fel a vizsgálati eredményeket. A jelentkezőknek/pácienseknek tehát a vizsgálat után nem kell egyénileg foglalkoznia az eredmények feltöltésével, a vizsgálatról mindenki csak egy igazoló papírt kap.

Időpontot érdemben csak az orvosi vizsgálatra kötelező dokumentumok birtokában lehet kérni, a vizsgálathoz ugyanis nélkülözhetetlen lehet  az egyedi sorszám, amely ezeken a dokumentumokon van feltüntetve.

Ha valaki átesett vagy jelenleg is szenved valamilyen krónikus betegségben, annak ezt már az időpont foglalásakor jeleznie kell.

Ebben az esetben az adott illetőnek kiegészítő dokumentumokat is magával kell vinne a vizsgálatra az állapotának megfelelően. Ilyenek lehetnek például a jelenleg is szedett gyógyszerek listája, zárójelentések, szakvélemények, stb. 

Komolyabb egészségügyi problémák esetében, szinte biztosan kérnek további szakorvosi véleményt az általános orvosi vizsgálat mellett.

Vizsgálat 

A legáltalánosabb kötelező orvosi vizsgálat a vízumokhoz egy rutin orvosi vizsgálatot (vérnyomás, látás, stb.) és egy mellkas röntgent takar. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy csakis az adott doktorok által kiadott eredmények az elfogadhatóak. Más orvosnál, vagy klinikán készített röntgen felvételek nem felelnek meg még akkor sem, ha nemrég készültek.

Abban az esetben ha valakinek egy negatív HIV teszt is a kritériumok között szerepel, akkor szintén a fent megadott elérhetőségeken érdemes először érdeklődni. Itt ismételten a vízum-, és ország típustól függően irányítanak tovább a megfelelő helyre. 

Kizáró betegségek

Az vizsgálatot végző doktor uraknak nincs jogosultsága arra, hogy valakit a korábbi betegségei alapján nem megfelelőnek nyilvánítsanak. Ilyen esetekben az adott ország bevándorlási hivatala tud segítséget nyújtani az esetleges kizáró betegségekről.

Kiemelten fontos, hogy mindenki időben érkezzen meg az időpontjára, mivel a klinika csakis meghatározott napokon van nyitva. Ezért ezeken a napokon a rendelés minden perce be van osztva.

Fizetés

Az orvosi vizsgálat szigorúan díjköteles és magánrendelés formájában működik. A külföldön élő magyarok külföldön és itthon is elvégeztethetik a vizsgálatot. A külföldi vizsgálat szintén csak a megadott orvosoknál végezhető el, de az árak nyilvánvalóan országonként változnak.

A vizsgálatért jelenleg csak is készpénzben lehet fizetni. Mivel több vizsgálat ára is euróban van megszabva, így mindkét valutát lehet használni a fizetéskor. 

Eredmények

Az orvosi vizsgálatot általában mindenkinek egy megadott időtartamon belül kell teljesítenie. Fontos, hogy ez az időkeret a kötelező orvosi vizsgálatról kapott értesítés megérkezésétől a vizsgálat elvégzéséig tart. A leleteket a klinika továbbítja a fogadó országok bevándorlási hivatalának. A lényeg az összes orvosi vizsgálat elvégzése a megadott időkereten belül.

Enikő tanácsai

Azoknak, akik többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie Enikőt, azt javasolja, hogy vagy sms-t írjanak a megadott számra, vagy emailben keressék. (alábbi oldalon lévő űrlap kitöltésével: https://mindenamikulfold.hu/member/panel-orvosok/ )

Enikő sok éves tapasztalattal a háta mögött tudja, hogy mennyire intenz és stresszes időszak a vízumra való jelentkezés menete, de mindenkit arra kér, hogy nyugodtan és türelmesen kezelje az időpont foglalást. 

Covid update

A rendkívüli vírus helyzetre való tekintettel a klinika több hónapig zárva tartott ezért jelenleg van várólistájuk. Normális esetben a várakozási idő két hét.

Jelenleg a negatív covid teszt nem kötelező csak egy általános kérdőívet kell kitölteni.

Forrás: Minden ami külföld youtube csatornán meghallgathatod a beszélgetést : https://www.youtube.com/watch?v=Qpk5bEZoe9o
Minden ami külföld podcast: https://anchor.fm/mindenamikulfold

Szólj hozzá